Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG OLED77GX

LG:s ursnygga flaggskepp levereras med ett ytterst finurligt väggfäste integrerat direkt i TV:ns chassi och har en panel som är som skapt för gaming. Här på Gamereactor har vi hittat vår nya officiella test-TV...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ja, jag är larvigt förtjust i LG:s OLED-skärmar. Och i Panasonics, Philips samt Sonys, då de alla baseras på i grunden samma teknik. Den bästa tekniken på marknaden idag när det gäller TV, om du frågar mig. Med stor, stor, stor marginal. Här på redaktionen har vi under längre tid använt oss av en C8, C9 och nu senast en CX-OLED från LG (alla på 65") för att recensera spel, på. För en dryg månad sedan bytte vi dock upp oss och som en del av vår högst officiella testutrustning kör vi nu LG:s absoluta flaggskepps-OLED i vårt ena testrum. LG OLED77GX. GX-serien, som går att montera direkt på vägg utan distanser eller utrymme mellan väggfäste och skärmchassi eftersom fästet är en integrerad del av TV:n. Vi har vid det här laget spelat cirka 25 timmar på GX77 och det är naturligtvis enkelt att tappa bort sig i superlativen, här. För denna TV är fullständigt enastående bra. Och ja, smakar det, så kostar det ju. Och GX77 är okristligt dyr, av god anledning.

LG OLED77GX
LG GX "Gallery OLED" är den enda TV:n vi på Gamereactor testat som går att montera direkt mot väggen,utan mellanrum eller distanser. Svinläckert.

Alla som sitter hemma med en Xbox Series X eller en Playstation 5 just nu (eller båda) och har testat att spela sina favorittitlar i 120Hz vet vilken skillnad det ofta gör. Och att då ha en TV som inte stödjer den uppdateringsfrekvensen, påminner lite om när folk satt med 480i-TV:s när 720p-generationen redan dragit igång. Bara en del av totalupplevelsen går att återskapa om man inte har "rätt"typ av TV, såklart, och även om de senaste årens köphets kring olika HDR-standarder grumlat till det hela lite väl mycket, är en 120Hz-OLED verkligen något som alla gamers bör äga, och hänga på sin vägg.

Låt mig börja med att rabbla lite info, som hämtat ur ett specifikationsblad. LG GX77 stödjer såklart 120Hz via HDMI 2.1 (fyra stycken ingångar som alla kör 2.1), den levereras med den senaste version av marknadsledande operativsystemet WebOS, huserar en generation 3-A9-bildprocessor, stödjer de allra flesta HDR-format såsom Dolby Vision IQ, erbjuder ett "filmmaker mode" precis som Panasonics OLED-skärmar, har förinstallerade appar för Netflix, Disney Plus, Amazon Prime, fullt stöd för Alexa och Google Assistant, HGiG-profil, G-sync-kompatibilitet samt inputlag som vi här på Gamereactor mätt upp (via Leo Bodnar) till 9ms i "Game Mode". Enastående bra, med andra ord.

GX är byggd enbart för att monteras på vägg. Det finns stativ till den men det måste köpas separat, eftersom LG istället har gjort ett integrerat, supersmidigt väggfäste till en del av TV.s chassi. Det går därmed att montera GX direkt på vägg, utan mellanrum, utan glapp eller distanser, vilket får den att se ut som en stor, svart, urtjusig tavla. Väggfästet är dessutom så pass rejält byggt och finurligt utformat att man enkelt kan dra ut skärmen 15 centimeter rätt ut för att nå de olika ingångarna på baksidan, för att sedan med ett litet tryck pressa tillbaka den mot väggen igen. Snillrikt och otroligt läckert. Det som dock inte går i och med väggfästets utformning och det faktum att den är designad för att sitta direkt-mot-vägg är att sätta GX högt på vägg och sedan tilta den nedåt, vilket vi här på Gamereactor helt klart föredrar då vi är lata grisar som mer ofta än något annat ligger ned som slashasar i någon av våra soffor, när vi spelar. Därför har vi både testat det inbyggda fästet samt idag monterat GX77 på ett tiltbart väggfäste från en tredjepartstillverkare. Klart mindre sexigt, dock.

