Här är de, här har du dem. JBL:s dyraste och mest avancerade in ear-lurar någonsin. Efter att ha dominerat mellanprissegmentet alldeles fullständigt med Live Pro 2 och på senare tid Beam 3, smaskar den amerikanska högtalarjätten nu fram en lur som huserar flertalet innovationer. Naturligtvis avser jag att berätta om dem innan jag avslöjar om alla dessa nyheter är värt den extra slanten som Tour Pro 3 kostar.
Tour Pro 3 är den första in ear-modellen från JBL med dubbla element i. Varje snäcka innehåller ett diskantelement och ett element för mellanregister/bas (10,2 mm dynamisk element + 5,1 mm x 2,8 mm balanserad diskantarmatur). Precis som i fallet med referenslurarna Bowers & Wilkins PI7 är diskantelementet begränsat till vissa frekvenser medan det större elementet är av fullregisterkaraktär och tanken är såklart att skapa bättre separation, bättre omfång och ett större, luftigare ljud än i alla andra lurar med endast ett element. Utöver denna nyhet finns det i dessa lurar fullt stöd för LDAC vilket möjliggör musiklyssning i 24-bitar, något som idag inte är möjligt via Bluetooth.
Tour Pro 3 levereras i en ny, uppdaterad variant på JBL:s displayprydda laddningsetui som nu blivit ännu smartare. JBL Smart Case kan numer extraknäcka som sändare och du kan alltså därmed överföra ljud trådlöst till hörlurarna från valfri AUX- eller USB-C-källa. Du kan även dela ditt eget musikinnehåll med andra som använder sig av samma etui i din närhet, via Auracast. Detta tillsammans med möjligheten att välja EQ-profil, låt, skiva och volym (du kan även läsa meddelanden från din telefon samt flera andra funktioner) gör denna lilla låda så finurlig och användarvänligt välbyggd att det inte längre går att kalla skärmgrejen för en "gimmick". Detta är svinbra.
Mer då? Det finns mer att ta av här. Tour Pro 3 levereras med JBL Spatial 360 som är deras eget chip för headtracking och objektbaserad audio. True Adaptive 2.0 är den nya vässade formen av aktiv brudreducering också som precis som alltid tillåter dig att skräddarsy hur mycket ANC du vill ha samt hur mycket ljud som ska släppas igenom i ditt förvalda transparensläge. När det gäller batteriet får du ut strax över åtta timmar per laddning med ANC aktiverat och dryga elva timmar utan. I laddningsetuiet, trots den ljusstarka skärmen, finnes det upp till 24 timmar extra batteritid.
JBL Tour Pro 3 är som du märker ett komplett paket sett till funktionalitet och kompatibilitet. Det märks ytterst tydligt att JBL tagit i från tårna, här. Alla funktioner som kan tänkas behövas har inkluderats och jag har mer användning för "Smart Case" nu än någonsin tidigare. Designmässigt går det kanske kritisera den spegelblanka delen av själva snäckorna som ser lite billigt ut, särskilt med tanke på att dessa kostar hela 4000 (!) kronor. Jag hade hellre sett något mer... Stilistiskt. De sitter dock, trots stora/dubbla element, väldigt bra i mina öron med standardplupparna. Faktum är att jag anser dessa sitta bättre än i stort sett alla lurar med 10-11 mm-element i minus möjligen Jabra Elite 10 vars hörapparat-design sitter som om de vore superlimmade i mina öron.
Samtalsljudet är bra, också. Väldigt bra. Den aktiva brusreduceringen är bara ett litet, litet snäpp efter segmentets regenter (Sony och Bose) och röster jag pratar i telefonen med låter klara, tydliga utan distortion och alla jag pratat med skryter om hur naturligt och fyllig min underbara mansröst låter. Det är väl, vilket är otypiskt för JBL, istället ljudkaraktären vid musiklyssning som inte riktigt tilltalar mig här. Personligen anser jag att de 1800 kronor billigare JBL Beam 3 låter bättre och detta rör framförallt timingen i dessa lurar. För egen del känns det som om timingen mellan de två elementen i JBL Tour Pro 3 ställer till med vissa bekymmer som inte gör att de engagerar på samma sätt som Beam 3. Jag saknar lite kontroll och tvingas EQ:a upp 2000Hz för att det inte ska låta "muddy", eller lite dämpat. Jag saknar den där partyglada, livliga, varma karaktären som JBL alltid stått för och även om Tour Pro 3 låter bra, är Beam 3 bättre.
Sammanfattningsvis är JBL Tour Pro 3 en tekniktungt superallsidig in ear-lur med funktionalitet som får 99% av all konkurrens att blekna. Jag önskar bara att ljudkaraktären hade varit lite mer som JBL beam 3.