Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

bbnews hälsning

Halleluja och Gud dag på er!

Jag måste vara en av Gud allmänt hatad person, ty jag är så hädisk och kättersk av mig. Jag är av samma uppfattning som Karl Marx och Richard Dawkins i religionsfrågan. Dvs att religion är som ett opium för folket och upphovet till allsköns elände. Den ständigt pågående konflikten i Mellanöstern mellan judar och palestinier är blott en av alla de stridigheter människor emellan som kan skrivas på religionens konto.

Jag hamnade här på Gamereactor mer eller mindre av misstag, av en ren slump. Hade före den 21 mars Anno Domini 2009 aldrig ens hört talas om Gamereactor.

Det var inte meningen att jag skulle stanna kvar här länge, men så lade jag märke till i forumtråden "Finns Gud?" att här finns ju en del briljanta hjärnor som har massor av intressant information att komma med i detta ämne. En del av dessa personer är dessutom duktiga analytiker och debattörer. Jag har lärt mig MYCKET av dem, och det är en stor ÄRA för mig att få räkna dem som mina vänner här på GR. Vissa av dem har jag även epostkontakt med.

Måste säga att jag är mäkta imponerad av att så unga människor kan vara så kunniga och hängivna inom sina specialområden. När jag var i samma ålder - ungefär då Sverige fortfarande var ett hedniskt land - var jag mest blyg och bortkommen och vågade knappt ta strid med lärare eller andra s k auktoriteter. Men livet har gjort mig tuffare och fått mig att våga ifrågasätta både folk och fakta.

Samtidigt har livet gjort mig ödmjuk trots min tuffhet. Vid två tillfällen har Liemannen varit nära att haffa mig, men i sista stund har lyckats komma undan från honom.

Dock är jag inställd på att dö en gång. Men bara en gång. Jag tror inte på reinkarnation eller evigt liv i himmelriket eller så. När man har dött, så är allt finito. Sett mot den bakgrunden finns det ingen (högre) mening med våra liv. I den mån vi vill det ska finnas en mening eller poäng med att leva, får vi nog själva se till att fundera ut en mening.

Allt som rör hjärnan och dess funktioner fascinerar mig oerhört. Särskilt då malfunktioner och dysfunktioner i hjärnan.

Vad gäller religion är jag av den åsikten att den är en mänsklig uppfinning, tillkommen för att försöka ge oss en (högre) mening med våra liv. Men den andliga värld som sammankopplas med religion handlar enligt mitt sätt att se på saken blott om felkopplingar i hjärnan och/eller feltolkningar av oss människor av de fenomen som felkopplingarna ger upphov till.

Har du orkat läsa ända hit? Bra gjort! Jag tackar för visat intresse! Ha det gott!

Senaste foruminlägg
Gästbok

För att kommentera måste du vara inloggad. Om du inte är medlem än - bli medlem nu!

:D :) :( :-o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: ;-) :idea: :arrow: :| :mrgreen: :clap: :dance: #-o =; :^o [-X :pray: 8-[ :sick: :-# [-( :-k :-- Bold Italic Underline Spoiler


 • Skrivet av: märta
  2018-09-16 14:01
  Tack! Du gör ett bra jobb med att skriva också!
   
 • Skrivet av: LenaSvensson
  2018-06-04 15:33
  Tack detsamma!
   
 • Skrivet av: ironmanken
  2018-02-21 13:49
  Innehåller musiken rap. pop, eller synthar lyssnar jag hellre på när tapeterna sakta faller sönder...!
   
 • Skrivet av: ironmanken
  2014-11-11 22:31
  Jag gillar schack - men man blir aldrig fullärd
  - där heller.
   
 • Skrivet av: Savagemessiah
  2014-07-10 09:56
  Men gud upfann ju allt, både läsk och fetma, kanske ingår jag i hans plan att hamna i himmelriket fortare?

  Jag förstår fortfarande inte hur det gick till, gud skapade himmel och jord, vem fan är han och vart kommer han ifrån? Måste ju vara en riktig psykopat som skapar hudfärg och krig (och läsk)

  Jag lagar gärna allt typ av mat, men ännu har jag bara bemästrat potatisgratäng, fläskfilé, korvstroganoff och tacos.. Behöver lite inspiration!
   
