Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG C9 OLED 65"

Sydkoreanernas senaste flaggskepp stödjer 120Hz och har HDMI 2.1-utgångar vilket gör den till marknadens mest moderna OLED-modell...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

LG dominerar TV-marknaden idag, på flera sätt. Visst, Samsung säljer fortfarande mest men de är relativt långt bakom rent bildmässigt eftersom de valde att inte haka på OLED-tåget när det lämnade stationen där för lite drygt fem år sedan. LG tillverkar idag alla OLED-paneler som används i skärmar från exempelvis Sony, Philips och Panasonic och även om de skiljer sig åt bildmässigt på grund av olika bildtuners, är det LG rakt igenom - ändå, och via lite, lite kalibreringspill är det ingen egentlig konst att få en LG C8 att se ut som Sony AF9 eller en Philips 903 att se ut som en Panasonic FZ950.

LG C9 är den nyaste modellen från sydkoreanerna och det är den första OLED-TV:n med stöd för 120 Hz samt HDMI 2.1. Det betyder alltså att C9 är den enda existerande OLED-TV:n idag på marknaden som stödjer VRR (variable refresh rate), ALLM (auto low latency mode) och HFR (high frame rate) och även om detta är funktioner som likt 120 Hz-stödet är förhållande svåra att verkligen testa, har vi på Gamereactor naturligtvis gjort vårt absolut yttersta för att försöka se vad C9 går för, och det är en rasande bra TV detta. Rasande bra.

LG C9 OLED 65"
Det är en oförskämt tjusig TV detta rent designmässigt och bildkvaliuteten är enastående.

Rent designmässigt har LG gått tillbaka till 2017-utseendet med C9:an som är slimmat mörk (inte det vita bakstycket som fjolårets modell hade) inklusive rundade hör, superslimmat chassi och ett bordsstativ som är stabilt men ändå minimalistiskt och superelegant utformat. Det är en snygg TV, helt enkelt. Otroligt tunn, känns väldigt påkostad rakt igenom. Fjärrkontrollen är dessutom precis lika briljant som alltid och för femte gången i ordningen skåpar LG ut konkurrensen med sin Magic Remote som fungerar sådär magiskt bra som LG gjort sig kända för.

När det gäller den inbyggda gränssnittet fortsätter LG att övertyga med vad jag personligen anser vara marknadens överlägset bästa operativsystem. WebOS 4.5 är fullständigt briljant rakt igenom, reagerar snabbare och mer buggfritt än allt vad Sony, Philips och Panasonics OLED-motsvarigheter heter (även om Philips är närmast sett till användarvänlighet) och det är en lien rad med rekommendationer i pop-up-menyn som LG valt att döpa till "AI Preview" som hör till de största och mest anmärkningsvärda uppgraderingarna från 4.0-versionen.

Detta är en annons:
LG C9 OLED 65"
Letar du en OLED-TV som kan visa dina PCX-spel i 120 bilder per sekund med 12,8 ms i input lag? Då finns det bara en TV på marknaden just nu och den stavas LG C9.

När det gäller själva bildkvaliteten råder det inga tvivel om att detta är en briljant skärm. ISF Expert-läget är väldigt nära perfekt rent mätmässigt (ett litet blå-stick i lågdagrarna är det enda som vi lyckats hitta) och precis som i fallet LG C8 är svärtan, kontrasten och rörelsehanteringen också strålande. Man ska dock ha klart för sig att LG under de senaste två åren enbart genomfört smärre förändringar/förbättringar sett till panelens kapacitet rörande bildkvaliteten eftersom LGE-teknologin med sub-pixel-lagret inte bara är fantastiskt som det är utan även (som sagt) marknadsledande. Ställer man C8 och C9 bredvid varandra och drar igång Spider-Man: Homecoming via en Oppo-spelare på båda skärmarna är det näst intill omöjligt att se någon skillnad. Det är snarare under tunga spelsessioner som C9 verkligen utmärker sig. För detta är världens överlägset bästa TV för gamers, just nu. Utan egentlig konkurrens.

Enligt specifikationer ska C9 märkligt nog vara 100 nits ljussvagare än fjolårets flaggskepp men när vi ställt dem båda bredvid varandra har vi snarare upplevt C9 som aningen mer ljusstark (i SDR). Den är dessutom flera gånger snabbare sett till mängd input lag. Flera gånger snabbare än allt annat på marknaden, faktiskt. I "Game Mode" har vi mätt upp denna TV till 12,7 ms input lag vilket är genomgående makalöst för en 4K HDR OLED med en 120 Hz-panel. Gällande den konstanta oron bland spelare rörande inbränningarna som "kan" vara ett problem när man spelar en titel vars gränssnitt är konstant, men efter att bland annat ha kört Project Cars 2 under en hel dag (cirka sex timmar, i sträck) har vi inte märkt av minsta tillstymmelse till inbränningar.

LG C9 OLED 65"
Det inbyggda gränssnittet WebOS är fortfarande fullständigt överlägset allt annat på marknaden.
Detta är en annons:

Ljudmässigt är LG C9 inget att skrika sig hes över och den skäms när den pittas mot konkurrenterna Philips 903 samt Panasonic FZ950 eftersom dessa levereras med tillhörande ljudlimpor. Samtidigt låter C9 helt okej och för den som avser att enbart nyttja skärmens inbyggda högtalare är väggmontering problemfritt, vilket inte går att säga om exempelvis Philips 803 (som inte har en medföljande ljudlimpa) då den bakmonterade B&W-basen spelar mot själva väggfästet så det skallrar.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Rasande bra bild, otroligt läcker design, fenomenalt gränssnitt, strålande fjärrkontroll, blixtsnabb panel för gaming, larvigt bra HDR
-
Något dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG C9 OLED 65"

LG C9 OLED 65"

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sydkoreanernas senaste flaggskepp stödjer 120Hz och har HDMI 2.1-utgångar vilket gör den till marknadens mest moderna OLED-modell...Loading next content