Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Xbox Wireless Headset

Det finns gott om fina headset-alternativ till Xbox-konsolerna, men nu försöker Microsoft karva ut en egen nisch med ett mycket prisvärt och kompetent alternativ...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fler och fler verkar vara villiga att skämma bort sig själva med ett riktigt bra headset till sin konsol. Många av dem är väldigt dyra dock, och det är en djungel att veta vad man ska välja på (även om vi såklart har flera recensioner här på Gamereactor), och ett populärt alternativ för de som spelar till Playstation är Sonys egna Sony Pulse 3D Wireless Headset. Ett alternativ som ger dig det mesta du behöver för en rimlig penning.

För Microsoft har det tagit lång tid att ta fram en motsvarighet, för det är väl just det man får kalla Xbox Wireless Headset, men nu är det alltså äntligen här. Och det man får för 1099 kronor måste betraktas som ganska imponerande sett till både ljud och funktioner. Det är ett gediget bygge som sitter bra på huvudet och har flera smarta lösningar där i synnerhet två saker sticker ut.

Xbox Wireless Headset
För pengarna får du ett otippat vridstyvt och välbyggt headset.
Detta är en annons:

Det ena gäller spelets auto-mute, som gör att mikrofonen helt sonika stängs av när du inte pratar. Det gör att du aldrig mer kommer förpesta andra med att äta chips, andas tungt eller ha skällande hundar i bakgrunden. De jag har spelat med tycker att det ibland kan försvinna en bokstav när samtal ska inledas, men det är aldrig otydligt och fungerar förvånansvärt väl - men går givetvis att stänga av för de som vill ha mikrofonen aktiv hela tiden. Mikrofonen är dessutom LED-kodad med ljus och lyser vitt för att indikera att den är aktiv, och har en fiffigt placerad mute-knapp som du lätt kommer åt, med en ljudsignal som talar om att mikrofonen är avstängd. Ljudkvaliteten är dessutom ypperlig och kringljud filtreras snyggt bort.

Det andra jag verkligen lärt mig gilla med Xbox Wireless Headsett är det oerhört intuitiva systemet för att styra ljudet som Microsoft hämtat från sina Surface-headset. Du justerar nämligen röstchatt och spelvolym genom att helt enkelt vrida på kåporna. De är så stora reglage att man verkligen minutiöst kan få de inställningar man vill ha även när det hettar till i spelen, där många av de andra headset vi testat har små och fippliga reglage man lätt kan blanda ihop, ha svårt att hitta i pressade situationer och som är svårare att få exakt rätt nivå på. Andra headset jag testat har ändå fått mig att leta efter reglage och knappar och tagit några dagar att bli van vid, men här har verkligen allt klaffat från start.

Xbox Wireless HeadsetXbox Wireless Headset
Kåporna utgör vridreglage i det mest intuitiva gränssnitt vi hittills ett i ett gaming-headset.

Nåväl, låt oss ändå börja från början med design och komfort. Xbox Wireless Headset ser mer exklusivt ut än vad det faktiskt är och går helt i linje med Microsofts mer propra design de satsat på senaste åren. Trots att grönt inte direkt är en diskret färg, är de två gröna ringar som finns ytterst på kåporna väldigt snygga. Med en vikt på 312 gram är det dessutom ett väldigt lätt headset vi talar om som ändå ger 12-15 timmars användning på en tretimmarsladdning (30 minuters snabbladdning ger dig fyra timmar). Jag har en ganska normalstor skalle och öron, och fick förstora Xbox Wireless Headset ganska rejält för att det skulle sitta bekvämt. Jag tror dock att den som har större huvud och/eller öron än mig, kommer att tycka att det är i trängsta laget.

Detta är en annons:

Att ansluta headsetet går som en dans och gör med USB-C eller en enkel synkning. Ingen extern dosa behövs, vilket är standard för headset främst avsedda för Xbox Series S/X. En petitess kanske, men att kunna frigöra en USB-port och slippa ha svart plastskrot vid sin konsol är ju ingen nackdel hur man än vänder och vrider på saken. Dessutom finns fullt Bluetooth-stöd (version 4.2, SBC-codec), vilket inte är något ovanligt på dyrare headset, men det förtjänar ändå att nämnas att man kan ansluta den till sin smartphone för att lyssna på musik eller ta samtal medan man lirar.

Xbox Wireless HeadsetXbox Wireless Headset
Att mikrofonen automatiskt mutas när du inte talar, är något fler gärna får ta efter i framtiden.

Standardljudet ur låda på Xbox Wireless Headset är tämligen bastungt. Nu är ju det trevligt i många spel såklart och jag gillar bas samt att headsetet levererar klockrena låga frekvenser, men tycker att detta ändå var i maffigaste laget. Lyckligtvis går det såklart att ändra med Xbox Accessories-appen, där du dels hittar flera förprogrammerade inställningar, samt givetvis även själv kan anpassa efter tycke och smak med en equalizer.

Efter lite pillande hittade jag det ljud som passar mig, och måste säga att jag är imponerad. Det ingår även sex månader med Dolby Atmos, vilket jag rekommenderar att du laddar hem eftersom det tillför otroligt mycket rymd i ljudbilden. Att Microsoft erbjuder såhär pass bra 40 millimeters högtalarelement är imponerande, och med 32 ohms impedans går det att vara ganska frikostig med volymen. Det ska sägas att jag definitivt har testat gaming-headset som ljudmässigt presterar bättre, men då har de också kostat betydligt mer. I denna prisklass är det man får faktiskt fenomenalt.

Xbox Wireless HeadsetXbox Wireless Headset
Aktiv brusreducering hade varit pricken över i:et i detta fall.

Det finns två minus med Xbox Wireless Headset. Det ena är det faktum att det saknas aktiv brusreducering. Kåporna är visserligen föredömligt ljuddämpande, men jag antar att det helt enkelt blev något Microsoft valde bort för att få ner prislappen. Jag tycker även att mick-monitoring borde ha varit starkare. Nu är det så tyst att det lite förlorar sin mening. Förhoppningsvis är det dock något som går att åtgärda med en mjukvaruuppdatering.

Xbox Wireless Headset är lätt att rekommendera för Xbox-spelare som vill utöka sin spelupplevelse med ett bättre ljud och på köpet få en hel del funktioner som brukar vara förbehållna dyrare grejer. Det är mycket för pengarna, helt enkelt, och detta är kanske också headsetets största fördel tillsammans med hur oerhört lättanvända de är.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket för pengarna, otroligt intuitiv, bra ljudkvalitet, smarta funktioner, goda inställningsmöjligheter, bra batteritid, mycket bekväma
-
Saknar aktiv brusreducering, för tyst mick-monitoring
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Xbox Wireless Headset

Xbox Wireless Headset

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Det finns gott om fina headset-alternativ till Xbox-konsolerna, men nu försöker Microsoft karva ut en egen nisch med ett mycket prisvärt och kompetent alternativ...Loading next content