Svenska
Gamereactor
recensioner
Jumanji: Wild Adventures

Jumanji: Wild Adventures

Outright Games och Cradle Games bjuder på filminspirerat gameplay från äventyrsfilmerna om TV-spelen som nu blivit filmlicensspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jumanji är på flera sätt en ganska udda produkt. I första hand en filmserie, men eftersom det är baserat på idén att människor transporteras in i ett TV-spel, verkar det nästan som om den arbetar baklänges. Lyckligtvis gör detta fenomenet ganska perfekt för ett tV-spel. Outright Games har tidigare utvecklat skapat Jumanji: The Video Game, vilket var ett äventyr i tredjeperson med fällor, vilda djur och mycket annat.

Jumanji: Wild Adventures är i stort sett samma grej, förutom att vi den här gången ser mer av ett uppifrånperspektiv, med fokus på beat 'em up-action när du tar dig an en av de fyra huvudpersonerna från filmerna, alla med sina egna egenskaper och unika power-ups. Den här gången känns det som att studion hittat mer rätt enligt min mening, och det erbjuds också roliga plattformssektioner utöver att bara dänga babianer, legosoldater och annat oknytt.

Jumanji: Wild Adventures
Filmgänget är tillbaka och alla karaktärer är olika.

I co-op är det här spelet faktiskt väldigt roligt. Perfekt för familjen att samlas kring och enkelt nog för att vem som helst ska kunna lära sig det. Dess tutorial kastar dig rakt in i strid mot en jättebläckfisk och låter dig lära dig spelkontrollen under bosstriden. Därefter kan du ta dig runt på världskartan i din egen kärra, som låter dig köra från bana till bana i spelets varierade miljöer och gameplay. Ena stunden kämpar du för ditt liv mot en tiger, och i nästa måste du ta dig igenom ett tempel fyllt med fällor så snabbt som möjligt. Att lira om varje nivå uppmuntras starkt så att du kan klara alla utmaningar och få tre stjärnor, vilket ger ett riktigt djup till spelet. Det är som sagt väldigt intuitivt, och det gör det ännu roligare eftersom alla kan vara med.

Detta är en annons:

Men om du vill spela igenom detta solo kan det kännas lite repetitivt. Atmosfären känns snabbt lite småtrist när du springer genom djungeln själv, och även om du på intet sätt hindras gå ensam eller liknande, så känns bara inte lika roligt som att äventyra med en vän eller familjemedlemmar. Var och en av de fyra spelbara karaktärerna är roliga att använda och passar definitivt sina motsvarigheter i filmen, både när det gäller deras framträdanden och hur de är att faktiskt spela med. Dr. Smoulder Bravestone är till exempel alltid den stoiska, muskulösa hjälten och kan plocka upp en massiv totem som power-up, medan Shelly ofta fokuserar på att hålla fiender borta från dem och får insektsspray som en förmåga.

Jumanji: Wild Adventures
Spelsystemet är förvånansvärt varierat.

Medan vi pratar om karaktärer, tyckte jag att deras dialog var ganska bra. Speciellt i filmsekvenserna finns det många roliga onliners och skämt för att hålla dig underhållen även mellan allt spelande, och även om allt inte landar perfekt och vissa repliker känns taffliga, så är det inget som är direkt dåligt. Historien är i grunden ganska enkel, vi snackar klassiska Jumanji-grejer om du har sett de senaste filmerna, men självklart efterfrågar jag inte "Krig och fred" här, och jag var mer än nöjd med att kämpa mig vidare genom nivåerna även utan ett tungt manus.

Utanför spelets banor kommer du i princip bara att åka från ett uppdrag till nästa i din bil. Det finns en del utforskande du kan göra, men det är inte särskilt givande, och det känns ofta som att ditt bästa alternativ är att ta den linjära vägen som spelet erbjuder framför dig. Det känns ibland som att det hade varit enklare att bara gå från en kartzon till nästa genom att ta sig igenom nivåerna, och bilen är dessutom ofta lite skranglig och fastnar ganska lätt.

Detta är en annons:
Jumanji: Wild Adventures
Humor i spel är svårt, men här fungerar det mestadels väl.

Grafiskt gör Jumanji: Wild Adventures sitt jobb. Karaktärerna är roliga och fint designade, och världen utgör en bra bakgrund för äventyr. Det som inte riktigt träffar rätt är spelets prestanda som saktar ner vid slumpmässiga punkter, särskilt när du är i bilen. Jag märkte också några buggar, i synnerhet när det gällde strider eftersom jag ibland kunde fastna på en fiende, oförmögen att undvika eller hoppa bort och tvingades ta emot deras nästa attack. Även menyerna känns ganska bristfälliga, både i sin presentation och vad de erbjuder. Med tanke på att detta är tänkt att vara ett spel för absolut vem som helst, blev jag förvånad över att det inte finns särskilt många alternativ som låter dig justera tillgängligheten för olika målgrupper. Saker som undertexter finns dock, men jag förväntade mig lite mer med tanke på det prejudikat för tillgänglighet som satts de senaste åren.

Jumanji: Wild Adventures är ett väldigt trevligt spel för vänner och familj. Otroligt lätt att lära sig och det bjuder på unika karaktärer och varierat gameplay, så det finns mycket att gilla - men det finns några områden där det faller. Bilen känns som ett onödigt tillägg, tillgänglighetsinställningarna är som sagt bristfälliga och det är inte den bästa soloupplevelsen. Om du letat efter ett co-op-äventyr som är troget filmerna samtidigt som det underhåller spelmässigt, har du dock hittat rätt.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Stor variation, väldigt intuitivt, solid dialog, bra mellansekvenser, kul licensanvändning
-
Inte kul ensam, kass bilkontroll, prestandabrister
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content