Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen X


Dyr är den men också brutalt kraftfull och läckert utformad. Gamereactor Danmark har betygsatt HP:s nya Omen X!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

HP:s toppversion av Omen-laptop har fått efternamnet "X". Det finns några ganska bra funktioner inslagna i ett mycket snyggt aluminiumchassi i industriell svart design. Det är trevligt, men fortfarande skrikande; "Gaming!", Men ändå skulle man vara benägen att tro att det är subtilt nog att ingen misstänker att du är någon kontorsnisse. Den finns i två stycken utgåvor, en med GTX 1070, 16GB RAM och 256GB SSD och en med GTX1080, 32 GB RAM och 512GB SSD. Bägge modellerna innehåller Intel i7 7820HK CPU och en 1TB SATA-hårddisk. Det handlar dessutom om den ilsnabba NVMe M.2 SSD, och icke "bara" en helt vanlig SATA SSD. Den lilla modellen kostar 23 000 kronor medan storebrorsan går lös på 32 papp.

HP Omen X

Den är svart och röd men inte lika vräkigt Transformers-aktig som Acer Predator sett till designen.

Mycket av kylningen utförs med "Vapor Chamber"-teknik, som de flesta vet även kyler Xbox One X. Hårt förenklat handlar det om (det finns massor av variationer) värme som omvandlas till vätska, som sedan avdunstar och stiger till toppen av chassit. Här, är värme som avges till kylplattorna kyls med luft, och den kylda vätskan kondenserar och faller tillbaka till värmekällan. "Vapor Chamber"-kylning är bra när det inte finns tillräckligt med utrymme och man som tillverkare arbetar för att bygga en tyst maskin.

Omen X-integrationen av denna kylningsteknik är mycket lyckad, under normal drift vid fyra kylrör och fyra kylare för kylning, medan de två traditionella fläktarna hjälper till. I allmän användning ligger CPU-temperaturen på 50 grader, och GPU vid 37° - det vill säga samma nivå som en stationär dator. Vid full belastning kommer CPU:n upp på 88 grader, och GPU på 63 grader - vilket är extremt låg för ett i7 / GTX1080-system som pressas in i en bärbar dator, och överträffar även många stationära system vi har testat genom åren. Bullernivån är också ganska acceptabel och ligger på 35 dB vid normalbelastning. Den extrema kylningen (över hälften av botten tjänar som luftintag) beror på önskan om ett system som användaren kan överklocka och nyttja som de vill ha genom HP:s egen programvara. Jag har svårt att begripa varför HP inte vrålar högre rent marknadsföringsmässigt med tanke på att de idag säljer marknadens mest effektiva bärbara kylsystem.

HP Omen X

HP Omen X innehåller världens mest avancerade, bärbara, kylsystem.
Detta är en annons:

Hela överklockningssektionen sker via en del dedikerad HP-programvara som är integrerad i notebook-datorns allmänna operativprogram, Omen Command Center. Det är enkelt och smidigt, och det är intuitivt kombinerat med världens enklaste guide. Tangentbordet i denna über-laptop är HP:s egen mekaniska, och det verkar som att resten av datorn är extremt robust och välproducerad. Jag kunde dock ha haft användning av separata medietangenter, men det räcker, för det är tydligt att det är på grund av de övergripande design- och kylhänsynen att det inte är möjligt. Dessutom finns det oberoende makronycklar på vänster sida, som du vet från vanliga tangentbord. Ljudet kommer från Bang & Olufsen-högtalare, och de är bra för en bärbar dator, men det är ingen stereo-sensation direkt och du borde inte förvänta dig en riktig bas - men om du har 32 papp till en spel-laptop borde du även kunna sluska upp lite kosing för att införskaffa ett vettigt headset.

HP Omen X

IPS-skärmen stödjer endast 1080p men är å andra sidan fullständigt brutal.

Det finns expansionsalternativ, alla lagrade bakom en enda panel, men med bara två RAM-enheter, är det förmodligen SSD eller den vanliga hårddisken som behöver uppdateras. Det finns plats för 2 NVMe-moduler, och sedan är SATA-enheten lite längre bort. Det är hela baksidan som tas bort vid uppgradering, så det gör det också möjligt att rengöra delar av portarna. Skärmen är som väntat när priset är högre än 30.000, en IPS-panel med 120Hz uppdateringsfrekvens. Det finns inte mycket att säga här förutom att skärmen är larvigt bra, vi älskar IPS-paneler, och vi älskar uppdateringsfrekvenser på 120Hz och uppåt. Vi hade dock gärna velat se en skärm med högre upplösning än 1080p men i övrigt är detta strålande.

RGB-belysning är inte inkluderat i tangentbordet, det finns också flera LED-stänger runt locket, men lyckligtvis kan den slås på och av som önskat. Strömförbrukningen är rejäl - och det finns även en upplyst HP Omen-symbol i locket som slukar mer ström som vi gärna hade velat kunna släcka. Lite overkill. Anslutningarna som finns inkluderade stavas HDMI 2.0A med HDR, Mini Display Port. 2xUSB-C, och en hörlursuttag med DTS Headphone X. Det finns också tre vanliga USB 3-portar och Ethernet-anslutningar.

Detta är en annons:

Lite benchmarks:
3D Mark
Sky Diver: 32461
Time Spy Extreme: 2833
Time Spy: 6262
Fire strike: 14960
Fire strike extreme: 8534
Fire Strike Ultra: 4693

FPS-tests:
Assassin's Creed Origins
• Ultra: 73
• Very high: 78
• High: 83
• Medium: 84
• Low: 88

The Division
• Ultra: 96,3
• High: 116,7
• Medium: 156

Total War: Warhammer 2
• Ultra: 72,2
• High: 106,0
• Medium: 134,7

Batteriet ligger på 99Wh och en laddning tar slut på ungefär 3,5 timmar vid normal användning. Priset för denna dator är skyhögt men du får då, å andra sidan, en riktigt välbyggd prestandabest.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk design, magiskt kylsystem, grymt fin prestanda, härlig tangentbord, godkänd batteritid
-
Dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
HP Omen X


HP Omen X


HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kim Olsen, GR DK

Dyr är den men också brutalt kraftfull och läckert utformad. Gamereactor Danmark har betygsatt HP:s nya Omen X!Loading next content