Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips Gioco 278G4 3D

Jonas Mäki har tagit sig en närmare titt på Philips nya gaming-skärm Philips Gioco 278G4 3D, och är faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Kolla in vår feta recension...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Redan när jag börjar packa ur den väl tilltagna kartongen innehållandes Philips Gioco 278G4 3D reagerar jag över tyngden. De flesta skärmar jag haft nöjet att testa har varit plastiga, lätta och känts som de varit fyllda med helium. Det här är dock något helt annat. En stadig bit 3D-skärm som inte gnekar i plasten det minsta utan känns rejält stabil.

HQ

Sanningen är att de senaste Philips-skärmarna jag testat mestadels faktiskt gjort mig besviken, men det känns direkt att Philips Gioco 278G4 3D är något utöver det vanliga. Det är alltså med höga förhoppningar jag installerar monitorn och sätter igång. Det man slås av först är den Ambiglow-funktion Philips är omåttligt stolt över.

Tanken är att skärmen ska stå 35 centimeter från en vägg för att det ska fungera riktigt bra, varpå den sedan lyser bakåt med liknande färger som syns på skärmen. Det skapar en ljusaura runt kanterna som ska verka lugnande för trötta ögon under mörka och långa spelsessioner. För min egen del upplever jag att det delvis fungerar, jag blir inte lika trött i ögonen och det känns ganska behagligt. Men jag skrev delvis, och orsaken är att jag för det mesta bara upplever ljusskenet som störande.

Philips Gioco 278G4 3D
Philips Gioco 278G4 3D har en tunn ram runt bilden som når nästan ända ut i kanterna.

Spelar jag inte länge blir jag heller inte trött i ögonen överhuvudtaget, och andra i rummet störs av ljuset. Så efter en veckas användande stängde jag helt enkelt av Ambiglow. Sägas ska dock att styrkan i belysningen kan dämpas eller ökas efter behag, så sannolikheten att man ska hitta en nivå som passar är ändå god. Utöver det finns även möjlighet att se film med en vit ljusgloria, vilket är tänkt att fungera på samma sätt som Ambiglow, men förstärka känslan av att det är mörkare i rummet än vad det är. Denna del gillade jag bättre och känns mer relevant än den ljusskiftande Ambiglow-funktionen.

Detta är en annons:

Till skillnad från många andra skärmar använder Philips Gioco 278G4 3D passiv 3D-teknik och de medföljande glasögonen kräver alltså inget extra kablage eller likande. Bland 3D-fansen (jodå, de finns) går diskussionen ofta varm om vad som är bäst av aktiva eller passiva glasögon, men för mig som bara vill ha tekniken i undantagsfall så uppskattar jag att bara kunna dra på mig medföljande glajjor och kika när jag vill det.

Philips Gioco 278G4 3D stället smidigt automatiskt om till 3D när den matas med en sådan signal och användandet av skärmen är överhuvudtaget föredömligt enkelt. Detta inte minsta tack vare att Philips gett upp de touch-paneler man styrde exempelvis modellen 273G3DH med. Det tackar jag för; riktiga knappar är såklart helt överlägset det andra tramset.

Jämfört med skärmen känns glasögonen väldigt plastiga. De "rasslar" dessutom när man skakar dem på grund av att glasen inte är ordentligt fästa i bågarna. De gör dock ett utmärkt jobb och skärmen känns behagligt flimmerfri när man kör 3D-spel eller kollar film.

Philips Gioco 278G4 3D
Ambiglow är snäll mot ögonen under längre spelsessioner i mörker, men kan störa andra i samma rum.
Detta är en annons:

Sägas ska dock att Philips Gioco 278G4 3D framför allt är en skärm avsedd för spel, vilket märks på flera sätt. Bland annat finns inställningar anpassade för vissa genrer, som att man i förstapersonsskjutare lättare kan urskilja konturer i mörker eller att racing förstärker färgerna och gör det lättare att se hur vägen svänger på håll. Jag tycker absolut det tillför något, och responstiden på 7 millisekunder i 2D-läge är fullt godkänd, även om spelskärmar gärna får vara ännu rappare.

Överhuvudtaget gillar jag bildkvaliteten på Philips Gioco 278G4 3D. Skärmen är så skarp att det nästan skär i ögonen, vilket faktiskt är något jag uppskattar när jag spelar. Risken för missförstånd och luddighet elimineras helt. Betraktningsvinkeln är också bra, liksom kontrastomfånget på 20 000 000 mot 1.

I slutändan delar jag därför ut ett högt betyg, inte minst tack vare att Philips Gioco 278G4 3D är en skärm som dessutom står sig bra prismässigt i konkurrensen. Det här är absolut ett bra alternativ för dig som inte vill bli ruinerad med ett skärmköp men som ändå vill ha ett fullgott alternativ du kommer att känna dig nöjd med i åratal framöver.

Philips Gioco 278G4 3DPhilips Gioco 278G4 3DPhilips Gioco 278G4 3D
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket bra kontrast, fin färgåtergivning, snabb responstid, bra menyer, känns kvalitativ, många anslutningsmöjligheter
-
Ambiglow stör omgivningen, plastiga 3D-glasögon, snabbare bilduppdatering önskvärt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Philips Gioco 278G4 3D

Philips Gioco 278G4 3D

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki har tagit sig en närmare titt på Philips nya gaming-skärm Philips Gioco 278G4 3D, och är faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Kolla in vår feta recension...



Loading next content