Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Airpods Pro

Petter har dissekerat Apples 3200 kronor snordyra Pro-modell av de hutlöst populära Airpods-hörlurarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Trettio miljarder kronor (!) kostade det ju för Apple att för några år sedan att köpa upp hörlursjätten Beats, ägd av Dr. Dre. En affär som i alla fall för en oinsatt lät som rena rama vansinnesidén. Men det tog inte många veckor innan det stod klart att Apple kanske snarare gjort rena rama snilledraget eftersom de hade för avsikt att börja streama musik och därmed konkurrera med helsvenska Spotify, en teknik och en tjänst som Beats redan lagt hundratals miljoner på att bygga upp, från grunden. Apple köpte sig ett visst försprång mot alla konkurrenter förutom just Spotify och det pratades även om att de små vita plast-hörlurarna som följt med vid inköp av Iphone sedan lanseringen för över tio år sedan - skulle ersättas av Beats snäckor, som i grunden designats av Monsters erkänt skickliga ljudingenjörer.

Apple Airpods Pro
Fokus har legat på funktionalitet och smarta funktioner, helt klart. Inte på perfekt ljud.

Så blev det aldrig, vilket både du och jag vet. Det blev inga Beats-lurar till Iphone/Ipad-ägare, istället släppte Apple de trådlösa Bluetooth-snäckorna Airpods, vilka snabbt blev rasande populära. Vi har såklart alla testat dem, och sett hur varenda kotte på tunnelbanan, i skolan, på gymmet eller ute på stan traska runt med vad som ser ut som två kritvita Braun-tandborsthuvuden i öronen. Airpods blev i mångt och mycket en livsstilsprodukt, trots stygg design och hysteriskt mediokert ljud. Jag äger ett par (vanliga) Airpods och jag måste såklart vara så ärlig som jag kan här - för jag hatar dem, innerligt. Inte för att de inte är sådär Apple-typiskt supersmidiga sett till funktionalitet och inte för att de inte erbjuder bra batteritid, för det gör de. Utan för att de som sagt ser ut som om jag har stoppat tandborst-huvuden i skallen samt för att de låter illa. Ja, jag skulle vilja gå så långt som att kalla dem för direkt dåliga sett till ren ljudkvalitet. När Apple för en dryg månad sedan då presenterade Airpods Pro, med aktiv brudreducering och ett helt nytt innandöme, började min hypemätare bubbla och bete sig oregelbundet.

Jag hade hoppats på mer, av allt. Såklart. Snyggare design, ännu bättre batteritid och mycket bättre ljud. Apple Sverige fick dessvärre slut på recensionsexemplar redan på premiärdagen vilket innebar att vi på Gamereactor tvingades vänta till förra veckan på vårt exemplar men nu har jag levt med Airpods Pro i öronen i en hel vecka och känner mig redo att tycka till.

Apple Airpods Pro
De sitter mycket bättre i öronen nu tack vare de små utbytbara gummiplupparna.
Detta är en annons:

Det Apple enligt mig kanske är bäst i världen på, rent allmänt, är att ta förhållandevis krånglig teknik och förenkla, förenkla och förfina så pass hårt att de till slut når en bekymmersfri, supersmidig användarupplevelse som bara fungerar. Och så känns såklart även dessa hörlurar som är mycket smidigare att använda tillsammans med en Iphone 11 Pro Max än närmaste konkurrenterna Sennheiser Momentum True Wireless samt Sony WF-1000XM3. Det finns inget krångel här, ingen särskild app som krävs för att synka dem, inga särskilda knappkombinationer för att starta dem och inget märkligt designat etui som laddar ur snäckorna snarare än att ladda dem. Tvärtom. Airpods Pro är snillrikt designade från grunden och det räcker med att öppna den välbyggda lilla kritvita lådan för att de ska kännas igen av telefonen, sen är det såklart bara att tuta och köra.

