Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords

Är du ond eller god? Vilken sida väljer du när Knights of the Old Republic får en uppföljare?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Kombinationen av en mästerlig Star Wars-handling och ett mästerligt rollspel signerat Bioware skördade enorma framgångar och erövrade titeln som årets bästa spel I fjol av oss på Gamereactor. Nu är uppföljaren på gång, men denna gång har Bioware överlämnat ansvaret för utvecklingen till nykomlingen Obsidian. Nu finns det inga större skäl att oroa sig över detta faktum. Obsidian må vara ett nybildat företag, men det startades av gamla Black Isle-anställda (Fallout, Planescape Torment) med Feargus Urquhart i spetsen. Så här finns det gott om erfarenhet. Obsidian har också fått motorn från det förra spelet samt designer, karaktär och delar av handlingen tillhanda av Bioware. Naturligtvis finns också Lucasarts med som stöd, även om Bioware hade relativt fria händer med föregångare vilket förmodligen var en av nycklarna till att det blev ett så bra spel som det blev. Vi besökte utvecklarna för att få reda på lite detaljer kring det kommande storspelet.

Efter händelserna i det första spelet där republiken ansattes hårt av mörka jediriddare, siths, saknar republiken styrkan att försvara sina världar. Det finns inte längre många jediriddare kvar att försvara den ljusa sidan. Lönnmördare från Sith jagar den som tros vara den sista jedin - och det är du. Du är en jedi som en gång följde Revan, men som befunnit dig utanför galaxens centrum de senaste fem åren och återvänder till en värld där du är jagad och där kaos råder. Det första spelet utspelades omkring 4000 år innan händelserna i originaltrilogin och den här uppföljaren utspelar sig fem år efter det första spelet. Du kommer inte att kunna använda din karaktär eller sparfil från tidigare utan måste starta på ny kula. Fullt naturligt med tanke på hur handlingen i det nya spelet är uppbyggt.

Det mesta kring The Sith Lords känns som mer av samma som vi fick i det förra spelet. Precis som tidigare kretsar mycket av dynamiken och återspelningsvärdet kring det faktum att du formar din karaktär genom val och handlingar till en tjänare av den ljusa eller mörka sidan av kraften. Naturligtvis har valen när du ska skapa din karaktär biffats upp något och precis som tidigare kommer det börja synas om din karaktär vandrar in på den mörka stigen.

Äventyret kommer att ta dig till sju världar samma antal som i det första spelet. Ännu är inte alla dessa avslöjade, men det är möjligt att vi får återse någon från det förra spelet eller kanske uppleva någon annan tidigare känd värld i Star Wars-universumet. Hittills har vi kunnat se bekräftade platser som Telos, en ödelagd värld som förstördes i kriget som härjade i det första spelet, gruvkolonin Pergaus samt Dxun som är en måne till Onderon. Dessa ligger dock så nära varandra att de delar samma atmosfär. Som Star Wars-fantast tycker jag att de hittills offentliggjorda världarna känns lite färglösa jämfört med Tatooine, Dantooine och Kashyyyk som fanns med i det första spelet, men gissningsvis ligger Obsidian och ruvar på någon pärla. Varför inte Corellia eller Alderaan? Eller kanske något mer exotiskt?

Detta är en annons:

Ett av de områden som Obsidian arbetat mest med att förbättra är jediförmågorna och skickligheterna. Totalt uppåt 60 nya sådana kommer att finnas att tillgå. Några av de nya jediförmågor som visats upp är jedi sight och jedi crush. Den förstnämnda förmågan gör det möjligt att se genom väggar och fokusera på personer, fiender och vänner. De figurer som står på den mörka sidan avger ett rött sken när du använder jedi sight, neutrala figurer är vita och de som står på den ljusa sidan avger ett blått sken. Detta kan vara bra både i strid och om du vill pejla av gästerna i en bar eller på gatan. Jedi crush är en mycket kraftfull mörk jediteknik som lyfter upp fienden och formligen krossar sönder den. Lite som Darth Vaders strypgrepp fast i större skala.

Något som verkligen lyfte det första spelet var de strålande karaktärerna och det lysande röstskådespeleriet. Det kommer att finnas tio karaktärer som du kan använda för strider i spelet och någon eller några av dessa kommer eventuellt att vara återvändande från det första spelet. Vi har ännu inte fått se vilka, men bli inte förvånad om favoritpsykopatroboten HK-47 är tillbaka i någon form. Vissa sidokaraktärer från det första spelet kommer också att finnas med har det sagts, men utgå ifrån att de allra flesta om inte alla spelbara är helt nya. En av dessa är Mira, en prisjägare som helst undviker att döda sina fiender. Hon låter onekligen som en företrädare för den ljusa sidan och introducerar ett nytt lite skojigt vapen i Kotor-världen - ett raketgevär som påminner om det Boba Fett bär som sitter på hennes handled. Det kommer att finnas en rad olika projektiler som kan avfyras med detta vapen och vissa av dem är idealiska för att decimera grupper av fiender. En annan av de spelbara karaktärerna heter Atton Rand.

Apropå karaktärer så har vi naturligtvis en ny färgstark Darth att bekämpa eller se som sin förebild, beroende på hur man är lagd. Darth Sion är en hemsk kötthög av förvridna lemmar och krossade ben. Det är bara kraftens mörka sida och Darth Sions enorma hat som håller den lemlästade och med sprucken hud beklädda kroppen samman. Vad som ligger till grund för denna karaktär eller hur han kommit att bli den han är vet vi ännu ingenting om, men räkna med att handlingen i spelet kommer att kretsa kring detta.

Spelet med den närmast löjligt långa titeln Star Wars Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords är tänkt att släppas i USA till PC och Xbox redan i februari nästa år. Räkna med ytterligare någon eller några månaders väntan för oss i Europa. Utvecklingen hos Obsidian påbörjades sommaren 2003, så det är snabba ryck. Det märks om inte annat på att grafiken känns oförändrad eller kanske till och med något försämrad. Efter vårt besök hos utvecklarna var vi faktiskt lite besvikna över den detaljen. Visserligen har nya vädereffekter lagts till och förhoppningsvis kommer problemen med skärmuppdateringen till Xbox vara undanröjda, men det känns inte riktigt som tvåan kommer att ta något jättekliv framåt. Men varför klaga över att det vankas mer av samma goda rollspelssaga? Förväntningarna är högt ställda hos hela redaktionen.

Detta är en annons:
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

Relaterade texterLoading next content