LIVE
HQ
logo hd live | Phantom Fury
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   hårdvarurecensioner

   JBL Xtreme 4

   JBL har uppgraderat den redan lysande Xtreme 3 på alla tänkbara sätt och vis och Petter är återigen ordentligt imponerad...

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i

   "Synd bara att de är så otroligt fula" skrev en av Gamereactors många läsare i en kommentar när jag nyligen informerade om att nysläppta JBL Xtreme 4 låg på testbänken. Och ja... Lika subjektivt som ljud kan vara är ju naturligtvis design och i fallet med JBL:s Bluetooth-segment är det såklart så att utseendet säkerligen inte passar alla. För de ser väldigt speciella ut. Som en mix mellan en motorbåtsboj för bryggförtöjning och något hämtat ur Aquaman-filmerna, har amerikanska JBL medvetet utmärkt sig mot alla tänkbara konkurrenter genom åren, och jag har alltid gillat det. Oavsett om vi pratar Charge, Xtreme, Boombox, Flip eller Go syns det på långt håll att det handlar om en högtalare från JBL, det syns på långt håll att de är stryktåligt tuffa, vattentäta och rejäla och även om jag inte ställer min Boombox 3 på hurtsen i hallen direkt, så har jag alltid gillat hur de ser ut.

   HQ

   JBL Xtreme 3 var när den släpptes bäst i sin klass (upp till 30 centimeters bredd, upp till 4000 kronor) och bjöd på lika omfångsrikt och stort ljud som bra batteritid och smidig synkning med min telefon. Med Xtreme 4 hade JBL med enkelhet bara kunnat polera ett par funktioner, kanske bytt färg och trimmat batteritiden lite, istället har de totalrenoverat en av sina vassaste högtalare som nu mer eller mindre skåpar ut konkurrensen.

   JBL Xtreme 4
   Större, tyngre, starkare och med mer ljudmässig närvaro... Xtreme 4 övertygar på alla plan. Till skillnad från Boombox 3 Wifi finns ingen wifi-funktionalitet i denna högtalare vilket gör att den inte kan spela upp Atmos-ljudfiler från exempelvis Apple Music men det gör ju även att den kopplar upp snabbare med mindre krångel mot fin mobiltelefon.

   Xtreme 4 är till att börja med större än Xtreme 3. Tillverkaren själva hävdar att det endast skiljer nio millimeter på höjden mellan de två, men det kan enligt mina mätningar aldrig stämma. Jag upplever den som lite drygt två centimeter högre och en centimeter bredare med en stadiga botten vilket gör att den står mer stabilt och har såklart en ännu mer "robust" närvaro än tidigare. Xtreme 4 väger 2,1 kilo mot föregångarens 1,9 kilo och precis som tidigare medföljer en mycket slitstark bärrem som går att haka fast i metallöglorna på ovansidan, för den som vill slänga upp högtalaren på axeln och dra på bryggparty.

   JBL Xtreme 4JBL Xtreme 4JBL Xtreme 4
   Designen är fortfarande sädår industriell och in your face-udda. Jag gillar.
   Detta är en annons:

   Utöver större formfaktor/storlek är innandömet något annorlunda i Xtreme 3 jämfört med föregångarna. Det sitter samma 70mm-basar i denna som i trean och samma 20mm-diskanter men de kontrolleras av en annan tuner som delvis nu styrs av ett AI-system. JBL AI Sound Boost analyserar signalen från din telefon eller dator i realtid, förutspår frekvensomfånget och analyserar sin egen placering i rummet för att optimera ljudkvaliteten och det fungerar väl. Ljudet och det dynamikområde som här erbjuds är större än i Xtreme 3 med rätt stor marginal. Det låter som en markant större högtalare med luftigare ljudbild, trots att det handlar om en produkt som är kanske 6-8% större, som mest.

   Ljudet är sådär varmt och proppat av spelglädje och bas som det alltid är med JBL och som vanligt är det en karaktär som jag älskar. Det kvittar om jag bränner av "Overtime" med The Strike eller "The Shadow" signerat proggrockarna i Crown Lands, Xtreme 4 spelar upp rubbet med exakt samma entusiasm och livliga, partyglada ljudbild. Visst försvinner det en del nyanser här och för den som föredrar akustisk mellanregistermusik och kanske till och med klassiska toner, finns det helt klart bättre Bluetooth.-högtalare att investera i, men för mig är detta exakt vad jag vill höra. Det behöver inte vara perfekt transparens i ljudet och jag vill inte ha den där superupplösningen i diskanten vilket oftast gör den oangenäm och något vass. Jag vill istället känna i bröstkorgen att det spelar, jag vill stampa takten så hårt att golvet vibrerar och jag vill headbanga gubbskallen rätt in i Mäkis hemska vitrinskåp. Och med JBL Xtreme 4 är det exakt vad som sker.

   JBL Xtreme 4
   Xtreme 3 (över) vs Xtreme 4 (under). Storleksskillnaden är en smula större än vad JBL enligt egna specs hävdar.

   När det gäller funktioner har jag inget att klaga på, heller. Att parkoppla två stycken via Auracast fungerar ypperligt och skapar en mustigt bred, stor stereoljudbild, batteritiden på fantastiska 24 timmar håller precis vad JBL lovar och precis som i fallet med den alldeles utmärkta JBL Boombox 3 går det även här att nyttja sin högtalare som en powerbank för att hålla mobilen laddad under partyt. IP67-klassificeringen innebär också, precis som tidigare, att du kan kasta ned Xtreme 4 i sanden, skölja av den under kranen eller lägga den i badvattnet utan bekymmer. Min Xtreme 3 har bland annat legat i skuffen på min bil under halva somrarna och följt med lite överallt, spolats av i omgångar och stått pall för allt slitage som gällt när kidsen drar med den till sin studsmatta ute på gården och poppar Marcus & Martinus medan de gör semiskeva volter.

   Detta är en annons:
   JBL Xtreme 4
   Batteriet går att ersätta.

   För 3999 kronor är det enligt mig svårt att hitta en Bluetooth-högtalare som är mer allsidigt användbar, tålig och erbjuder bättre ljud. Xtreme 3 var väldigt, väldigt bra och även om det kanske inte riktigt behövdes, är uppföljaren markant bättre - på allt. Jag är något av en JBL-fanboy eftersom jag (som du vet) älskar deras ljudtuning och det måste du såklart ha i åtanke när det kommer till mina utlåtanden av deras högtalare samt hörlurar. Det finns få prylar inom samma produktsegment som gör musiklyssning lika roligt som JBL gör. Det kan jag bara inte komma från.

   09 Gamereactor Sverige
   9 / 10
   +
   Lysande ljudkvalitet, massor av bas och värme, god kontroll, stryktålig design, vattentät, simpel att sköta, brutalt bra batteritid, mycket prisvärd
   -
   Stödjer inte Dolby Atmos-ljud
   overall score
   Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

   Relaterade texter

   9
   JBL Xtreme 4

   JBL Xtreme 4

   HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

   JBL har uppgraderat den redan lysande Xtreme 3 på alla tänkbara sätt och vis och Petter är återigen ordentligt imponerad...   Loading next content