Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Intel Nuc 13: Extreme Kit

Intel släpper nytt superdesignat, kompakt datorkit och hårdvaruskribent Fredrik Lindman har provkört...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Intels minidatorer NUC har funnits sedan 2012 i en hel del olika varianter och nu är den populära serien uppe i nummer 13 och med deras "extreme kit" serie kommer datorn med processor, moderkort och nätaggregat förinstallerat och resten av komponenterna får du komplettera med själv. Ett annorlunda grepp helt klart och bra för de som vill välja delar själv, men om du vill köpa en liten kompakt dator finns det en hel del färdigbyggda modeller att välja bland och då slipper du sitta och pilla själv men det har ju såklart sin tjusig det också för den hängivne entusiasten.

HQ

Intel NUC 13 Extreme heter modellen jag ska prova och även fast NUC eller Next Unit of Computing som det står för generellt sett är förknippat med riktigt små mini-PC:s är denna betydligt större än Intels tidigare minimodeller som till exempel Hades Canyon. Jämfört med den är denna mer än dubbelt så stor men är ändå väldigt liten om du ställer den bredvid en vanlig standard midtower-dator. Datorn har en Intel i9-13900K processor monterat på ett specialbyggt moderkort tillsammans med ett 750watts fullt modulärbart nätaggregat och det du behöver komplettera med är grafikkort, minnen och hårddisk. På just det här exemplaret är istoppat ett Nvidia RTX 3080Ti grafikkort, 32GB 4800 DDR5 ram-minne, en 1TB Kingston SSD hårddisk och Windows 11 64-bit förinstallerat. Riktigt bra komponenter med andra ord och det ska bli spännande att se hur den presterar.

Intel Nuc 13: Extreme Kit
Den har datorn är väldigt liten men riktigt fiffigt konstruerad och utnyttjar hela chassit på en bra sätt och det är enkelt att byta delarna som sitter i.

Det är verkligen ingen stor dator Intel NUC 13 Extreme och med yttermått på 31x34x13 centimeter ser den lite ynklig ut när jag packar upp den ur kartongen. Hela chassit är mattsvart och det finns gott om luftningshål för att kunna hålla nere temperaturen och det lär nog krävas med tanke på vad som sitter inuti. Framtill i toppen på lådan sitter strömbrytaren och tre stycken USB-ingångar och övriga ut och ingångar sitter på baksidan tillsammans med anslutningen till nätaggregatet. Tittar du från sidan på chassit ser det lite komiskt ut då grafikkortet är like långt som hela chassit men samtidigt är det rätt fränt att det går att bygga en dator såhär kompakt med highend-komponenter. När jag öppnar sidopanelen är det förvånansvärt gott om plats i det lilla utrymmet och det är himla fiffigt löst med hur allt är placerat och hur enkelt som helst att komma åt och byta komponenterna. Jag har själv funderat på att bygga en liten dator flera gånger men det har alltid strandat i att det är för omständigt med att välja rätt chassi och delar för att få allt att passa in men med det här kitet är allt redan klart och det specialbyggda moderkortet gör hela installationen av övriga delar supersmidig.

Den här typen av mini-PC som det ändå måste kallas blir ju lite speciellt att benchmarka eftersom det kommer skilja sig väldigt mycket prestandamässigt beroende på vad du stoppar i utöver det som är standard för själva kitet. Men på de spel jag provat presterar den riktigt bra och den mäter även mycket bra i de tester jag har kört. I till exempel Cinebench R23 som mäter processorn landar den på 29721 poäng och hamnar i toppen precis bakom AMD Rhysen Threadripper 2990WX som ligger på 30054 poäng och det är verkligen inget fel på processorkraften i den här lilla burken.

Detta är en annons:
Intel Nuc 13: Extreme Kit
Chassit har gott om lufthål och kylningen fungerar helt okej även om processorn kan bli lite väl varm under långa spelsessioner.

När det kommer till spelprestandan blir ju resultatet lite mer baserat på vilket grafikkort du stoppar i och i det här fallet sitter det ett Nvidia RTX 3080Ti monterat och då blir det ungefär de här resultaten. I Counter-Strike: Global Offensive på 1920x1080 upplösning ligger den på runt 500 FPS i snitt och i Call of Duty: Warzone 2.0 i samma upplösning och med allt på högsta bildkvalitet cirka 150 FPS och i Valorant med samma inställningar ungefär 450 bilder per sekund i snitt. Det är riktig bra då spelen flyter hur lätt som helst och det är en fröjd att spela på den här datorn.

Intel NUC 13 Extreme är ett riktigt bra kit för dig som vill stoppa in ett eget grafikkort och minnen då i9-13900K-processorn verkligen är ett prestandamonster men jag tycker prislappen är lite väl hög trots fördelarna med ett specialbyggt moderkort och chassi. Processorn har en tendens att gå lite väl varm på grund av det lilla kompakta chassit och även om den ska tåla det enligt Intel hade det känts bättre om den gått lite svalare. Datorn är dock väldigt tyst och det är smidigt att byta komponenterna vilket gör den till ett riktigt bra alternativ om du har ont om plats i din gaminghörna och inte vill stoppa dit en stor vräkig burk men ändå behålla prestandan.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Riktigt snabb processor, smart byggt chassi, enkel att uppgradera, mycket tyst
-
Dyr, går en smula varm
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Intel Nuc 13: Extreme Kit

Intel Nuc 13: Extreme Kit

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Intel släpper nytt superdesignat, kompakt datorkit och hårdvaruskribent Fredrik Lindman har provkört...Loading next content