 • Skrivet av: Savagemessiah
  2014-07-07 14:44
  Måste ju ha funnit någon vid namn jesus på "den tiden", satans bra illusionist var han också!

  jag förstår inte varför barnen idag ska tvingas läsa religion/sagor. Då hade det i min åsikt varit bättre att lära dom om fornnordisk mytologi.
   
 • Skrivet av: Polar_Bear
  2014-05-09 15:54
  Tja (med långt "a"), du är en riktig syndare. Jag var nära på att skratta ihjäl av din "gud-påskfirande"-kommentar...
   
 • Skrivet av: Shabedooba123
  2013-12-30 10:43
  Vad härligt! Det gör mig lycklig också.
   
 • Skrivet av: Shabedooba123
  2013-12-29 19:06
  Du skriver en jävla massa is religions-tråden. Helvete.
   
 • Skrivet av: Illusion-D
  2013-03-13 18:54
  Dagens generationer har inte heller lärt sig att ifrågasätta... Skillnaden är att idag lär man sig att det är evolutionsteorin som är den absoluta sanningen, och inte ska ifrågasättas.

  Är sådan typ av undervisning bra? Det tror jag absolut inte. Det finns väldigt många brister i evolutionsteorin, och den bör absolut inte anses som absolut fakta. Risken är stor att vi håller tillbaka upptäckten av den riktiga sanningen, genom att säga att en osanning är sann. Ungefär som flogistonet gjorde...
   
 • Skrivet av: bbnews
  2012-12-01 12:41
  @DivineNerd: Jo, jag har berättat om mitt antireligiösa "korståg" och min hädiska aktivitet för utvalda personer i min närmiljö IRL. De har varit inne och kollat mina texter.

  Frågor av detta slag har ställts: Hur vågar du; tänk om Gud finns och du ska ju snart dö? Hur orkar du hålla på med tocket däringa; har du inget vettigare att fylla dina dagar med? Hur är det möjligt att du som är så snäll och trevlig kan hysa sådana hemska åsikter? Jag ska be för din själ.

  Så det är lätt att förstå, hoppas jag, att jag är sparsam med att berätta för folk vad jag håller på med.

  I min egen generation är uppenbarligen religiösa spörsmål mer tabubelagda än de är i din generation. Starkt förenklat: Vi gamlingar har drillats i att inte ifrågasätta saker och ting. Ni ungdomar drillas - hoppas jag iaf - i skolan att våga ifrågasätta etablerade sanningar.

  Här i religionstråden känner jag att det finns folk som kan förstå mig och mitt hädiska budskap. IRL umgås jag ju av naturliga skäl mest med jämnåriga. Och dessa synes tillhöra en förlorad generation så att säga. Som inte vågar tycka till om religion och Gud, i alla fall inte om det handlar om att bullskitförklara dessa entiteter.

  Fast ibland tvivlar jag på att ni ungdomar får lära er att ifrågasätta tillräckligt mycket. I religiösa friskolor verkar ifrågasättandet inte stå högt i kurs alls.
   
 • Skrivet av: DivineNerd
  2012-11-29 16:18
  Intressant historia. En sista fråga jag kom att tänka på, vet någon i din IRL umängeskrets(om du nu har någon sådan) om din aktivitet just på den här siten och har den i så fall någon åsikt om det? Jag kan tänka mig att många skulle finna det märkligt att du som 64 åring sitter och skriver på Gamereactor. Själv tycker jag det är beundransvärt att du gör det och synd att inte vi yngre har mer kontakt med 50+are.
   
 • Skrivet av: bbnews
  2012-11-29 13:01
  AV UTRYMMESSKÄL KOMMER FORTSÄTTNINGEN/SLUTET PÅ MITT SVAR TILL DIVINENERD HÄR:

  Nej, jag har ingen regelbunden aktivitet utanför GR. Visst händer det att jag kommenterar på andra sajter, men den sortens kommentarer är då tillkomna mest som av en stundens ingivelse.

