Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Hyper Light Drifter

Hyper Light Drifter

Vi vänder blickarna mot Heart Machine som har kokat ihop en moderniserad och futuristisk hyllning till den gamla skolans revolutionerade 90-talstitlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I den gigantiska uppsjö av mustiga stortitlar som dominerar dagens spelmarknad är det ibland lätt att glömma bort hur allting började. Vart allting började. Vad som faktiskt lade grunden för dagens massiva matinéäventyr och actionrökare klädda i grafisk och teknisk briljans. Det är onekligen lätt att stirra sig blind av ren beundran och glömma bort dess anrika föregångare av bara farten. Något en viss animatör vid namn Alex Preston verkligen vill ändra på, i sin jakt på spelet som är tänkt att plocka dem absolut bästa bitarna från gårdagens bortglömda mästerverk, och sedermera skina nytt ljus över de ljuva 90-talsalster vars påverkan än lever kvar idag.

Hyper Light Drifter
Heart Machine beskriver Hyper Light Drifter som ett hopkok av The Legend of Zelda: A Link to the Past och Diablo.

Men han är verkligen inte ensam i det hela, då den kickstarter som Preston startade i september 2013 i hopp om att finansiera Hyper Light Drifter till Steams alla användare, nästintill har svämmat över av bidrag. Målet på 27 000 dollar nåddes inom loppet av ett par ynka dagar och i dagsläget har fans världen över bidragit med en liten bit över 645 000 dollar. Något som förklarar flertalet förseningar, samt understryker det faktum att Preston verkligen inte är ensam i det hela.

Hyper Light Drifter beskrivs av honom själv som ett sorts moderniserat hyllningsspel till The Legend of Zelda: A Link to the Past och Diablo. Ett äventyr som inte är sen med att belysa både febrilt utforskande och strategiskt svärdssvingande, präglat av en betydligt smartare artificiell intelligens än vi tidigare fått uppleva i genren. Samtidigt som allt utspelar sig i en futuristisk neonklädd och förlorad civilisation, i form av vackra vyer och några smärre penseldrag av mörker och mystik.

Detta är en annons:

Du spelar som "The Drifter". En protagonist vars absolut största styrka är tillgången till gammal, bortglömd teknologi som världens alla invånare bekvämt nog tappat greppet om. Teknologi i form av batteridrivna energisvärd, magnetpuffror, diverse försvarssköldar samt en ständigt cirkulerande drönare över ditt huvud. Vars primära uppgift under resans gång kommer att vara att assistera dig som spelare likt en moderniserad partner-in-crime, om du så vill. Noterbart är även att magnetpuffrorna endast är ett mindre axplock av den uppsjö som kommer att utgöra spelets vapenarsenal i slutändan, där allt ifrån futuristisk sprängdeg till alternativa, batteridrivna drönare står i centrum.

Men allt är samtidigt inte frid och fröjd. Detta då vår protagonist främsta uppdrag är jakten på det botemedel till den sjukdom han bär genom den gångna civilisationens ruiner och okända mörker. Något som lägger grund för allt utforskande som finns till spelarens förfogande resan igenom.

Hyper Light Drifter
Stora och utmanande bossfighter är något du kan förvänta dig i Hyper Light Drifter.

Enligt Prestons pålitliga utsago ska Hyper Light Drifter vara enkelt att plocka upp för vem som helst, men samtidigt vara bra mycket svårare att bemästra, och i slutändan klara av med både energisvärd och hedern i behåll. Detta då fienderna i fråga kommer att bete sig än mer ilsket och bångstyrigt, samt öka i antal mot spelets sluttamp för att verkligen utmana dig som spelare ordentligt. Och då får vi givetvis inte glömma bort de bossar som kommer att ställa sig emellan vår protagonist och botemedlet som räddar honom.

Detta är en annons:

För häftigt utforskande i mörkagda ruiner och futuristiska svärdsduster med teknologilösa antagonister i all ära, men i slutändan så är det ändå bossarna som har målats upp som den absoluta höjdpunkten i Heart Machines efterlängtade äventyr. Som tydligen inte bara ska imponera rent storleksmässigt, utan även ska ha tagits till en helt ny nivå inom den artificiella intelligensen likt resterande fiender. Något som kommer att tvinga dig som spelare att verkligen värma upp både kläder och färdigheter innan det är dags för diverse bossfight i den mystiskt oförutsägbara världen som utspelar sig i förgrunden till allting.

Ingen form av dialog kommer att förekomma under resans gång, då man istället vill fokusera på att musiken i harmoni med världen i sig ska leda vägen och föra berättandet framåt.

I slutändan ser Hyper Light Drifter precis ut som den moderniserade hyllning den gamla skolans revolutionerande spel behöver. Något som får 90-talister likt undertecknad att faktiskt höja lite på huvudet och sedermera lyfta på hatten av ren uppskattning och beundran till dåtidens mästerverk och revolutionerade stortitlar. Och med det otroliga stöd man har fått från gemene man i form av projektets finansiering, följt av den expandering av både teamet som sådant samt utvecklingstiden i sig, har jag svårt att tro något annat än att Heart Machine vet vad dem håller på med.

Hyper Light Drifter släpps under 2015 till Mac, PC, PS Vita, Playstation 4, Wii U och Xbox One. Då får vi helt enkelt se om den tämligen frikostiga finansieringen har gett resultat, eller inte.

Relaterade texterLoading next content