Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Keychron Q1 Pro

Den definitiva skrivupplevelsen har anlänt, de mekaniska tangentbordens motsvarighet till Jesus och Mackan har betygsatt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Bland de otaliga tillverkare och aktörer som idag producerar vad som sammanställt motsvarar en veritabel djungel av tangentbord ämnade för games, så är det få eller om ens några som kan nå upp till den extremt höga standard som Keychron erbjuder. Det är ett faktum vi kommit att acceptera här på Gamereactor och något antagligen de flesta inbiten tangentbords-entusiaster är mer eller mindre villiga att hålla med om.

För när det kommer till den kombination av materialval, skrivkänsla, flexibilitet och responsivitet som många av Keychrons produkter erbjuder, sammankopplat med de bejublade Gateron-brytarna. Så är det helt enkelt svårt eller näst intill omöjligt att slå dem på fingrarna. Det är ett mer än ansenligt arv som Q1 Pro nu fortsätter att bygga på med strålande funktionalitet, direkt löjliga anpassningsmöjligheter och en byggkvalitet som skulle få en stridsvagn att skämmas.

Så vad bättre än att börja med att beskriva dess solida konstruktion, vilken blir direkt uppenbart när man för första gången packar upp den mer än 1600 gram tunga besten. Premiumkänslan är överväldigande och tangentbordet ligger oerhört stadigt på skrivbordet, orubbligt som urberget. Något som bara förhöjer skrivupplevelsen än mer. Dessutom finns Q1 Pro i flera färgvarianter med möjlighet till anpassade tangenter, vilket gör det enkelt att matcha tangentbordet med din personliga stil, och göra det till ditt alldeles egna.

Keychron Q1 Pro
Den definitiva skrivupplevelsen för under 3000 kronor
Detta är en annons:

Men en grym konstruktion hade inte varit mycket värt om inte upplevelsen att skriva på tangentbordet var något utöver det vanliga. Vilket Q1 Pro tacksamt nog kan stoltsera med att vara, för från det första nedslaget på någon av de underskönt taktila och responsiva tangenterna blir det tydligt vilken otrolig produkt detta faktiskt är. Att det dessutom är kompatibelt med både Gateron likväl som Keychrons egna hotswap-brytare är bara grädde på moset, och möjliggör ett otroligt spektrum för dig som slutanvändare att experimentera på. Allt för att kunna finna den perfekta balansen mellan känsla och ljud.

När det kommer till anslutningsmöjligheter så går det utmärkt att antingen köra Q1 Pro helt trådlöst med Bluetooth 5.1, något som också möjliggör anslutning till multipla enheter samtidigt. Batteritiden är dessutom direkt strålande med upp till 300 timmar drift, något som i runda slängar motsvarar sju veckors konstant användande. Men är du likt undertecknad lite mer traditionell så är alternativet att använda USB-C anslutningen, gärna då med någon trevligt coilad kabel, allt för estetikens skull (så klart).

Tangentbordet har självfallet också stöd för både Windows och macOS, med dedikerade knappar och mjukvara som gör övergången mellan de olika operativsystemen totalt sömlös. Temat att kunna nästan fritt anpassa och förändra tangentbordet fortsätter även med dess interna mjukvara, QMK/VIA, som möjliggör finjusteringar in i minsta detalj för den som så önskar.

Keychron Q1 ProKeychron Q1 Pro
Funktionellt, snyggt och med alla anslutningsmöjligheter man behöver.
Detta är en annons:

Allt från bakgrundsbelysningen till att skapa egna makron, eller rentav att anpassa om tangenternas olika funktioner, är saker som allt går att skräddarsy via ett tydligt webbgränssnitt. Och vad som mer än något slår mig efter några veckors användning är hur enkel och smärtfri hela processen varit. Från uppackning till inkoppling och användande så har allt bara fungerat. Inget strul, inget krångel och framförallt ingen extra mjukvara som tvingas på en.

Syvende och sist så kvarstår faktum att Keychron Q1 Pro är inte bara ett tangentbord. Det är ett mästerverk av ingenjörskonst och design som kombinerar robust byggkvalitet, överlägsen anpassningsbarhet och avancerade funktioner för att leverera en oslagbar helhetsupplevelse. För det spelar ingen roll om du är en professionell programmerare, författare, eller bara älskar tangentbord.

Q1 Pro erbjuder allt du kan önska dig och så mycket mer, allt förpackat i ett enda underbart paket. Med sin enastående prestanda och eleganta design är det utan tvekan ett av de bästa mekaniska tangentborden på marknaden idag, och som jag vill hävda till och med slår det av mig personligen länge bejublade Oneplus 81 Pro. Något som ironiskt nog är byggt på basen av densamma.

För det råder ingen tvekan om att Q1 Pro är den definitiva upplevelsen när det kommer till mekaniska tangentbord under 3000 kronor. Inget, och jag menar verkligen inget, kommer ens i närheten av att kunna erbjuda samma anpassningsmöjligheter, fantastiska skrivkänsla och robusta byggkvalitet. Detta är tangentbordens svar på Jesus, och så är det med den saken.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Den definitiva skrivupplevelsen, inget i denna prisklass kommer ens i närheten. En perfekt kombination av form och funktion.
-
Inget
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content