Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Zephyrus S (2019)

Zephyrus - den bärbara datorn med den säregna kyllösningen - har fått sig en rejäl uppdatering och vi är mycket imponerade...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det första som slår köparen när du kolla in den nya Zephyrusen, är att man har uppgraderat skärmen, inte med främst G-synk, utan det är mer den relativt tunna skärmkanten som är en stor förbättring jämfört med den senaste generationen. Det fungerar väldigt bra med en 17,3-tums panel. Tyvärr var det nog en formgivare som gick lite för tidigt på lunch, eftersom den nedre delen av skärkanten är väldigt stor och tjock, det är det så kallade "hakan", och det verkar inte finnas någon form av funktionell orsak till det - alls. Det är synd, eftersom 6,9 mm-ramarna resten av skärmen har känns klockren. Panelen i sig levererar 144Hz uppdateringshastighet, 3ms responstid och 100% sRGB. Sistnämnda är numera nästan standard för highend-datorer av bärbar modell och det är en bra utveckling.

En nyhet är att panelen är Pantone-validerad, en standard för färger som oftast är känd från fysiska medier som trycksektorn, men det finns också ett par praktiska produkter från spelvärlden som följer deras standarder. Faktum är att jag tycker det är lugnande att tillverkare som Asus börjar förkalibrera paneler. Det är också logiskt att Asus själva nämner datorn som något som tilltalar "content creators", vilket kan förklara ett RTX2080-kort som ju är lite för mycket för en skärm som bara är 1080p.

Asus ROG Zephyrus S GX701

För att hålla skärmen tunn, har Asus valt en liten extern men lättmonterbar webbkamera som hör medföljer i lådan, som i sin tur levererar 1080p i 60 bilder per sekund. Så det är väl genomtänkt.

Asus sakryter med att de har fått ner en 17-tumsskärm i ett chassi som motsvarar en 15-tums formfaktor, och det är faktiskt inte helt fel, både i förhållande till de laptops och 15-tumsskärmar vi har på kontoret. Den är också mycket kompakt - 1,87 cm, inte bredare än nödvändigt - inte illa alls. Chassit är inte aluminium, utan snarare en magnesiumlegering för att göra det starkare. Tyvärr är det därmed också giftigare att tillverka, men det är såklart trevligt att se att fler lösningar testas.

Detta är en annons:

Batteriet har sitt eget läge, Optimus, och ja, det ger mer batteri, men inte så imponerande mycket. Du kan räkna med cirka tre timmars normal användning, så det kommer inte att ersätta din kontorsdator, men om du har kontinuerlig åtkomst till en laddare och bara behöver vara utan laddning för några timmar i taget, så räcker det gott. Optimus gör nu en ganska standardiserad uppgift genom att stänga av RTX-kortet, så mer revolutionerande är det inte, men jag är ett stort fan av enkla klickslösningar. Sedan är väl frågan om Optimus ens är det rätta namnet för en batteribesparande funktion?

Asus ROG Zephyrus S GX701

Den laddar trevligt nog med USB-C, tyvärr hade vi ingen av de stora laddare som finns tillgängliga, men det gick långsamt oavsett vilket. Vi drog ut laddaren vid 89% och lade till en USB-laddare, med beskedet att det skulle vara 1 timme och 58 minuter kvar för att ladda upp helt... Kanske något att jobba på. Vårt är dock ett testexemplar, så det borde kunna vara korrigerat när du köper en från en återförsäljare.

Men något som inte sparar ström är kombinationen av en i7-8750H och en RTX2080 Max-Q. Det faktum att vår testkopia kostar över 30 000 kronor och är utrustad med 24 istället för 16 GB DDR4 RAM, hjälper inte heller, men den praktiska skillnaden är förmodligen inte stor. Anslutningarna inkluderar tre USB 3.1, en Type-C USB 3.1, HDMI 2.0 och USB 3.1 Type-C med Thunderbolt.

