Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 15

Omens senaste gaminglaptop är en diskret, sobert stilig burk med grym prestanda, tyst arbetsvolym och finfin kylning. Hegevall har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag börjar låta som en trasig kassettbandspelare gällande HP:s nya Om,en-designspråk, jag vet. Sorry, men det kan inte hjälpas, för deras huvuddesigner ska ha allt beröm han kan få, anser jag. Dessa högpresterande gamingburkar har gått från Transformers 4-fula med 600 olika material, linjer, vinklar, vrår, färger och blixtrande knallröda orm-mördar-logotyper till något så sobert, stilrent, minimalistiskt och snyggt att det med enkelhet går att mista dem för en Mac Pro.

HP Omen 15
Diskret, sober, stilren, minimalistiskt... HP Omen 15 är alla dessa saker.

HP Omen 15 kommer i en rad olika konfigurationer men maskinen som vi fått möjlighet att testa under ett par hektiska veckor här på redaktionen har modellbeteckningen "15-en0027no" och den huserar ett stycke Ryzen 7 4800H Octa-processor, 16GB DDR4 2DM 3200-arbetsminne, en 512GB PCIe-disk och ett Nvidia Geforce RTX 2060-kort. Den kostar strax över 14 000 kronor, är 35,8 x 24 x 2,25 centimeter stor och väger strax över 2,4 kilo. Chassit är som sagt stilistiskt blyertsgrått utan krusiduller eller knepigheter. På topplocket finns en blåskimrande, kvadrat som symboliserar nya HP Omen-logotypen och i princip hela bakstycket är ett enda stort fläktutblås.

Tangentbordet och pekplattan är precis lika bra som designen i stort. Jag gillar förvisso lyxigt svindyra gaminglaptops med mekaniska tangentbord innehållande Cherry-brytarna men det vore direkt lögnaktigt av mig att säga att jag innerst inne alltid föredrar membran-bord, med tunna, lätta, snygga tangenter som är tysta och diskreta. Och precis så skulle jag beskriva dessa. Extra trevligt är det också att HP lämnat plats åt extra nummertangenter på högra sidan om bordet, men istället för nuffror pumpat dit extraknappar med datorns viktigaste funktioner. Väldigt användbart, har jag kommit fram till. Muspekarplattan är även den strålande. Fenomenal precision där jag inte har något att klaga på.

HP Omen 15
Smälter ihop perfekt med mitt mörkgrå skrivbord.
Detta är en annons:

Skärmen då? Japp, lysande - även den. Vi får här en 15,6" stor IPS-variant som körs i 144Hz (1080p) och precis som i fallet med designen, tangenterna, kylningen samt muspekarplattan har jag verkligen ingenting negativt att säga, bara positiva saker. Skärmen är lika kvick som den är färgneutralt kvalitativ med grymt fin ljusstyrka och superb svärta och jag har använt denna dator lika mycket till att meka i Photoshop som jag har spelat, på den, och gillat varenda sekund av min tid med HP Omen 15.

Ljudet är väl kanske den enda delen av denna imponerande spelburk som jag inte riktigt känner för att hylla, alls. Visst, med Bang & Olufsen-högtalare placerade på varsin sida om chassit låter den väl kanske helt okej, med tanke på hur tunn den är, men samtidigt blir det så burkigt och fjuttigt att jag enbart kört hörlurar (JBL Quantum One) inkopplade under 99% av min testtid.

Prestandamässigt är det bara guld och grönskimrande polygonskogar, dock. Tack vare Nvidia Geforce RTX 2060-kortet, såklart. Jag har bland annat spelat Remedys något underskattade thriller Control och krämat upp grafiken på "High" med en stabil skärmuppdateringsfrekvens på 80 bilder per sekund. Det råder ingen tvekan om att detta är en rapp, kapabel speldator som presterar väldigt bra. I Geekbench 5 prickade Omen 15 över 8000 poäng i genomsnitt vilket med enkelhet skåpar ut exempelvis nysläppta Dell 15 som stannar på 7700. När det kommer till batteritid har jag som mest fått ut sex timmar på en laddning vilket jag anser vara riktigt bra, också, med tanke på hur krävande det är att flytta runt ett spel som Control, eller Shadow of the Tomb Raider. Den går dessutom aldrig sådär jobbigt varm som mången gaminglaptop kan göra.

HP Omen 15HP Omen 15HP Omen 15HP Omen 15
HP Omen 15 är ett kraftpaket där ingenting lämnats åt slumpen.
Detta är en annons:

Det finns en del HP-utvecklad bloatware förinstallerad på Omen 15, vilket även var fallet med vår officiella testburk 30L, och även om det finns ett litet värde i vissa av funktionerna i framförallt Omen Control Center, hade jag mycket hellre levt utan dessa med möjligheten att snabbt ladda hem dem utan kostnad. Ljudet är inte världsbäst, heller. Men allt annat rörande denna gaminglaptop är imponerande och som helhetspaket är detta alldeles strålande.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Snabb, tyst, bra kylning, lysande skärm, strålande tangenter och muspekarplatta
-
Fjuttigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
HP Omen 15

HP Omen 15

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Omens senaste gaminglaptop är en diskret, sobert stilig burk med grym prestanda, tyst arbetsvolym och finfin kylning. Hegevall har delat ut betyg...Loading next content