  På Twitter finns jag, men min "läsekrets" där hör hemma framför allt i USA. (Jag har ingen svensk följare alls.) För övrigt består mina Twitterinlägg nästan enbart av artikeltips som jag vill dela med mig av till mina följare.

  Jo, det finns en hel del bloggare som jag följer regelbundet. Om det är möjligt, prenumererar jag på deras alster. Jag får dagligen ett hundratal nyhetsmejl i min brevkorg, och jag försöker att hitta guldkornen på olika vis, ty det är självklart omöjligt att hinna läsa alla dessa mejl.

  Jag har också byggt upp ett eget artikelarkiv, som för närvarande innehåller >5.000 olika artiklar med fokus på hjärnan/medvetandet, religion/ateism, biologi/evolution, kosmologi/fysik, pseudovetenskap/ufologi/vetenskap och dylikt. På så vis kan jag göra egna sökningar bland artiklar vars innehåll jag redan en gång har tagit del av. (Det är typiskt för mönstersökande autister att hålla på så här...)

  Nej, jag medverkar enbart i GR:s religionstråd. Ett tag hade jag en idé om att starta en egen tråd om vår hjärna och medvetandet. Men jag insåg att jag nog inte skulle hinna med att "sköta" en sådan tråd. Så det fick bli Twitter i stället ity att där slipper man - och får heller inte - skriva så långt.

  Mitt utförliga, omständliga sätt att skriva har nog en del med mina autistiska personlighetsdrag att göra. I alla fall mer än att det beror på åldern, dvs att jag är uppfostrad i en helt annan skrivartraditionsanda än ni som är unga i dag är.

  Jag tycker för övrigt också att snirkligheten och omständligheten hos mig har "förvärrats" efter de bestående hjärnskador jag drabbats av. Så här snirklig som jag är numera var jag inte för, säg, tio år sedan. Men jag KAN skriva kort; det visar jag ju på mitt Twitterkonto om inte annat.

  Åldersskillnaden mellan mig och "alla" de andra här på GR har jag aldrig besvärats av. Det är mycket trevligare och definitivt mycket mer givande att diskutera med er ungdomar än att hålla på att "tjafsa" med jämnåriga. Mina jämnåriga vill mest diskutera krämpor och har sitt mesta fokus på jämmer, elände och ledsamheter.

  Jag är övertygad om att det bidrar till att hålla mig ung i sinnet genom att kunna få "umgås" med er som finns här på GR. Här finns både bredd och djup. En miljö som jag uppskattar väldeliga. Och er livssyn är som regel positiv.

  Utan den hade nog min hjärna fungerat betydligt sämre. Ni ungdomar tvingar mig, "gamle man", att tänka till och reflektera. Vilket är ett utmärkt sätt att hålla hjärnan i trim.

  För mig med mina autistiska drag är jag nöjd med att kunna få "umgås" med folk via internet. Då kan jag "umgås" med dem när jag vill, på mina villkor, utan att behöva släppa dem närmare in på livet. Fast vissa av er skulle jag definitivt kunna tänka mig att umgås med även IRL. Men det får nog stanna vid en tanke.

  Valet av avatarbild: Jag gillar själv bilden. (Att samla på sig bilder är ännu ett autistiskt drag. Autister är typiska samlare. De älskar att dela in sina insamlade mönster i olika kategorier.) Avatarbilden ger en bra bild av vem jag är, anser jag. Jag kan ha vassa horn. Jag kan stångas. Vid behov. Men jag kan också vara som tjuren Ferdinand. Som den autist jag är uppskattar jag också lugn och ro, att få vara i fred. Fast OM någon retar upp mig, kan jag bli vild som tjuren Ferdinand blev, när det där biet stack honom.
   
 • Skrivet av: bbnews
  2012-11-29 12:59
  Jag har svarat på DivineNerds frågor i hans GB. Väljer också denna gång att lägga in en kopia av mitt svar här i min egen GB, i direkt anslutning till DivineNerds frågor.

  @DivineNerd: Har man som jag sett döden i vitögat vid minst två tillfällen, ligger det i sakens natur, att man försöker bringa klarhet i - åtminstone för sig själv - vilken häst man ska satsa på: alltså om man ska tro på Gud (och hamna i himmelen) ELLER om man ska förneka Gud och därmed ta risken att hamna i helvetet för att plågas i evighet. Jfr Pascal's wager som ju går ut på att man för säkerhets skull gör klokt i att tro på Gud, ty då har man så att säga garderat sig för alla eventualiteters skull.

