Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Huawei MateBook 13

Vi har fått tjuvkika på Huaweis nya lillebror till MateBook X Pro. Här är MateBook 13...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Frågar du oss är Huaweis MateBook X Pro bland de allra bästa ultrabooks som finns på marknaden. Vi gav föregångaren till den bärbara datorn högt betyg och berömde bland den robusta designen, den grymma skärmen, det läckra tangentbordet och den låga vikten. Det var uppenbart att Huawei ville satsa på estetik för att locka MacBook Pro-folket. Problemet var bara att en MateBook X Pro inte är mycket billigare än motsvarande Apple-produkt, utan helt "premium", så Huawei har tänkt om och kan nu presentera en ny laptop, MateBook 13.

Vid första anblicken liknar MateBook 13 en X Pro, vilket är meningen. Det är samma kolgrå finish på aluminiumchassit och samma läckra tangentbord samt stor trackpad, men på ett flera sätt kompletterar den en X Pro som en mer tillgänglig och billigare modell - utan att någonsin offra kvaliteten.

MateBook 13 är tillverkad i aluminium och är bara en och en halv centimeter tjock, vilket förmodligen är lite tjockare än en X Pro, men det går nästan inte att märka under transport eller daglig användning. Vikten är bara 1,3 kilo, så vi är i ultrabook-land storleksmässigt. Även om det finns små ventilationshål i chassit längst ner, och två USB-C-portar plus en sidokontakt, finns det nästan ingenting som bryter mot det annars rent och enhetliga utseendet, och som ett resultat är MateBook 13, som sin storebror, oerhört vacker att titta på.

Detta är en annons:

Huaweis bärbara datorer är dock verkligen "party pieces" när det kommer till bilförhållande, vilken återigen är 3:2, vilket ger användaren mer skärm för att arbeta med utan att utvidga storleken på chassit. Dessutom har Huawei använt det återstående utrymmet för att trycka in det läckra tangentbordet, vilket för övrigt är bakgrundsbelyst och har en läcker, känslig styrplatta och en välfungerande fingeravtrycksläsare i power-knappen. Sett från ett fysiskt perspektiv är MateBook 13 bland de finaste bärbara datorerna på marknaden, och trots att designen är starkt inspirerad av Apples MacBooks, är det ingen tvekan om att Huawei bygger en viss visuell identitet här.

Huawei MateBook 13

Och vad händer om vi kolla under huven? I den lite dyrare modellen (priset kommer vi till) får du en 8:e generation i7-processor (en av de första som använder Whisky Lake-chipet), 8 gigabyte RAM, 512 gigabyte NVMe SSD-hårddisk och en Nvidia GeForce MX150. Låter väl mumma? Med rätta har MateBook 13 mycket under huven och kan lätt användas för enkel bild- och videoredigering, såväl som viss gaming. Och om du behöver maxa maskinen, introducerar Huawei ett nytt kylsystem kallat Shark Fin 2.0, vilket gör att fläkten kan rusa upp till 8000 rpm, vilket förbättrar luftintaget med 25%. I praktiken är emellertid varken ljud eller värme ett problem, och precis som X Pro lyckas MateBook 13 upprätthålla en relativt bra kyltemperatur och en obefintlig ljudnivå vid vanlig användning - något som inte alla ultrabook-tillverkare kan (vi kollar på dig Asus).

Och det stannar faktiskt inte där, för många Windows-baserade ultraböcker snubblar när det kommer till batterilivslängden, där Apple fortfarande har fördelar, eftersom de bygger både operativsystem och hårdvara. Huawei har emellertid lyckats klämma ett 42Wh-batteri i MateBook 13, vilket under testperioden gav oss minst 10 timmars arbete. Det är mycket längre än flera konkurrenter.

Detta är en annons:

Men som sagt så är skärmen i centrum här, och även om Huawei har sänkt upplösningen till 2160x1440 så skänker det större bildförhållandet och de skarpa färgerna fortfarande rejält med glädje när jag använbder allt från multimediaredigering till kontorsarbete. Vi pratar fortfarande 300 NITS ljusstyrka här och 100% sRGB färgtäckning. Och det är verkligen en fröjd för ögat. Huawei får mycket konkurrens på detta område från andra tillverkare som också insett fördelarna med 3:2-bildförhållandet, till exempel Microsoft med sin Surface Laptop 2, men väljer satsar då på 16 gigabyte RAM, I7 och integrerad UHD-grafik med en 512 gigabyte SSD för över 20 000 kronor. Och ... Ja, det gör inte Huawei MateBook 13. Inte alls.

För den sista knorren på svansen i denna ganska positiva recension får jag väl säga är priset. Huawei erbjuder, som nämnt, en bärbar premiumdator i form av X Pro, så de har därför valt att positionera MateBook 13 lite annorlunda. Här får du maffiga 512 gigabyte NVMe SSD, i7 Whisky Lake CPU och MX150 kostar dig runt 14 000 kronor. Som du vet är det nästan hälften av motsvarande Surface Laptop 2, och 3000 dollar mindre än den dyraste MacBook Air, som också har integrerad UHD-grafik och en i5. Med andra ord - detta är en ren slamdunk.

Det är svårt att inte älska en MateBook 13, och tycker du att X Pro var lite dyr så satsa på en ultrabook som ger valuta för pengarna.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bra byggkvalitet, bra batteritid, snygg design, grym prestanda, extremt prisvärd, låg ljudnivå
-
Klarar inte krävande spel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content