Detta är en annons:
LG OLED77GX
GX77 kostar strax över 55 000 kronor idag. Dyrt, men också bäst.

En nyhet i GX är "filmmaker mode" som precis som namnet antyder avser att ge en så pass neutral och "exakt" bild av hur filmer ser ut när de idag mastras, som möjligt. Detta bildläge är föga förvånande det bästa som GX77 har att erbjuda när man kikar på film då färgerna och framförallt gråskalan är i det närmaste perfekt när man kikar lite snabbt på en ISF-kalibreringsdisc. Imponerande, såklart.

När det gäller bildkvaliteten i övrigt är detta en referens-TV, utan tvekan. Fullständigt förkrossande bra. Som alltid handlar det om en OLED med brutalt fin färgneutralitet, superb hantering av snabba rörelser, en lugn och samlad bild med underbar svärta och superb ansikontrast. Ljusstyrkan toppar på strax över 700 nits vilket på papper inte låter som särskilt mycket, och för den som har ett vardagsrum med väggar av glas är det i vissa fall snålt, men för oss här på Gamereactor aom oavsett TV eller spel/plattform alltid kör ljud- och ljusabsorberande draperier för våra fönster, är ljuskrämet i denna TV naturligtvis mer än tillräckligt. HDR ser bra ut och det finns en uniformitet i bilden som ingen LCD, LED eller QLED idag kan tävla med, helt enkelt. Den minimalt mikroskopiska mängd banding eller bildartefakter som går att finna med hjälp av testskivor, är så liten att det nästan blir larvigt. Det finns naturligtvis ingenting som heter "den perfekta TV-bilden" men just nu,idag, kommer GX närmast av allt vi på Gamereactor testat.

Det är som sagt också den enskilt bästa TV:n för dig som både kikar mycket på film och spelar massor av spel i ditt vardagsrum, inte minst tack vare 120Hz-panelen samt input lag-mängden som är lägre än alla andra OLED-TV:s på marknaden. Mycket lägre, till och med. Vi har under den senaste veckan spelat en hel del Spider-Man:Miles Morales samt Assassin's Creed: Valhalla på PS5 samt njutit av Gears 5 till Xbox Series X och Microsoft Flight Simulator (PC) och GX77 presterar på en nivå som bara måste applåderas. En löjligt kapabel spel-TV, helt enkelt.

Detta är en annons:
LG OLED77GX
Det integrerade väggfästet är väldigt rejält io sin konstruktion, och superfinurligt eftersom man med ett par pekfingrar enkelt kan dra ut skärmen från väggen för att kopla in nya saker och sedan bara pressa tillbaka den hur enkelt som helst.

Det enda som inte imponerar med GX77 är ljudet, som känns väldigt burkigt och svagt/tunt. men så är det ju med i stort sett alla skärmar, idag, och för oss handlar det om ett ickeproblem här på Gamereactpr då vi som vanligt kör vår stora ljudrigg bestående av Onkyos största Atmos-försteg + slutsteg samt Magnats THX2 Cinema Ultra-uppsättning biomonitorer i en 7.2-konstellation. LG OLED77GX är världens just nu bästa TV för oss gamers, utan tvivel. Den kostar fläsk, men du får också precis vad du betalat för - excellens.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Makalöst fin, lugn bild med briljant rörelsehantering, superb svärta och imponerande färger, lysande design med superfinurligt inbyggt väggfäste, marknadens bästa OS samt fjärr
-
Burkigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
LG OLED77GX

LG OLED77GX

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG:s ursnygga flaggskepp levereras med ett ytterst finurligt väggfäste integrerat direkt i TV:ns chassi och har en panel som är som skapt för gaming. Här på Gamereactor har vi hittat vår nya officiella test-TV...Loading next content