Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Roccat Vulcan 120 Aimo

Hegevall hyllar Roccats senaste high end-tangenter som enligt honom innehåller marknadens bästa mekaniska brytare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag vet inte jag. Det finns en rätt kraftig motsägelse och en inkonsekvens i hur jag ser på designen på detta nysläppta gaming-bord i kontrast till hur jag aktivt kritiserat utseendet på det övergripande utseendet på många av dagens gaming-orienterade PC-produkter. För även om jag älskar prestandan i Alienware-datorerna från Dell, Predator-serien från Acer, Omen-serien från HP samt Rog-grejorna signerat Asus så handlar det i slutändan om en bunt rätt fula produkter som snudd-på enbart designats för att attrahera fnittriga 14-åringar som strosar omkring bland hyllorna på valfri elektronikbutik. Denna typ av design, där man blandat den grundläggande estetiken från Transformers 4 med Power Rangers, är svår att tycka om även om jag såklart inser att jag absolut inte hör till kärnmålgruppen. Jag är inte 14. Jag dricker inte Monster. Jag sover inte sittandes i en gamingstol bakom en AOC-monitor på Dreamhack (min förutfattade, inskränkta profilering är härmed avslutad) men trots detta, trots allt gnäll, älskar jag hur Roccat Vulcan 120 Aimo ser ut.

HQ

Det är i grunden inte snyggt, detta tangentbord. Inte enligt mig. Men det är fränt, på något outgrundligt sätt. Jag gillar att titta på det, fingra på det samt spela på det. Jag gillar allt med Roccat Vulcan 120 Aimo som mycket väl kan vara ett av de allra bästa mekaniska gaming-bord som jag testat sedan Corsair började dominera denna del av marknaden. Men ja... Låt mig inleda med den trista biten: Det här tangentbordet mäter 46 centimeter i bredd (som en mediumstor underarm) och 23 centimeter i höjd. Det är tre centimeter tjockt och väger 1150 gram. Brytarna, som naturligtvis är mekaniska, är av fabrikatet Titan som tillverkas av TTC och aktiveringspunkten för dessa ligger vid 1,8 mm innan den når botten på 3,6 mm. Det handlar såklart om taktila brytarna som erbjuder tydlig feedback vid aktiveringspunkten.

Roccat Vulcan 120 AimoRoccat Vulcan 120 Aimo
Marknadens bästa mekaniska brytare som toppar den tidigare marknadsledande varianten Cherry MX? Ja, det tycker i alla fall vi.

Det finns inget annat sätt att beskriva brytarna i sig samt den känsla som de här erbjuder än strålande. VI pratar världsklass här. Underbart, underbara brytarna vars taktila feedback och exakthet med enkelhet skåpar ut 90% av alla speltangenter jag någonsin testat. Tangenterna i sig är av lågprofil-typ och framstår som "nakna" eftersom man kan se in i TTC-brytarna från sidan då själva tangentbordskroppen är av normalprofil i normalstorlek. En häftig designdetalj som gör att Vulcan 120 ser originellt ut. Annorlunda. Detta innebär också att RGB-belysningen tar mer plats än vad som vi är vana vid i denna kategori av tangentbord och även fast jag i vanlig ordning tycker att allt detta blinkande regnbågsljus kan bli lite "too much" handlar det om smarta designlösningar för att skapa ett bord som inte liknar något annat. Längst upp i det högra hörnet sitter en gummiklädd volymratt som antingen styr volymen (duh!) eller ljusstyrkan under tangenterna, något som fungerar perfekt och känns lite retromysigt, sådär.

Alla tangenter här är konkava förutom den nedersta raden (inklusive Space, givetvis) vilket är en något udda designlösning som jag tror skulle kunna ställa till problem för någon som inte skriver med pekfingervalsen (ja, jag har alltid kört den dansen och kommer så alltid att göra för all framtid) men för min del har detta bara känts naturligt, vilket jag tror är en något udda slutsats. Det har klagats en del på detta på andra håll, har jag sett, men jag måste nog nästan vända på steken och beskriva denna "feature" som en positiv detalj.

Detta är en annons:
Roccat Vulcan 120 AimoRoccat Vulcan 120 Aimo
Designen är läcker. Trots att den ser ut som en del av en Power Ranger.

Hårdvaran här är med andra ord så gott som perfekt. Mjukvaran stavas som vanligt (när det gäller Roccat) Swarm och fungerar enligt mina erfarenheter felfritt. Snabbt, buggfritt, smidigt och genomtänkt är nyckelorden som poppar upp i skallen när jag försöker beskriva Roccats eget program för att skräddarsy funktionaliteten på Vulcan 120. Visst har Swarm hängt sig en gång för mig vilket gjorde att jag tvingades starta om Windows, men med tanke på att jag använd dessa tangenter sedan november förra året är det verkligen ingenting att svettas över.

Roccat Vulcan 120 Aimo är en otroligt bra gaming-bord. Rakt igenom. Läckert designat, funktionellt, smidigt, lättskött och med vad jag anser vara marknadens kanske bästa mekaniska brytare. Cherrys MX-dito har länge varit marknadsledare men härmed har Roccat tagit över tronen. Och för det, får det lov att bli hatten av.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Strålande design, lysande ergonomi, fantastisk prestanda, underbara brytare, massor av inställningsmöjligheter, välfungerande mjukvara
-
Något dyrt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Roccat Vulcan 120 Aimo

Roccat Vulcan 120 Aimo

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall hyllar Roccats senaste high end-tangenter som enligt honom innehåller marknadens bästa mekaniska brytare...



Loading next content