Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iriver Story HD

Irivers nya läsare har 1024-upplösning och är först på marknaden med böcker från Google books. I Sverige får vi dock nöja oss med enklare variant. Vi har hårdkört Story HD

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns många märken på läsplattemarknaden nu. Alla har sina egna "USP:ar" och säljknep. Iriver prövar ett nytt med sin nya platta Story HD.

HQ

Med en skärmupplösning på 1024 pixlar på höjden, är Story HD nämligen bäst på marknaden. Det är visserligen fortfarande en svartvit e-bläckskärm men den högre upplösningen gör, åtminstone teoretiskt, att text och bilder blir skarpare och tydligare. Jag märker ingen direkt skillnad i testet men det kan ju inte skada i alla fall.

Iriver Story HD
Story HD är en snygg och sober läsare som påminner om Kindle. Kvalitetskänslan är okej men inte mer. Bookeen Cybook Orizon, som vi testat tidigare, känns mer gedigen.

Inga "frills"

Skärmen åsido är Story HD en ganska sparsmakad läsare. Ja, i alla fall i sin svenska tappning. Samma platta finns sedan tidigare på den amerikanska marknaden och är där utrustad med Wi-Fi och en inbyggd online-affär knuten till Google books, vilket man är först på marknaden med. Det saknas alltså på den svenska versionen men en Wi-Fi-version ska, enligt distributören, komma i slutet av året. Dock är det högst oklart om den versionen av Story HD kommer inkludera Google books.

Detta är en annons:

I sin nuvarande svenska tappning är Story HD en enkel och lite mer budgetbetonad läsare. Den påminner till formen om en Kindle och har ett fullt QWERTY-tangentbord vilket är bra men egentligen lite onödigt eftersom mycket av poängen med knapparna försvinner när man inte kan komma åt internet.

Iriver Story HD
Tangentbordet är bra men lite onödigt. Eftersom Story HD i dagens utförande saknar såväl Wi-Fi som 3G lär man inte använda knapparna annat än vid sökningar och dylikt.

Bekväm men inte perfekt

En veckas test ger vid handen att Story HD är en skarp och tydlig läsare som är lätt och skön att hålla i och fungerar ungefär som alla andra läsare medan man är upptagen med en bok. Det finns såklart alltid saker att förbättra och här är några jag upptäckte i det dagliga användandet:

Detta är en annons:

* Läsaren kommer inte ihåg zoomnivån så om du stänger en bok och går tillbaka senare, måste du göra om eventuella zoom-inställningar.
* Det går inte att rotera bilder vilket gör läsning av tecknade serier väldigt komplicerad om varje jpg-bild råkar vara orienterad åt fel håll.
* Det är såvitt jag kan se omöjligt att använda index i böcker så om man t.ex. har en samling essäer och vill läsa en i mitten, måste man manuellt bläddra fram hundratals sidor alternativt chansa och hoppa till ett sidnummer.
* Skärmen må ha hög upplösning men den är fortfarande lite väl grå. Det är visserligen inget som skiljer den från sina konkurrenter, men när ska e-bläckskärmar komma med samma ljushet som riktigt, vitt papper?

Iriver Story HD
Story HD är befriande sparsmakad. Till vänster syns USB-kontakten för överföring och laddning, till höger strömknappen. På sidan finns även en lucka för SD-kort om man behöver mer än de inbyggda två gigabyten.

Om de är nödvändiga kan som sagt diskuteras, men knapparna på Story HD är i alla fall sköna att använda och har ett distinkt svar. Däremot svarar plattan långsamt på inmatningar vilket är märkligt med tanke på att hårdvaran idag är så pass vass att det problemet borde vara utrotat. Det är också lite väl många knappar och framförallt väldigt pluttig text så har man inte perfekt syn kan det behöver förstoringsglas för att se. Det är väl okej för själva bokstavsdelen, men exempelvis knappen för zoom borde vara tydligare utmärkt och bättre placerad.

Mjukvaran ett problem

Mjukvaran lämnar mycket i övrigt att önska. Läsaren blir betydligt bättre efter en fabriksåterställning, men tydligen har Iriver klantat sig med uppdateringen av firmware:n och därför tvingats återkallat den, vilket gör att vi får dras med v1.0 så länge. Den är dessvärre också lite buggig och bland annat "hänger" sig läsaren ofta efter viloläge. Då går den inte att väcka igen utan att ansluta till USB. På tal om mjukvaran finns det förresten ingen indikation på när batteriet laddar. En animerad ikon hade varit användbart.

Sammanfattning

Iriver Story HD är en budgetläsare med ett ganska attraktivt pris. Den är inte lika välbyggd som till exempel Bookeens Cybook Orizon, men absolut inte rapplig. Skärmen är kanon men mjukvaran behöver förbättras både funktions- och designmässigt. För den med bra syn men tunn plånbok kan det vara ett intressant alternativ till Kindle, Sony och de andra.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Lätt, prisvärd, bra skärm
-
Dålig mjukvara, svårlästa knappar, lite seg knapprespons, saknar internet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Iriver Story HD

Iriver Story HD

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Irivers nya läsare har 1024-upplösning och är först på marknaden med böcker från Google books. I Sverige får vi dock nöja oss med enklare variant. Vi har hårdkört Story HDLoading next content