Detta är en annons:

Kylningen är en redaktionell favorit, med den öppna botten, även kallad Active Aerodynamic System. Men vad är aerodynamik förstår jag inte fullt ut, men faktum är att kylningen ökar kraftigt när hela bottenplattan lyfter sig för att göra ett stort kylinlopp och fläktarna kör på 12 volt istället för 5 volt som i vissa små bärbara datorer.

Det finns fem ganska stora värmeledare som löper runt i systemet, men Asus idé om max 80 grader håller inte riktigt, vi mätte upp till 88 grader på CPU med ett fall av thermal throttling, medan GPU aldrig kom över 63 grader. Båda stannade dock i mycket trevliga 43/46 grader vid vanlig användning. Sidokylflänsarna är koppar och är ganska tunna, bara 0,1 mm och vinklade bort från användaren - mycket klokt.

Asus ROG Zephyrus S GX701

De interna fläktarna är gjorda med många små blad i ett polymerkompositmaterial med inte mindre än 83 blad per fläkt, vilket Asus påstår ökar luftflödet med 15%. Om det är sant är det svårt att säga, men med Silent Mode förlorar jag bara cirka 5 bilder per sekund i de flesta spel och datorn låter betydligt mindre än normalt. Om du är nitisk kring värme kan du också skruva upp helt, men då måste du leva med 47 dB brus. Detta är dock inte nödvändigt. Bullret är dock något mer lågfrekvent, det skriker inte som med många konkurrenter, så även vid full utblåsning uppfattas bruset inte som irriterande. Jag spelade dock i slutändan mest på Silent, även om det är troligen är "balanserat" de flesta kommer använda, det var för trevligt med låga ljudnivåer och hög framerate.

Allt styrs av Armory Crate-mjukvaran, vilket förmodligen är den trevligaste kontrollprogramvaran jag sett på år och dag. Nästan alla inställningar är tillgängliga i ett snyggt och strukturerat gränssnitt, extra poäng för det.

Tangentbordet är givetvis individuellt RGB-upplyst, av chiclet-typ och med en musmatta som kan konverteras till numeriskt tangentbord. Tangentbordet ligger nära kanten, men tack vare att den är mycket låg är det överraskande naturligt att använda det. Det finns ett högtalarhjul för att styra volymen, alla möjliga surroundalternativ och effekter. Kanske är det aningen likgiltigt för de flesta, men det finns faktiskt inställning för eko- och ljudkalibrering för inspelning och mikrofonanvändning, och det är ganska smart.

Det ska också finnas en WIFI Booster inbyggd, men eftersom både kontoret och min WiFi hemma är ganska brutal var det inte lätt att testa detta

Benchmarks-tests

Total War: Warhammer 2
Ultra: 75,8
High: 91,2
Medium: 127,6

3D Benchmark - Syntetisk:
Firestrike Ultra: 4911
Fire strike Extreme: 9195
Fire strike: 15601
Time Spy Extreme: 3664
Time Spy: 8128
Port Royal: 4663

Assassins Creed Odyssey
Ultra: 61
High: 80
Medium: 85

För första gången har vi en bärbar som når över 60fps på Ultra, det är otroligt med tanke på att det sitter en 8750H CPU i burken.

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 105
High: 125
Medium: 144

Far Cry 5
Ultra; 81
High: 86
Medium: 89

The Division
Ultra 99,2
High: 124
Medium: 143,3

Asus ROG Zephyrus S GX701

Generellt är detta den kraftfullaste bärbara datorn med en singel-GPU som vi har haft på kontoret - men inte överraskande också den dyraste. Det är imponerande att vikt och storlek kan hållas så lågt samt att kylningen är så bra och bruset är relativt lågt (förutom med Turbo påslagen).

Bra prestanda - Fantastiskt högt pris. Jag skulle verkligen vilja ge den här datorn en 10, men då måste det också sitta en IPS-panel i den (AHVA är lite för dämpat för mig), och jag vill ha en tunnare chinbezel och även en kärntemperatur under 80 grader, alltid . Men en stark 9 känns självklar.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk prestanda, låg ljudnivå, smidiga kyllösningar, bra användarvänlighet, suverän mjukvara, snygg design
-
Håller inte under 80 grader på CPU
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content