  Det är inte alls ovanligt att människor blir religiösa och gudstroende, när de ser att döden nalkas. Jag har ju både åldern inne, numera, för att dö OCH anledning att reflektera över döendet och döden (inte minst medan jag låg inlagd på sjukhus med ganska små överlevnadschanser).

  Det var för övrigt så det hela började. När man ligger ensam på en sjukhussal med dropp och extra syrgas in genom näsan, är det inte mycket mer man kan göra, medan man är vaken, än att tänka och begrunda sitt öde.

  Jag kom fram till att jag skulle (fortsätta) förneka Gud, mer än någonsin tidigare. Om jag så skulle dö på kuppen.

  När jag sedan tillfrisknade, har jag fortsatt på den inslagna vägen. Och med tiden stärkts ytterligare i synsättet att jag har gjort rätt val (= att förneka Gud).

  Förmodligen har det gjorda valet underlättats för mig att göra genom att min hjärna ser ut som den gör. Jag har en starkt ifrågasättande hjärna, är "allergisk" mot auktoriteter. Förmodligen finns det även en del autistiska drag hos mig, bland annat i form av att ständigt leta efter mönster i tillvaron.

  De mönster som jag har funnit talar starkt emot att det skulle finnas en skapande teistisk gudom som ligger bakom alltihop. I stället kan alltet förklaras, anser jag, med hjälp av inneboende egenskaper hos materien typ self-organization, self-replication, self-reproduction, quorum sensing och liknande saker. (Googla gärna på dessa ord, om du inte är bekant med dem sedan tidigare.)

  Den sortens egenskaper hos materien leder till samma - i alla fall liknande - resultat som om en intelligent skaparingenjör är i farten. Dock utan att skeendet är intelligent (och planenligt), låt vara att det som regel liknar intelligent beteende (men det är alltså ändå inte samma sak, eftersom ingen intelligent entitet är involverad i skeendet).

  MITT SVAR BLEV SÅ LÅNGT, ATT JAG MÅSTE FORTSÄTTA MED SLUTET HÄR OVAN.
   
 • Skrivet av: DivineNerd
  2012-11-28 20:39
  Oj hade aldrig trott att du du hade så ''personliga'' motiv för att besöka sidan. Personligen har jag aldrig haft någon rädsla för gud men då är vi inte uppvuxna under samma tidsperiod heller (även om jag inte uppfattar att din rädsla varit allt för stor). Däremot fruktar jag redan döden ibland, något så fruktansvärt. Men nästa dag kan jag också stå likgiltig inför den.

  Jag undrar lite mer. Har du någon annan aktivitet på hemsidan förutom gudstråden och bloggar? Har du t.ex ägnat dig åt att läsa andra personers bloggar och om svaret är ja, är det bara frågor i samma tema som du gillar att diskutera i tråden eller händer det till och med att du surfar in på chefredaktörens blogg? Och har du skrivit i fler trådar på forumetet?

  Sen funderar jag på ditt utförliga sätt att skriva. Skulle du säga att det är åldersrelaterat, eler är det snarare något som du lärt dig från ditt yrke eller är det någon annan förklaring? Slutligen, varför kon ? (Som enligt mig står sig som GR:s absolut bästa profilbild)

  Tillagt 2012-11-28 20:46:
  Anledningen till min frågvishet är att du fascinerar mig helt ärligt. Att vid din ålder vara så kunskapssökande känns inte helt vanligt och verkligen inte metoden du använder dig av, majoriteten av de du skriver med skulle trots allt kunna varit ditt barn barn. Visst har jag intressanta diskussioner med mina far- och morföräldrar men knappast över internet.
   
 • Skrivet av: bbnews
  2012-11-28 16:51
  @DivineNerd: Jag har svarat dig i din GB! Samtidigt vet jag att fler är lite nyfikna på mig, så jag låter klistra in mitt svar till dig även här, så att även dessa andra kan få sin kunskapstörst avseende mig stillad.

