Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG OLED C1 55"

LG dundrar vidare med sina marknadsledande OLED-skärmar som lämpar sig orimligt väl för oss som avser att kika på lika mycket film som vi spelar spel, på dem... Petter har betygsatt årets modell

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att LG med deras OLED-paneler regerat TV-världen de senaste åren är såklart ingen hemlighet. För även om du väljer en annan OLED-skärm till ditt vardagsrum, arbetsrum, spelhörna eller sovrum - från låt säga Philips, Panasonic eller Sony är det alla i grunden en LG. Skillnaden ligger i hur de olika tillverkarna sen väljer att trimma bilden. Vissa lägger fokus på rörelsehantering (Sony) medan exempelvis Panasonic fokuserat på absolut perfekta färgvärden ur kartong för att därmed imitera mastrings-monitorerna som Hollywoods fem största studios använder sig av. Philips å andra sidan har valt en helt annan linje med sina LG-baserade OLED.skärmar och istället vridit upp allting på max, i princip - för den som gillar epitetet "More is more". Mer färg, mer kontrast, mer ljus och mer interpolering än alla andra skärmar ur samma produktkategori. Alla fyra tillverkare som baserar sina TV-skärmar på samma LG-teknologi är bra på olika sätt, såklart. Det finns en marknad för dem alla, men allt är i grund och botten en LG, och i min värld innebär det -i någon slags förlängning - att det alltid varit smartast att köpa originalet, genom flertalet generationer av OLED-uppdateringar de gångna sju åren.

LG OLED C1 55"
Designmässigt är LG bäst i klassen i år igen. C1 är en oförskämt vacker TV.

LG ligger som vi alla vet i absolut framkant gällande denna patenterade teknologi och med årets skärmar C1 och G1 Evo (varav den sistnämnda är den dyrare, mer ljusstarka premiumpanelen) har man tagit ännu ett litet men välkommet steg framåt, mot en ännu bättre film/TV/spel-upplevelse. Vi har testat LG C1 under den gångna månaden, kikat lika mycket på film som vi har spelat spel och streamat TV-serier och känner oss redo att dunka ut en nuffra, vädra våra åsikter. Eller mina, åsikter. Ska jag säga. För detta är såklart högst subjektivt, även om vissa aspekter av en TV-recension såklart är objektiva då de är högst mätbara.

LG OLED C1 55"LG OLED C1 55"
Den nya, uppdaterade, Magic Remote är ännu bättre än den redan fantastiska föregångaren.
Detta är en annons:

Om du letar efter 2021 års bästa OLED-TV för film, och enbart för att titta på film av riktigt bra kvalitet, är det Sony A90J du ska köpa. Den har den bästa bilden för filmtittning, enbart. Med vad jag kan tycka är väldigt små marginaler, men ändå. Rätt ska vara rätt. Sony är fantastiska på färgneutralitet och framförallt på rörelsehantering vilket gör att film i 24p flyter på ett sätt som gör den till årets bästa film-TV. Om du däremot, likt oss på Gamereactor, avser att båda kika på film/TV samt spela en hel del spel på din OLED råder det på samma enkla sätt inga som helst tveksamheter om att LG C1 och G1 är det överlägset bästa val du kan göra.

LG C1 huserar hela fyra stycken HDMI 2.1-portar vilket är dubbla mängden jämfört med de närmaste konkurrenterna. Den är 13 000 kronor (!) billigare än Sonyn (som är baserad på en LG-panel - glöm nu inte det vi pratade om i början av denna recension) och den har ett mycket bättre system för att hantera spelgrafik. Vi pratar fullt stöd för G-Sync och Free Sync, tillfixad VRR-portion, 9,2 millisekunder i input lag (uppmätt med hjälp av vår pålitliga LeoBodnar-dosa) och "Game Mode"-inställningsmöjligheter som gör att LG nu kutar ifrån all tänkbar konkurrens när det gäller den optimala OLED-bilden för spel och spelande. Sony och Panasonics motsvarigheter har mer än dubbla mängden input lag samt klart slöare responstid och inget stöd för G-Sync eller Free Sync vilket som sagt gör dem till klart sämre och mycket dyrare alternativ för dig som både spelar och kikar på film.

LG C1 erbjuder dessutom TV-världens klart bästa inbyggda operativsystem i det nya WebOS som är lika pålitligt, funktionellt, snabbt och problemfritt som det varit under de gångna fem åren. Nyheter sett till WebOS innefattar en smidigare startmeny för att strukturera sina favoritshower och favorit-appar samt ännu snabbare kontakt med inkopplade enheter såsom Playstation 5 samt Xbox Series X/PC. Den nya, uppdaterade Magic Remote är även den bäst i klassen och precis lika rapp, exakt och hållbar som vanligt.

LG OLED C1 55"
Som allround-TV finns det ingen OLED på marknaden som slår LG C1.
Detta är en annons:

Bilden då? Briljant. Det finns ett nytt Tru Motion-filter för interpolering av 24p-material och det fungerar nu klart bättre än någonsin tidigare med mikrominimal mängd tillkomna artefakter samt extremt lite av den där såpopera-effekten som interpoleringen av den här typen brukar medföra. Kontrasten är superb, svärtan rasande bra, rörelsehanteringen strålande liksom skärpan. Ljusstyrkan har inte uppgraderats något sedan fjolåret vilket är en liten besvikelse men å andra sidan har jag, som använt OLED i mitt hem i sju generationer nu, aldrig någonsin haft några egentliga problem med. Jag har precis bytt ut en LED-skärm som jag hade i vardagsrummet där jag nyttjade 45% av dess ljusstyrka vilket för mig gör hela nits-hetsen inom TV-världen just nu mer än lovligt överdriven.

LG OLED C1 55"LG OLED C1 55"
Fyra stycken HDMI 2.1-portar är såklart lysande för oss gamers.

Ljudet är förbättrat i C1 jämfört med CX, också. Stativet hjälper numer till att frakta ut resonansen från de pannkaksplatta elementen och det fungerar riktigt väl, även om jag på förhand tyckte att det låt som rent marknadsföringsnonsens. Designmässigt är LG C1 dessutom snyggast i klassen med sin tunna ram, supersmala kropp och väldigt läckra bordsstativ i borstat aluminium. Det enda negativa jag kan komma på efter en månads användande av LG C1 är att vår TV var en smula för röd i lågdagrarna ur kartong. Det fanns en röd-tint i bilden som vi inte riktigt märkt av i vare sig C8, C9 eller CX och detta vill jag därmed passa på att gnälla lite på. I operatörsinställningarna kalibrerade vi bort det på två minuter (via Color Facts) men ändå, det är något som jag tycker bör nämnas här.

För oss som både kikar på film samt spelar spel på vår TV är LG C1 utan tvekan världens just nu bästa TV, utan några som helst tvivel. Spelläget i denna skärm är inget annat än rasande, rasande bra och tillsammans med klassledande operativsystem, marknadens bästa fjärrkontroll, förbättrat ljud och lysande interpolering i Tru Motion-läget är det såklart enkelt för mig att varmt rekommendera denna TV.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Strålande bildkvalitet, sanslös svärta, riktigt bra ljudkvalitet, superb fjärrkontroll, fenomenalt operativsystem, hutlöst rapp panel, Dolby Atmos, perfekt för gaming
-
Något röd bild ur kartong, VRR-läget har smärre bekymmer med svärtan - fortfarande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content