Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
hårdvarurecensioner

Hori Real Arcade Pro. 3

Gigantisk och gedigen arkadjoystick för Playstation 3 och PC


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Om man spelar fightingspel eller klassiska tvådimensionella shooters ska man ha en arkadjoystick, det är experterna tämligen överens om. Själv är jag delad. Det är på många sätt en fråga om vana; jag har spelat Street Fighter-serien sedan SNES-tiden och är totalt inkörd på en vanlig handkontroll, och säger någon åt mig att försöka göra en dubbel kvartscirkel med sticka är jag chanslös. Däremot såg jag till att börja spela Virtua Fighter 4 med sticka redan från början, och visst, det blir skillnad. Framför allt i spel som gärna vill ha flera knappar intryckta samtidigt, som just Virtua Fighter och Tekken. Men även spel med klurigare rörelser som SNK-slagsmålens typiska kvartscirkel bakåt-halvcirkel framåt går betydligt bättre med spak än med ett styrkors.

Hori har länge gjort högkvalitativa arkadjoysticks och Real Arcade Pro. 3 (RAP3) är deras officiella sticka till Playstation 3. Det första man märker är att den är stor, riktigt stor. Ungefär lika stor som själva konsolen och med en vikt på några kilo. Men man märker direkt att den är vansinnigt gedigen och välbyggd. Själva spaken är lätthanterlig och kan röras åt åtta olika håll. De åtta knapparna är också väldigt känsliga och man behöver definitivt inte ta i med hårdhandskarna, även om stickan tål det. Skulle du vilja byta färg är knapparna av standardtyp och det är möjligt att sätta in vanliga arkadknappar, även om det är lite mer bök än vad jag vågar testa. Om jag jämför med andra arkadjoysticks som den till Dreamcast, Namcos gamla Playstation-sticka och Neo-Geo-kontrollerna är hela känslan i RAP3 helt klart lyxig. Till och med den gigantiska X-Arcade får se sig besegrad.

Utöver de åtta huvudknapparna finns förstås start och select samt L3 och R3 i ett mindre format längst upp på stickan. Med en liten switch kan man ändra joysticken till att fungera som styrkors eller vänster eller höger analogspak och därmed använda RAP3 till praktiskt taget alla Playstation 3-spel. Slutligen finns också Home-knappen som alla Playstation 3-kontroller behöver, samt en turbo-knapp för att slippa trycka som en galning i vissa spel.

RAP3 fungerar utmärkt till Playstation 3 och Virtua Fighter 5 och Tekken: Dark Resurrection blir förstås ännu bättre. Men det var lite oväntat att den även fungerar till PC. Det är bara att koppla in USB-kontakten (stickan är inte trådlös för att minimera lagg och för att inte få slut batteri i viktiga matcher) så hittar Windows XP alla drivrutiner och RAP3 fungerar som en vanlig PC-joystick med 13 användbara knappar.

Jag gillar verkligen Hori Real Arcade Pro. 3. Att den är så stor (40 gånger 22 centimeter) innebär att man kan vila handlederna på den, till skillnad från exempelvis Dreamcast-stickan där sidan av handen oftast skaver mot kanten. En nackdel är dock priset (min kostade 90 dollar) och det faktum att den måste importeras från Japan, då dess höga vikt innebär några hundringar i frakt. Men om du tänker spela fightingspel i stor utsträckning på Playstation 3 är det en lysande investering som lär hålla generationen ut, minst.

Hori Real Arcade Pro. 3
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Gedigen, lysande spelkänsla, PC-kompatibel
-
Dyr, enbart import
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här