Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Victus by HP 16,1

Datortokige mjukvaruprinsen Fredrik "Callcenter & Support" Lindman har synat HP:s nya gaminglaptop i sömmarna och är rysligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att Hewlett Packard verkligen satsar på riktigt bra gaming-datorer med sin Omen-serie har säkert ingen missat men att det nu kommer en lite enklare serie med namnet Victus kan komma som en överraskning för en del. Det är en lite mer slimmad och avskalad modell jämfört med storebror men har för den delen inte snålat på prestandan då det finns rejält med mos under huven. Bestyckad med en AMD Ryzen 7-processor, 16 GB arbetsminne och ett Nvidia RTX 3060-grafikkort finns det mycket pulver att spela det mesta som erbjuds i spelväg utan minsta problem.

HP Victus 16
Glöm lysande neongröna ormar och Transformers-liknande chassin, Victus ser mer ut som en stilrent sober designerlaptop, vilket vi verkligen uppskattar.

Den har en 16,1 tums 1920x1080 IPS-bildskärm på 144hz med sju millisekunders svarstid och bildkvaliteten är därmed väldigt, väldigt bra och skön för ögonen tack vare den snabba uppdateringsfrekvensen och perfekta pixeldensiteten och skärpan (det är alltid något visst med en bra IPS-panel). Färgerna känns jämna och balanserade och färgregistret är 100% sRGB med en ljusstyrka på 300 nits vilket är mer än tillräckligt för kunna spela med även i dagsljus. Designen på själva laptopen är avskalad och utan några speciella detaljer förutom V:et för Victus som pryder den grå datorn. Den väger knappa två och ett halvt kilo och har gott om ingångar med tre stycken USB Type-A, en USB Type-C, en HDMI och en kombinerad hörlurs/mikrofon-utgång. Tre stycken USB-ingångar är ett minimum anser jag då det ofta är båda externt tangentbord, mus och trådlöst headset som behöver anslutas om datorn används både som laptop och mer stationär dator inkopplad i en extern bildskärm.

Något annat jag uppskattar på bärbara datorer är när det är lätt att se tecknen på knapparna på tangentbordet och tangenterna på Victus 16,1 gillar jag skarpt. Tydligt och enkelt typsnitt där det dessutom går att aktivera bakgrundsbeslysning på knapparna som gör det ännu enklare att se vad det står när man mosar Warzone i ett kolmörkt rum. Tangenterna är sköna och tysta som membran-brytare brukar vara men känns ändå distinkta och exakta vid varje knapptryckning trots den mjuka känslan i själva klicket. Precis som på storebror Omen har denna dator utrustats med högtalare från Bang & Olufsen och ljudet är imponerande bra för att vara från en liten, platt, lätt bärbar laptop. Det är fylligt och detaljrikt och trots att de allra flesta kommer att använda egna headsets för att maximera ljudkvaliteten räcker det mer än väl om det ska tittas på film med bara datorns ljud.

HP Victus 16
Bildskärmen är helt suverän med en 144 hz IPS-panel som ger en knivskarp och följsam visuell upplevelse.
Detta är en annons:

Hewlett Packard har valt att sätta AMD i den här modell-serien och den jag har provat har en Ryzen 7 5800H-processor. En kraftfull processor med 16 megabyte cache, åtta kärnor och 16 trådar. Grafiken står Nvidia för med ett RTX 3060 6 gigabyte GDDR6. Den har 16 gigabyte DDR4-3200 Mhz i arbetsminne och en 512 gigabyte SSD-hårddisk. Rejält med utrymme alltså och det behövs verkligen med dagens spel som börjar ta väldigt mycket plats på hårddisken. Prestandamässigt ligger den något över mitten bland årets gamingdatorer och i toppen för de som har RTX 3060-grafikkort och jämför man med till exempel HP Omens motsvarighet från ifjol utrustad med ett RTX 3070 så är den till och med något snabbare än den vilket naturligtvis är imponerande.

Det märks väl att det finns mycket kraft i den här "lilla" datorn när jag startar Shadow of the Tomb Raider för med "highest settings" valt i grafikinställningarna ligger det stadigt på runt 99 bilder per sekund och flyter väldigt bra. Det är en fröjd att styra Lara genom öppningssekvenserna i spelet och det märks knappt att det är en liten bärbar dator jag sitter och spelar på. Som jag skrev tidigare har den inbyggda skärmen 144 hz i uppdateringsfrekvens och i Counter-Strike: Global Offensive märks det på en gång att bilderna per sekund är densamma som uppdateringsfrekvensen på skärmen för det känns följsamt och precis lika bra som på min stationära dator. För att riktigt sätta Victusen på prov körde jag igång Assassins Creed: Valhalla på "Ultra High" och fick faktiskt ut 55 bilder per sekund vilket är klart godkänt för en laptop som kostar knappt 17000:- kronor. Måste säga att det är imponerande hur bra den presterar för att vara en liten bärbar dator och trots att jag pushat den hårt under hela kvällar håller den ändå sig nästan orimligt sval och presterar lika bra - timme efter timme.

HP Victus 16
Rejäla ventilationshål baktill samt tre stycken utblås för den varma luften gör att datorn håller sig sval även under hård belastning.

HP Victus 16,1 är en mycket, mycket kompetent gaming-laptop och en av de allra bästa i sin prisklass. Bilden är strålande tack vare IPS-panelen och den känns välbyggd, stilren, sober, lätt och rejäl. Prestandan är riktigt bra tack vare den nya Ryzen-processorn och batteritiden är klart godkänd på upp till nästan nio timmar. Det enda som jag inte riktigt gillar är att själva musplattan är lite väl stor men bortsett från det så är det en suverän dator och ett alldeles lysande alternativ till storebror Omen.

Detta är en annons:
10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Fantastisk prestanda, underbar design, robust, lätt, platt, sober, fenomenal IPS-skärm med 144Hz i uppdateringsfrekvens, superba tangenter
-
Lite väl överdimensionerad musplatta
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Victus by HP 16,1

Victus by HP 16,1

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Datortokige mjukvaruprinsen Fredrik "Callcenter & Support" Lindman har synat HP:s nya gaminglaptop i sömmarna och är rysligt imponerad...Loading next content