Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Beam (Gen 2)

Sonos har uppdaterat deras lilla ljudlimpa och Hegevall är ordentligt imponerad av Atmos-funktionaliteten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Sonos Beam, den första modellen, var briljant. Det finns inget annat sätt att säga det på. Den var superb. Om jag pressades av en äldre farbror med tumskruvar lånade från franska revolutionen, hade jag på sin höjd kunnat tänka mig att gnälla en liten smula över den något tunna basen men jag vet (som alltid) samtidigt att jag har överdrivna baskrav. Sonos Beam var lysande. Nu är uppföljaren här, eller åtminstone den nya modellen som rent utseendemässigt är identisk med föregångaren, men som levereras med ett antal ljuvliga förbättringar samt nya funktioner och jag har efter ett par veckors lyssnade i stort sett bara snälla saker att säga om den.

Den största skillnaden mellan Beam och Beam 2 är Dolby Atmos och för att kunna "fuska" fram ett objektbaserat 3D-surroundljud har Sonos delat upp högtalarelementen ytterligare inuti Beam för att skapa bättre separation i ljudbilden och mer rymd i rummet där du använder den. Denna ljudlimpa nyttjar HRTF-teknologi ("Head-related transfer function") för att skapa höjd i ljudet och även om jag alltid är en smula skeptisk när det gäller "fuskljud" har de lyckats väldigt väl här. Väldigt väl.

Sonos Beam (Gen 2)
Ingen ljudlimpa under 9000 kronor har erbjudit Atmos av så hög klass som denna gör, enligt oss på Gamereactor.

Designen är som jag nämnda i det närmaste identisk bortsett från att tyggallret på framsidan av Beam nu är ersatt av en slags perifererad plast som jag tycker känns och ser lite billigare ut än nödvändigt men det är på andra sidan enbart något som syns om man verkligen går nära högtalaren och stryker handen över den, som en pervers stackare. Knapparna på ovansidan är identiska (det finns såklart fullt stöd för Amazon Alexa + Google Assistant), samma ingångar på baksidan, en ethernet-port och som vanligt kräver Beam 2 att man laddar hem och synkar Sonos app för att kunna använda den fullt ut. Något som jag alltid när det gäller Sonos ekosystem känns en smula mossigt, men det är å andra sidan inte alls något bekymmer för mig som äger flertalet produkter ur deras standardsortiment.

Beam Gen 2 stödjer ljudformaten Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos (både Digital+ och TrueHD), multikanals-PCM och Dolby PCM. Det finns med andra ord fortfarande inget stöd för DTS just nu men Sonos har gått ut med information rörande just detta och det ska tydligen läggas till innan årsskiftet. Det kommer dock inte att utökas för att stödja DTS-X, vilket är ett enda stort ickeproblem för egen del eftersom Atmos mer eller mindre monopoliserat ljudvärlden när det gäller objektbaserat surroundljud, men det är värt att nämna här, oavsett.

Detta är en annons:
Sonos Beam (Gen 2)
Vi har bland annat spelat Metroid Dread med denna limpa inkopplad den gångna veckan, och det låter finfint.

Atmos-ljudet som här erbjuds är mer imponerande än i allting jag hört i denna prisklass från alla andra limpor jag testat de senaste åren. Det finns rymd här, omfång, kontroll och dynamik som jag till en början inte riktigt var beredd på. Dialogen känns klart mer kristallklar och kontrollerat krispig än i föregående modellen och jag gillar hur musikalisk Beam Gen 2 känns. Visst skulle jag helt klart önska mig lite mer bas, men det är som jag tidigare nämnt också en biprodukt av att jag spelat trummor ett helt liv, och därmed alltid vill ha mer, mer, mer bas. Jag älskar bas. Sonos Beam Gen 2 är superb. Snygg, kompakt, genomtänkt, smidig, enkel att installera och använda, välutrustad och välljudande. Den kostar en slant men är bättre än den superba föregångaren, och det säger naturligtvis massor.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Läckert minimalistisk design, smidig att placera och installera, massor av ingångar, stöd för allt utom DTS, härlig ljudbild, imponerande "fusk"-Atmos
-
Det saknas lite bas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Sonos Beam (Gen 2)

Sonos Beam (Gen 2)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonos har uppdaterat deras lilla ljudlimpa och Hegevall är ordentligt imponerad av Atmos-funktionaliteten...Loading next content