Svenska
Gamereactor
recensioner
Kelly Slater's Pro Surfer

Kelly Slater's Pro Surfer

När Jonte inte åker skidor eller bräda så kastar vi honom i vattnet med en bräda att roa sig med. Det fungerar förvånansvärt bra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Surfing känns rätt avlägset just nu. Vintern är här och Storsjön är allt annat än surfingvänlig. Om några år, då polarisen smält och vi stackars norrlänningar fått lite längre sommarsäsong, då kanske surfinggrejen slår igenom även här. Till dess får vi nöja oss med att uppleva livsstilen från tv-soffan, då tillsammans med Activisions senaste actionsportsinstallation; Kelly Slater's Pro Surfer. Men det är inte så dumt det heller, inte alls.

HQ

Enligt beprövat Activision O2-recept innehåller Kelly Slater's Pro Surfer klassiska alternativ som bland annat Freeride, Tutorial och det numer obligatoriska Career. Och som vanligt är det karriärläget som bjuder på flest roliga stunder. Inga konstigheter med andra ord. Spelmomenten tar dig från en konstgjord träningsbassäng i Japan ut i vida världen och exotiska platser som Australien, Kalifornien och Hawaii. Åkarna är förstås baserade på verkliga proffs och utöver självaste Kelly Slater är de nio till antalet. Var och en har utrustats med sina egna signaturtrick och särskilda åkstilar, vilket beskrivs med staplar för exempelvis rotationsförmåga, balans och fart. Under spelets gång får vi också lära känna dessa åkare lite bättre, och då i förstahand Kelly själv. Spelandet vävs nämligen samman med proffsiga mellansekvenser som Activision lånat av riktiga surfingfilmer. Simpelt kan tyckas men i själva verket ger bilderna från den verkliga surfingen en skön känsla av variation, speciellt i kalla vintertider som dessa.

Innan jag fick prova Kelly Slater's Pro Surfer var jag väldigt nyfiken på hur utvecklaren Treyarch lyckats återskapa fysiken och själva känslan av att rida på vågorna. För det lär krävas en helt annan teknik för att skapa vågor istället för asfalt och ramper som i Activisions övriga O2-lineupp. Till min stora glädje är resultatet riktigt bra. Redan efter en första åktur känns kontrollen igen från långa sessioner med Tony Hawk's Pro Skater 4 och Mat Hoffman's Pro BMX 2. Det bygger nämligen på samma grundprincip; hoppa på x, gör trick med fyrkant, trekant och cirkel, snurra snabbare med axelknapparna och försöka göra så spektakulära trickkombinationer som möjligt. Men rent spelmekaniskt slutar likheterna där. Trayarchs surfingspel låter oss prova på något riktigt annorlunda tackvare att skateboarden respektive cykeln bytts mot en surfingbräda och vågornas egna naturlagar. Visserligen blir åken aldrig fria som i ovannämnda spel, man måste ju hålla sig till den valda vågen och använda sin egen fantasi. Till en början trodde jag att denna begränsning skulle bli ett stort problem, men faktum är att spelet sällan blir det minsta enformigt. Åtminstone inte mer enformigt än var sporten är i sig, Treyarch har ju gjort vad som går med ett spel baserat på vågsurfing. Efter några speltimmar, då man börjat greppa den nya spelbarheten det vill säga, märker man att spelet har massor av saker att erbjuda och att det bara är upp till en själv att upptäcka dessa. Tvärvända mot vågorna eller hoppa högt som tusan och varva det med en tur genom tuben och inget åk blir det andra likt. Det tar lång tid och det är svårt att lära sig allt, men då man väl gjort det är känslan rejält belönande.

Då Treyarch kunnat lägga allt krut på vattnet och struntat i detaljer som bilar och hus, är resultatet väldigt realistiskt. Inte nog med att det både känns och beter sig väldigt verklighetstroget, det ser också otroligt bra ut. Okej, om för stora vågor bryts på samma gång och man passerar dem i hög fart, då kan frameraten sjunka en aning. Men i övrigt är närvarokänslan påtaglig och intensiv. Förutom att man spetsat tricken en aning och gjort spelet lite overkligt, känns det nästan som att man åker på riktigt. Kombinationen av arkadkänsla och surfingsimulator är alltså lika välbalanserad som i andra spel från Activisions O2-etikett.

Det enda som kan tala emot Kelly Slater's Pro Surfer är att det riktar sig till en ganska smal målgrupp. Jag gillar surfing som sport och ett bättre alternativ till att göra det på riktigt finns inte, just därför är jag överförtjust. I förhållande till Infogrames mediokra försök med Transworld Surf är detta inget annat änstrålande, men föredrar du de vanligare sporterna som skateboard, snowboard och BMX, kan det vara smartast att hyra först. Inte alls för att det är dåligt, utan snarare för att konceptet kanske inte faller i smaken.

Detta är en annons:
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Detta är en annons:
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
Kelly Slater's Pro Surfer
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Överraskande speldjup
-
Sjunkande skärmuppdatering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Kelly Slater's Pro SurferScore

Kelly Slater's Pro Surfer

RECENSION. Skrivet av Jonathan Leijonberg

När Jonte inte åker skidor eller bräda så kastar vi honom i vattnet med en bräda att roa sig med. Det fungerar förvånansvärt bra.Loading next content