  SVAR: Hej hej! Tack för ditt GB-inlägg! Jag har jobbat som journalist med populärvetenskaplig inriktning i flera år. Parallellt härmed spekulerade jag på aktiebörsen, så att jag hade turen att - utan Guds hjälp - bli ekonomiskt oberoende. Därför kunde jag pensionera mig redan vid ca 55 års ålder.

  Emellertid blev inte mina pensionärsår som jag hade hoppats på. Jag drabbades, i omgångar, av olika allvarliga sjukdomar, så allvarliga att jag var nära att stryka med och få komma hem till Gud.

  Detta hemska öde fick mig att intressera mig för religion och religionsfrågor.

  Hamnade här på GR mest av en slump (utan Guds hjälp, inbillar jag mig, annars lär Han nog ångra att Han ledde mig hit).

  Det finns inget tv-spelsintresse eller så i botten; i det avseendet tillhör jag en förlorad generation.

  Men jag såg potentialen. Att de som skrev regelbundet i religionstråden på GR generellt sett var mycket duktiga, inte minst med hänsyn tagen till deras ringa ålder. Därför blev min medverkan där ett sätt för mig att vässa hjärnan. Man kan se det som en rehabiliteringsprocess för mig, enär hjärnan hade tagit en hel del stryk av mina sjukdomar.

  Att skriva i religionstråden blev ett sätt för mig att hålla min hjärna i trim. Samtidigt kunde jag stärka mig själv i uppfattningen, att det där med ett himmelrike, eller för den delen ett helvete, inte är något annat än skrämskott från dem som har hittat på religionerna. I den mån Gud finns är Han ett hjärnspöke, inget mer. Ingen/Inget att vara rädd för, alltså.

  Med tanke på mitt hädande borde Gud, om Han finns, ha förintat mig med en ljungande blixt för länge sedan. Så har inte skett. Jag har till och med uppmanat Honom att döda mig, mig själv till straff, androm till varnagel. Men inget har hänt.

  Läser man i Gamla Testamentet, inställer sig genast frågan: Så mordisk som Gud är i GT:s bibeltexter, varför vill Han då inte visa mig, och andra, hur lätt det är att ta mig av daga? I mina ögon skulle Gud genom att på ett ostentativt sätt avliva mig erhålla en massa cred/pluspoäng från sina anhängare.

  Man kan verkligen fråga sig: Varför unnar inte Gud sina anhängare att få utbrista: "Vad skönt att få bli av med den där hädande småjäveln bbnews från GR:s religionstråd! Han stör bara friden och ordningen där och smädar och hånar oss gudstroende i snart sagt vartenda inlägg."

  Ja, på den vägen är det...
   
 • Skrivet av: DivineNerd
  2012-11-28 15:51
  Hej. Du skall veta att jag alltid läser det du skriver i tråden Religion, Gud och relaterade ämnen med stort intresse även om jag sällan får för mig att gå in i en diskussion själv. Hur som helst är jag lite nyfiken på dig. Hur kommer det sig att en man på 64 basst är registrerad på ett forum där annars bara ungdomar härjar? Är du på något vis intresserad av spel? Sen vore det roligt att veta om du jobbar med något, och i så fall vad, eller vad du har jobbat med tidigare. Jag förstår om du tycker det är konstigt att jag undrar, men jag vill bara få grepp om vem du är. PS. Enya är fantastisk.
   
 • Skrivet av: imse_vimse
  2012-03-19 23:10
  Jo, så kan det kännas ibland. Att informationen blir överflödig och leder till en time-out. Jag brukar också följa diskussionen på GR med ett stort intresse, men har inte orken att deltaga. Hmm, jag minns att dina konton kapades. Men hur lyckades du få åter kontrollen över dom? Jag skulle inte rekommendera dig att använda konton som en gång blivit kapade. Det är ju bara skaffa nya konton
   
 • Skrivet av: imse_vimse
  2012-02-14 15:13
  Tack min vän, hoppas allt står bra till med dig med. Ser att du har dragit ner på aktiviteten i Finns Gud-tråden.
   
 • Skrivet av: Josephus Flavius
  2012-01-08 12:04
  Hej, lever du Bengt?
   
