Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Ilomilo

Ilomilo

Ett supergulligt pusselspel där två färgglada krabater ska återförenas - kan det vara något? Absolut, tycker Elfving, som spelat ett av de bästa pusselspelen på länge

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är så gulligt - och så bra - att man nästan kräks. Ilo och Milo är två färgglada krabater som varje dag träffas i en park för att dricka fruktte och mumsa kakor. (En dag räknar de smulorna. Det var 47 stycken.) Men varje dag förändras parken - eller är det Ilo och Milos dåliga minne som spökar - och de skiljs åt. Sorgligt. Så sorgligt att de i värld 2 gråter så många tårar att det bildas en flod, som de faller ned i.

Ilomilo är ett pusselspel där du tar kontroll över såväl Ilo som Milo, som ska återförenas på varje bana. Du vandrar omkring på urmysiga nivåer bestående av block. Ibland hittar du ihopfällbara broar som du kan plocka ned, bära med dig och placera på andra ställen. Din framfart hindras ibland av "stoppblock" vars skallar ploppar upp när du kommer nära dem. Lite varstans finns pilar som gör att du i Super Mario Galaxy-stil kan trotsa gravitationen och gå runt till blockens angränsande sida.

Utmaningen består i att ta med sig broar till rätt ställe, lura stoppblocken, aktivera hissar och placera Ilo och Milo på rätt ställe. Ganska snart blir det ganska svårt, så låt inte den gulliga ytan lura dig. Förbered dig på att ta långa tankepauser och att tvingas till nya tillvägagångssätt.

Ilomilos värld är unik men här finns ändå spår av andra spel. Little Big Planets visuella design, Super Mario Galaxys gravitation som sagt, humorn från Rares spel (de skruvade textsjoken under laddningstiderna lär leda till många fniss). Bara att titta sig omkring på husen och de snirkliga konstruktionerna som svävar i luften är ett nöje i sig.

Detta är en annons:

Musiken och ljudeffekterna är på högsta nivå. Dragspel, blockflöjter och märkliga rytmsektioner sätter stämningen perfekt och även om musiken är gullig blir den aldrig någonsin mesig. Beröm ska också ges till ljudeffekterna som är både subtila och snygga. När Ilo försöker greppa en kloss som Milo står på (fast i annan vinkel) får jag en nekande "nah-ah"-effekt och ett huvudskak från figuren jag styr.

Med ett tryck på Y-knappen zoomar kameran ut och du får en bättre överblick. Det är inte helt smärtfritt att rotera kameran dock, då den hoppar mellan fyra lägen. En helt fri kamera hade varit optimalt, men det stör inte helhetsupplevelsen nämnvärt.

Här finns 49 banor och de klaras av relativt fort, men omspelningsvärdet är helt okej för att vara ett pusselspel. På banan kan du samla så kallade Safkas som låser upp bonusmaterial. Ilos och Milos minnen kan också studeras om du hittar fragment på banorna och du kan även försöka klara nivåerna på så få moves som möjligt, för att sedan jämföra antal drag med onlinespelare.

När Ilo och Milo möter varandra, dansar sin kräkgulliga lilla dans och avancerar till nästa bana är det svårt att vara cynisk. Då ger jag upp, ger mig på nästa utmaning trots att det är för sent, slår mig på patriotbröstet och hyllar svenska Southend Interactive.

Detta är en annons:
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
Ilomilo
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Smarta pussel, ljuvlig design, mycket charmigt, bra omspelningsvärde, käck musik
-
Några små kameraproblem
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

IlomiloScore

Ilomilo

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Ett supergulligt pusselspel där två färgglada krabater ska återförenas - kan det vara något? Absolut, tycker Jonas ElfvingLoading next content