Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

JBL Link 20

JBL:s första riktiga "smarta högtalare" är nu släppt och Hegevall har hårdtestat den...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under förra veckan besökte jag den kungliga hufvudstaden (även kallad Fjollträsk) för att delta under en produktdemonstration signerat JBL. Jag hade väl inga egentliga förväntningar och har inte varit sådär överdrivet intresserad av det här med "smarta högtalare" men gick från visningen så pass imponerad att jag sedan dess har tänkt orimligt mycket på var denna teknik kommer att ta oss, vart vi är på väg.

För att jag är en utstuderat konservativ vanemänniska sm ogillar allt för mycket förändring och älskar saker jag vet, kan och känner mig bekant med - det är information som jag aldrig någonsin hemlighållit för dig som läser. Så fungerar jag och i och med detta (i kombination med att Google Home/Assistant inte fungerar sådär överdrivet väl tillsammans med exempelvis Itunes Music) har jag vare sig köpt någon smart högtalare eller sneglat på ett framtida inköp. I samma veva har jag med viss nyfikenhet såklart följt utvecklingen och sett hur hisnande 22% av den amerikanska befolkningen skaffat sig en. Vilket gör denna typen av teknik till den enskilt mest dominanta lanseringen sedan TV-apparaten (i staterna, alltså).

JBL Link 20
Link-serien har släppts i svart eller ljusgrå färg.

Produktvisningen i Fjollträsk var strukturerad kring av vanlig vardag i en vanlig (nåja) takvåning på Odenplan där komikern samt programledaren Jakob Öqvist (mest känd från Vakna med NRJ) gick igenom en helt vanlig dag i hans liv med livstilsteknik från JBL som själva knutpunkt. Han vaknade vid 07:40 och istället för att fippla med sin Iphone X i en kvart (som han enligt egen utsago alltid gjorde innan han fick sina smarta JBL-högtalare) inledde han morgonen med att säga "Hej Google" för att sekunden senare be högtalaren tända lamporna i lägenheten, starta kaffemaskinen samt läsa upp vädret. Efter det bad han JBL Link 20 (och storebrorsan Link 500) att starta TV:n, spela Bodyguard (BBC) på Netflix för att sedan be Link 500 att spela Swedish House Mafia i alla husets högtalare.

Efter detta fick vi inom tech-pressen chans att smyga runt i våningen och styra hemmet med hjälp av Google Assistant. Jag släckte och tände lysen, bytte färger på ljuset (tack vare Philips Hue), drog igång diskmaskinen samt bytte från den hemska, hemska house-musiken mot Best of John Mayer via Spotify (i alla högtalare). Och trots ny teknik-känslan som vanligtvis brukar medföra en del barnsjukdomar och plågsamma ny-problem fungerande det "smarta hemmet" oförskämt väl och det kändes under dessa timmar helt klart som om vi upplevde något som i framtiden kommer att vara standard i våra hem. Men på vägen hem började jag som sagt fundera. är detta något som jag verkligen vill ha? Vill jag prata med min teknik som jag har hemma? Vill jag hellre slänga ur mig röstkommandon istället för att styra mina lampor och mina musikval med mobiltelefonen (eller min Apple Watch 4)? Svaret är nej. jag känner idag ingen lust att utrusta mitt hem med starta högtalare, detta trots att JBL.s produktvisning var en mycket imponerande sådan. Med det sagt innebär inte min skepsis till mitt eget användande inte att mellanpris-högtalaren Link 20 inte är bra. Tvärtom. Den är strålande, och här kommer mitt utlåtande.

Detta är en annons:
JBL Link 20
Link 10, Link 500 samt Link 20 finns nu ute och tanken är ju att konkurrera med bland annat Sonos.

Link 20 ser ganska precis ut som JBL Flip 4 med sitt tåliga gummiyttre och den ikoniska JBL-logotypen som pryder högtalarens mitt. Link 20 står upp och på ovansidan sitter Google Assistant-logotypen och volymknappar även om tanken såklart är att ingen ska behöva fippla med knapparna utan istället bara be högtalaren höja eller sänka volymen.

Hur det hela fungerar? Mycket enkelt. Man laddar hem Googles gratisapp, startar högtalaren och genomför en Sonos-doftande, superenkel installationsprocess där högtalaren lär sig att känna igen din röst bland annat. Sen är det bara att dundra igång och prata med högtalaren genom att inleda med röstkommandot "Hej Google". När högtalaren hör detta blinkar fyra knappar på högtalarens ovansida och så fort man gett den ett kommando eller ställt en fråga blinkar lamporna igen innan den besvarar dig/befaller dig. Jag har under mina testtimmar bland annat frågat om tomten finns, hur en gris låter, vem Petter Hegevall är (ego-tripp javisst!) samt en himla massa andra meningslösa frågeställningar och precis som i fallet Alexa eller Siri handlar det om en kunnig och snabb assistent som finkammar internet för att hitta svar på det du undrar. Naturligtvis innebär detta att Link 20 och alla andra Link-högtalare kräver wi-fi vilket är lite synd. Det hade varit trevligt om den kunde spinna på enbart Blue-tooth och istället nyttja nätet i ens mobiltelefon, också. En annan del av högtalaren som jag tycker förtjänar lite spä är det faktum att den helt saknar 3,5 mm-ingång.

JBL Link 20
På toppen av samtliga Link-högtalare sitter Google Assistant-logotypen som bestpr av fyra färgglada bollar.
Detta är en annons:

Lyckligtvis är förtjänsterna betydligt fler än minuspoängerna då Link 20 erbjuder samma genuint spelglada och varma/bottendjupa ljudkaraktär som JBL Charge-högtalarna samt redaktionsfavoriten JBL Boombox. Som vanligt med amerikanska högtalare blir jag sällan lyssningstrött eller upplever ljudet som hårt eller kantigt, tvärtom. Link 20 låter väldigt mycket som Bose trådlösa högtalare och det anser jag vara en riktigt bra sak. Den är dessutom både stöttålig samt vattentät vilket vi fick testa under produktvisningen genom att ställa in högtalaren i duschen.

JBL är bland de första av de riktigt stora tillverkarna som hoppar på smart-tåget och det råder ingen som helst tvekan om att Link 20 är en kvalitetsprodukt. Den är rapp, hållbar, tålig, mångsidig och erbjuder en ljudbild som är enkel att älska, precis som vanligt gällande JBL:s högtalare.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Varmt och härligt ljud med mycket botten, vattentät och stryktålig, smidig installationsprocess, grymt bra batteritid, stödjer 24-bit/96kHz-streaming
-
Saknar 3,5 mm-ingång, Google Assistant kräver wi-fi
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
JBL Link 20

JBL Link 20

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

JBL:s första riktiga "smarta högtalare" är nu släppt och Hegevall har hårdtestat den...Loading next content