Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
hårdvarurecensioner

Qpad QH-90

Qpad har nya headset ute och bågen är hårt spänd. Hög finish, rejäl konstruktion och ett ljud som enligt företaget själva är i hifi-klass. Vi har testat för att se om det stämmer

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Qpad släpper inte nya modeller särskilt ofta, men när man gör det, är det ofta genomtänkta produkter med en bra avvägning mellan design och kvalitet. Vid närmare eftertanke har vi nog aldrig testat en direkt dålig produkt från Stockholmsföretaget.

Qpad är inte det billigaste märket på marknaden och de senaste åren har de bland annat släppt flera mekaniska tangentbord och påkostade lasermöss.

Visserligen släppte man en vit version av sin mus OM-75, men annars har det svarta formspråket med lite blått ljus här och där varit Qpads kännemärke. Med QH-90 och QH-85 går man återigen tillbaka till ett vitt modellalternativ och det känns fräscht - det är ett par riktigt snygga lurar. Tvärtemot vad man kan tro, är det här inte fråga om QH-85, som vi testar här, fast i en annan färg - det här är en helt annan lur, med slutna kåpor. Det dämpar buller utifrån men påverkar också ljudet.

Som de flesta lite dyrare märken idag, har Qpad lagt ned mycket tid på förpackningen. Både QH-85 och QH-90 kommer i en snygg, påkostad kartong med lurarna säkert nedtryckta i utskuren skumgummi. Allt ligger prydligt förpackat i små lådor eller knark-plastpåsar och det är lätt att plocka upp och komma igång.

Qpad QH-90

Kvalitetsintrycket är högt, precis som med QH-85. Ramen är av metall och kåpor och huvudband har en skön polstring. Överlag känns det lika rejält som ett par bättre lurar från något av de stora tyska hörlursmärkena och det är såklart ett gott betyg. Det är svårt att uppskatta hur saker och ting håller innan man använt dem under lång tid, men det känns i alla fall som ett headset som kan motstå en hel del "wear and tear".

Då Qpad tidigare samarbetade med Beyerdynamic och producerade en extremt påkostad version för runt 3.000 kronor, ligger det nära till hands att jämföra QH-90 med den, men det vore knappast rättvist då detta är en "egen" produkt, sannolikt producerad i Kina och dessutom till ett betydligt lägre pris (900).

Komforten är mycket god, aningen bättre än i QH-85 på grund av lite mindre tryck över huvudet och, enligt oss, skönare öronkuddar i konstläder istället för velour. Det är riktigt sköna lurar som sitter bra på huvudet även under lång tid. Isoleringen är också bra - det här är slutna lurar och därmed kan de användas även som hörselkåpor på till exempel ett flygplan.

Eftersom detta är ett headset medföljer såklart en mikrofon. Den är lyckligtvis löstagbar vilket är bra då många antagligen kommer köpa detta primärt som ett par hörlurar, eller åtminstone vill kunna ta av mikrofonen emellanåt.

Ljudmässigt är det en bra mikrofon - vid en jämförelse sida vid sida med Creatives Rage-headset, vinner Qpad klart. Någon mätning av frekvensgången kan vi inte presentera, men rent subjektivt blir omdömet "bra, för att vara headset", med ett behagligt, naturtroget ljud som inte låter överdrivet komprimerat eller distorterat och det är givetvis en stor fördel om man ska köra teamplay eller liknande och behöver prata mycket.

Qpad QH-90
s du hellre vill lyssna än prata, kan mikrofonen tas bort.

Ljudet är självklart den viktigaste faktorn här och med ett pris på 900 kronor kan man ha relativt höga krav. Vi har testat med film- och spelsekvenser samt ett urval av musik av olika genrer. Vi har jämfört dels med syskonmodellen i svart men också med en referens i form av Denons AH-D2000, som är ett par slutna lurar med ett betydligt högre pris och ett erkänt bra ljud.

Den största skillnaden jämfört med syskonmodellen, är att detta är ett mer bastungt headset. Det är precis vad man kan vänta sig med tanke på att 90-modellen är sluten och 85 är öppen, eller i alla fall halvöppen.

Att det är bastungt är inget dåligt betyg - QG-90 är betydligt fylligare och rundare än QH-85, vilket i de flesta fall är en fördel. Det känns också som att Qpad haft ambitionen att skapa ett lite mer partybetonat headset här, då ljudkaraktären är mer aggressiv och "in your face", med tydlig betoning på röster och perkussiva ljud.

Hiphop fungerar särskilt bra - beats och rap lyfts långt fram i ljudbilden och allt låter lite köttigare och större utan att det känns onaturligt. Även ite mer kylig och maskinell rockmusik av typen Joy Division låter bra och det som främst skiljer QH-90 från Denons AHD-2000, är att det senare har en betydligt öppnare och djupare presentation av musiken utan att förlora närhet. Qpad är mer stängt och tajt, men inte på något sätt som är dåligt för prisklassen. Att Denon är bättre är förresten inte konstigt med tanke på att priset är det tredubbla.

Om elektronisk och beatbaserad musik låter bra och får värme och kropp, är det inte oväntat lite sämre med mer avskalad, akustisk musik. Här låter QH-90 lite sämre än sitt syskon och det tenderar att bli lite luddigt och avrullat. Den där riktiga klarheten i sången och skimret i till exempel The Byrds tolvsträngade gitarrer, finns inte.

Eftersom det är ett headset som, så att säga, vill väldigt mycket, kan också vissa typer av filmsoundtrack eller väldigt intensiva actionspel bli lite "too much" eftersom de redan är väldigt mättade och aggressiva i ljudet och QH-90 så att säga förstärker detta ytterligare.

Qpad har med QH-90 skapat ett välbyggt, snyggt och bekvämt headset. Ljudet är bra och lämpar sig särskilt väl för modern, elektroniskt dominerad musik samt spel och actionfilm. Ljudet är engagerande med lite förstärkningar på ett par ställen och behöver du headsetfunktionen och vill ha något som funkar både till spel och musik vid datorn, är det här antagligen en av de bästa modellerna på marknaden just nu. Allting sammantaget är det ett prisvärt headset.

Qpad QH-90
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra ljud, bra komfort, välbyggda
-
Fjärrkontrollen kunde varit mer rejäl, vit färg kan bli ett smuts-problem, konstläderkuddarna kan bli hala om du svettas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här