 • Skrivet av: imse_vimse
  2011-12-25 03:00
  Hej på dig min kloke vän. Hur står det till? Jag vill passa på att önska dig en god jul och ett gott nytt år.

  Mvh!
   
 • Skrivet av: ironmanken
  2011-10-16 05:00
  Jag ser det som två ändar av ett snöre. Jaget kan inte finnas utan ett högre medvetande, eller tvärtom. Fast ändå är de som dag och natt. Du kan inte uppleva båda samtidigt. Visst finns skymning och gryning, men full natt och dag kan inte samma person uppleva samtidigt.

  Det är väldigt lätt att dela upp jaget i olika bitar - för det är det ett jag gör. Delar upp världen i bra och dåligt, du och jag och alla andra motsatspar. En del handlar om identifikation. Man knyter händelser, känslor och saker till sig. Det finns en bit som skapar minnen, av saker som har hänt.

  Sedan finns ett socialt jag, som är beroende av vad andra tycker att man borde, eller inte borde göra. Som gärna vill tilhöra en grupp. Det här är det som är bräckligast, för att minsta kommentar får en att bli väldigt upprymd, tvivlande, eller väldigt nedstämd.

  Så finns även ett rollspelande jag - där ändå varje roll knyts ihop av en och samma person. På morgonen är denne t.ex. mamma, som lämnar ungen på dagis, vid middagstid är denne chef, och på eftermiddagen en medlem i simföreningen.

  Fast genom minnen och erfarenheter upplevs det som samma person. (utom för schizofrena, där rollerna blivit uppdelade utan kontakt med varandra)
  Bara humöret som ändras gör att man kan uppfattas som en helt annat person.

  Det finns säkert andra sätt att se på jaget, eller dela upp det. Men det finns två synsätt: Att vara total i en händelse - eller identifiera sig med den. Att veta att en känsla av ilska passerar, eller att jag är arg. Att gapskratta, eller undra varför man
  skrattar (skrattade).
   
 • Skrivet av: Insidious
  2011-10-12 21:17
  Trodde dem hade ändrat sig från sist. Det är nog ditt fel att du inte lärt dem! Ja ditt fel! Du ska, eller rättare sagt borde, LÄRA dem att svara mig så som DU gör?

  Det hade aldrig blivit så här att jag hade låtit ''aggressiv''. JAG ÄR INTE roten till problemet. Det är DEM! Varför har jag inte visat mig ''aggressiv'' mot dig när vi diskuterat frågor som du INTE tror på? Därför att DU INTE var aggressiv mot mig.

  Alltså det lyser om det, att dem, svarar mig, men gör det på ett sätt som JAG uppfattar som provocerande. DÅ vill JAG provocera TILLBAKA för att visa att dem inte har någon jävla makt över mig, för det har bara En. - Och du vet vem jag syftar på!
   
 • Skrivet av: Insidious
  2011-10-12 16:46
  Jo, jag såg. Tack.

  - Men jag är dock osäker på om jag verkligen borde börja! Med tanke på att det inte finns så mycket att skriva om utan att kallas för dum eller dyl. så länge som du inte är ateist.

  Jag vill gärna börja blogga om Islam och dess lära men först vill jag (rättare sagt måste) tänka ut någonting i Islam som verkligen berör alla. Och just att finna något som detta är ganska jobbigt. Det kommer alltid finnas någon som kommer slänga ut ord som; ''Idiot'', ''pucko'' eller att man är allmänt efterbliven.

  Såna kommentarer uppstår bara (och då menar jag bara) genom Internet. För inte f*n har någon vågat uttrycka sig emot någon offentligt. Kolla bara på rasisterna i min skola. Dom är svinrädda för mig utan någon anledning alls! Dom är äldre än mig men vågar inte uttrycka sina åsikter. Men genom Internet är det enkelt.

  Hur som helst kanske du kan hjälpa mig komma på något att skriva som berör alla och Islam.

   
 • Skrivet av: MrTuneable
  2011-09-27 21:02
  Sköna gubbe där!.....
  Undrar verkligen om du är så gammal som du säger, ty annars har du brutit mot ett av de tio budorden!!!