IP68. Att det finns högkvalitativa och välljudande in-ear-lurar med den klassificeringen är inte bara fränt, det är också en smula bisarrt. Du kan med andra ord (utan bekymmer) stoppa in nysläppta Jabra Elite 8 Active i öronen, dyka ned på botten av en simbassäng, sitta där på kaklet i dina blommiga badbyxor och lyssna på Rival Sons på högsta volym. Du kan även kasta dessa lurar från garagetaket, rätt ned i asfalten, för att sen bara skrapa upp dem från marken, blåsa bort dammet och gruset och pula in dem i öronen igen. När danska Jabra kallar Elite 8 Active för "världens tuffaste in-ear-hörlurar, överdriver de ej.
Elite-serien har sedan releasen av sjuorna gått från klarhet till klarhet och även om jag personligen saknat den där yttersta mest bottendjupa, varma basåtergivningen i flera av de nya modellerna från Jabra, råder det ingen tvekan om att det mesta varit otroligt bra. Jabra har balanserat perfekt på gränsen mellan transparens/upplösning och kontroll/spelglädje, gjort lurar som på slutet känts genuint "skandinaviska" i sin ljudkaraktär samtidigt som de varit funktionella och pålitligt hållbara. Med Elite 8 Active siktar de såklart på att toppa alla tidigare försök och tillhandahålla den enskilt bästa hörluren för den som tränar, på marknaden.
Dessa lurar baseras på samma element och samma chip som Elite 7 Pro men har trimmats för att låta en smula annorlunda, skulle jag vilja påstå. Elementen i sig mäter sex millimeter och är därmed betydligt mindre än de som sitter i de nyligen topptestade Elite 10 men det hindrar inte de här lurarna från att erbjuda en stor och bred ljudbild. Det finns inte samma rymd här som i Elite 10. Det finns inte samma luftighet utan istället upplever jag Jabra Elite 8 Active som en smula instängda, utan att det för den skull skulle vara något negativt. När jag tränar och när jag svettas och är fysiskt aktiv känner jag nog snarare att jag föredrar den något mer instängda ljudbilden än den öppna, omfångsrikt luftiga som storebrorsan erbjuder. Jabra har hittat rätt här, med andra ord. I samma veva finns det mer bas här än i alla tidigare Active-modeller från Jabra. Basen är djupare, tyngre, tar därmed mer plats och känns rappare och varmare. På flera sätt låter de här lurarna mer något som JBL än som de mindre Jabra-varianterna. Detta anser jag vara ett lyft.
Lurarna är täckta med Jabras patenterade mjuk-gummimaterial som gör att de känns väldigt tåliga och de sitter otroligt bra i mina öron. Passformen här är strålande och designen är dessutom tjusig att titta på, även om det naturligtvis är sekundärt. Jag skulle vilja ha ett etui som kan stå upp för egen maskin, på ett skrivbord, medan det laddar och det skulle Jabra enkelt kunna lösa genom att platta till undersidan som idag är helt rund. men ja, det är bagateller i sammanhanget, såklart. Den aktiva brusreduceringen som erbjuds här är inte av samma klass som den i Elite 10 men heller inte dålig, på något sätt. Tvärtom är den riktigt bra. Elite 8 Active blockerar effektivt bort allting som sker på mitt gym medan jag tränar utan problem och jag upplever inte heller att ANC:n blir sådär påträngande total som i Sonys lurar, vilket inte sällan får mig att känna mig en smula yr.
Vidare är samtalskvaliteten bra även om den ibland har upplevts som en liten gnutta "burkig" av de testpersoner jag ringt upp under min testperiod. Batteritiden är rasande bra den också då jag fått ut cirka nio timmar per laddning ur själva snäckorna samt dryga 40 (!) timmar ur den medföljande förvaringsasken. Jabra är därmed klassledande här och det ska naturligtvis applåderas. Det finns i slutändan väldigt få saker att klaga på i detta minst sagt attraktiva hårdvarupaket och för just fysiskt aktivitet är det svårt att hitta nånting på marknaden just nu som klår dessa hörlurar.