Lurarna vet när de sitter i ditt öra och inte, pausar musiken så fort de plockas ur, det finns en tryckkänslig yta på utsidan av själva snäckan som gör det möjligt att pausa musiken eller svara på ett inkommande samtal. Håller man inne fingret på samma ställe aktiveras transparens-läget som gör att man kan föra en diskussion med lurarna kvar i öronen (vilket man endast gör om man är en douche, men ändå) och det går såklart även att aktivera brusreduceringen på samma sätt. Vill du koppla in Siri och låta henne sköta ruljansen i lurarna går det såklart alldeles utmärkt och det räcker som vanligt med att bara säga "Hej Siri" för att hon ska vakna till liv.

Den aktiva brusreduceringen är ju som vi alla vet den största nyheten här och även om bland annat Bose och Sony ligger i framkant här gör Airpods Pro ett klart godkänt arbete med att blockera bort miljöljud och oljud som du inte vill ta in när du poppar din favoritskiva på gymmet. Det finns inget sätt att själv styra hur mycket av denna effekt man vill ha, dock. Vilket jag tycker är lite synd. Det gör Apple istället åt mig vilket i vissa fall betyder att det reduceras lite för mycket ljud och ibland kanske lite för lite. Men det är såklart en bagatell med tanke på hur bra detta fungerar.

Det finns som sagt även ett "transparent" läge som släpper in en del ljud, förstärker vissa och blockerar andra ljud och detta är nog den funktion i dessa snäckor som jag tycker imponerar mest. Det är nämligen inga som helst problem att gå från att poppa Tools senaste mästerverk till skiva till att föra ett stressat samtal med nyhetsredaktör Mäki bara genom att lätt fingra på ena snäckan och det här läget känns inte sådär märkligt och konstlat som det gör hos bland annat Sony WF-1000XM3.

Detta är en annons:
Apple Airpods Pro
Euit som medföljer är fortfarande bäst i segmentet, med rätt stor marginal dessutom.

Airpods Pro är välbyggda så in i bomben, känns helt klart som den dyrare storebrorsan till de vanliga Airpodsen och tack vare att man nu stoppar in en gummiplupp i örat sitter de också mycket bättre i örat, oavsett storlek på inneröra (det medföljer tre olika storlekar på pluppar). De är funktionsmässigt superba och erbjuder riktigt bra batteritid samt noll bekymmer med att de tappar kontakt eller beter sig allmänt märkligt tillsammans med en Iphone, vilket inte går att säga om de närmaste konkurrenterna (jag har testat båda under längre tid). Det är dock ljudkvaliteten som drar ned betyget på dessa i övrigt suveräna hörlurar för även om detta i stort sett enbart handlar om tycke och smak, har jag svårt att se vad som skulle vara särskilt mycket "Pro" över hur dessa snäckor låter.

Ljudbilden känns tunn, spröd, saknar kropp, botten, värme och tyngd. Det spelas för lite bas och det saknas kontroll i de högre frekvenserna. Upplösningen är god och det existerar klart godkänd dynamik i mellanregistret men jag blir lyssningstrött efter bara en halvtimme eftersom ljudet känns så tunt. Jag gillar varmt ljud med mycket botten och värme, och föredrar i och med det Sonys- samt Sennheisers direkta konkurrenter till dessa lurar alla dagar i veckan om vi pratar ren ljudkvalitet. Och det är där som skon klämmer gällande dessa, för egen del. De är suveräna på precis allting förutom just ljudkvaliteten som förvisso är bättre än de vanliga Airpods-modellen men inte en tillräckligt stor förbättring för att jag ska tycka att det är värt att lägga mina (underbara) Sennheiser Momentum True Wireless på hyllan.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Strålande byggkvalitet, lysande batteritid, fantastisk brusreducering, enkla att använda, funktionella
-
Designen ser fortfarande ut som Oral B:s tandborsthuvuden, ljudbilden saknar bas och värme
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Apple Airpods Pro

Apple Airpods Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter har dissekerat Apples 3200 kronor snordyra Pro-modell av de hutlöst populära Airpods-hörlurarna...Loading next content