Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Intel Arc A750: Limited Edition

Intels första generation grafikkort har baserats på deras Xe-arkitektur och har kritiserats för ofärdig mjukvara och nu har Gamereactor testat budgetkortet A750...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det var under förra året (hösten, närmare bestämt) som processorjätten Intel slängde sig in i grafikkortsvärlden och det med ett antal smart prissatta budgetkort med imponerande prestanda. Med tanke på att grafikkortspriserna dubblats under de senaste åren och med tanke på hur framförallt Nvidia mosat upp sina priser till snudd-på obegripliga nivåer, är det såklart smart att lägga sig lägre och lansera kort som faktiskt går att köpa utan att tvingas pantsätta kåken.

HQ
Intel Arc A750 Limited Edition
Det är ett snyggt kort det här med läcker formfaktyor och grymt fin byggkvalitet.

Rent designmässigt är A750 ytterst trevligt. Det känns sobert och stilrent sett till formfaktor, det är inte för stort och även om jag gärna sett en roligare logotyp än Intels Arial-grej, är det återigen väldigt välkommet med mer datorprylar som ser ut sådär snarare än det där Lamborghini-stylade, turkosblinkande gaming-dårskapet som präglar hela produktsegmentet. Kortet mäter 406mm och huserar 448 VE:s samt 112 ROP:s. Det körs i 2050MHz och innehåller 8GB videominne. På pappret är det naturligtvis inget monsterkort och Intels Xe-arkitektur har kritiserats från flera håll, men för 3995 kronor får man faktiskt mycket för pengarna, här. A750 huserar en HDMI 2.1-port samt tre stycken DP-ingångar och vi har testat det i ett chassi från NZXT.

Intel Arc A750 Limited Edition
Kylningen är bra och fläktarna välbyggda,

AMD:s RX 6700 XT samt Nvidias RTX 3060 är de närmaste konkurrenterna här och båda de korten får smisk sett till ren spelprestanda av Intel Arc A750 enligt våra mätningar. I bland annat Shadow of the Tomb Raider har vi i 4K nått cirka åtta bilder per sekund mer ur Intels kort än ur vårt 3060. Kliver man då upp på A770 kan det kortet i mångt och mycket tävla med RTX 3070 och det är ju där som Intel här hamnar. Billigare kort med likvärdig prestanda, lite samma linje som AMD kört med de senaste åren.

Detta är en annons:

Det har pratats om att Intels kort skulle vara plastiga med klen byggkvalitet och det håller jag inte med om, alls. Jag skulle nog snarare säga motsatsen, att A750 känns (i handen) som ett klart dyrare kort än vad det faktiskt är. Minus möjligtvis vikten finns det gott om dyrare kort från konkurrenter som Acer och MSI som känns plastigare och prestandamässigt råder det ingen tvekan om att A750 är oförskämt prisvärt. Det slår framförallt 3060 samt 6600 XT på bland annat ray tracing samt 4K och även om A750 inte är fullt så energieffektivt som jag hade hoppats på, är det utan tvekan ett grafikkort som jag avser att rekommendera.

Intel Arc A750 Limited Edition
3995 kronor är ett riktigt bra pris för prestandan man får, här.

Det finns ett par buggar eller åtminstone tillkortakommanden i Intels drivrutiner även om de har blivit bättre sedan november. Jag skulle dock inte kalla den delen särskilt mycket sämre än hur det ser ut hos bland andra Nvidia vars "Video surround"-funktionalitet för trippelskärms-support fortfarande är instabilt och buggigt. Det märks såklart att detta är en första generations-produkt från Intel och vi vet ju alla att vi köper på oss en del barnsjukdomar om man hoppar på något nytt, såhär tidigt. I samma andetag vill jag berömma Intel för att de satsat stort och släppt grafikkort med riktigt fin prestanda till väldigt fina priser.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Toppenprestanda, lågt pris, kompakt formfaktor, bra kylning, enkelt att montera, snygg design
-
Något buggig mjukvara, kunde ha varit mer energieffektivt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Intel Arc A750: Limited Edition

Intel Arc A750: Limited Edition

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Intels första generation grafikkort har baserats på deras Xe-arkitektur och har kritiserats för ofärdig mjukvara och nu har Gamereactor testat budgetkortet A750...Loading next content