Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Lego Avengers Tower

Mackan har satt tänderna i en av de mest episka byggsatserna från Lego på år och dag, och är redo att dela ut betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att superhjältegenren befinner sig i en ganska rejäl recession råder det ingen tvekan om. Iron Man, Captain America, The Hulk och alla deras vänner väcker helt enkelt inte samma uppståndelse längre som för tio år sedan, och med all rätt. De stora och många film samt TV-produktionerna har helt enkelt mättat marknaden. Men detta till trots så går det inte att sticka under stolen med hur mycket i varje fall undertecknad sett fram emot detta nya, enorma bygge från Lego.

För trots den i skrivande stund överexploaterade superhjältemarknaden så förvandlades jag lik förbannat till vad som närmast kan beskrivas som en fnittrande, 12-årig grabb när den rejält tilltagna, nästan sju kilo tunga kolossen till låda landade i farstun. En av Legos i särklass största lanseringar någonsin, inte bara sett till antalet bitar utan även i dess rejält tilltagna dimensioner - för att då inte tala om ett nytt rekord i mängden inkluderade minifigurer. Vilka är hela 31 till antalet.

Lego Avengers TowerLego Avengers TowerLego Avengers Tower
Den massiva, proppfulla boxen!

Magnituden av denna kolossala byggsats är tydlig och i likhet med de andra giganterna i Legokatalogen såsom Titanic, Eiffeltornet och Hogwarts slott är det lätt att känna sig en smula överväldigad. För 5200 bitar är sannerligen ingen barnlek att sätta samman, och med en höjd på nästan en meter kan det till och med inredningsmässigt innebära en viss utmaning. Kanske är det då inte så konstigt att jag valde att närma mig detta projekt i lugn och sansad takt, och även Lego själva har varit snälla nog att dela in bygget i tre distinkta sektioner.

Detta är en annons:

På insidan av den tilltagna kartongen finner man 39 påsar som alla är numrerade, något som numera sedan länge är standard när det kommer till de större byggsatserna från Lego. Och tur är väl det, bara tanken på att tippa ut 5200 bitar i en bytta och börja rota runt gör en lite lätt kallsvettig. Men i all ärlighet så är själva konstruktionen förvånansvärt okomplicerad och rakt på sak, och definitivt något som du vill avnjuta på egen hand i lugn och ro. Där finns inget överdrivet komplext med Tornet och med tanke på dess storlek så var det lite av en lättnad.

Lego Avengers TowerLego Avengers TowerLego Avengers Tower
Captain America, Hawkeye och en Leviathan

På många sätt är Lego Avengers Tower bara en rejält uppskalad modulär byggnad, fylld av rätt klassiska tekniker. Det enda som egentligen prövade ens tålamod en aning var de många fönster som utgör stora delar av fasaden till Avengers Tower, och löst räknat tog hela bygget mig ungefär fem vardagar. Där jag satt två timmar varje kväll och pysslade, alltid med katterna tätt närvarande och nyfiket observerande. En process som från början till slut var ett rent och skärt nöje, med en handfull riktigt finurliga knep som används för att fånga den där distinkta och numera ikoniska, iögonfallande profilen av Avengers Tower.

Som väntat är också insidan av huset proppfull av referenser och detaljer till filmen. Allt från Captain America som studerar sin framtida kopias bakre del, till The Hulk som klättrar på fasaden, Loki med Tesseracten, ja till och med ett Quinjet likväl som en Chitauri Leviathan, även om de två inte är helt korrekt återgivna storleksmässigt. Ja, till och med Kevin Feige själv gör ett litet gästspel som en minifigur att placera ut i det kolossala bygget - onödigt, javisst men också otroligt kul.

Detta är en annons:
Lego Avengers TowerLego Avengers TowerLego Avengers Tower
Några av de MÅNGA detaljerna från bygget

Faktum är att detaljerna och påskäggen är så många i antalet att man i slutändan inte riktigt vet vad man ska ta sig till, och det är tydligt att folket hos Lego som ansvarade för projektet är riktiga Marvel-fans. För oberoende av om du är någon som lever och dör för superhjältar eller inte, så är det fullkomligt omöjligt att inte svepas med i Avengers Tower. En byggsats som verkligen kom att överraska mig, på det mest spektakulära av sätt och som dessutom helt får dig att glömma det tröttsamma stadie som filmuniversumet just nu befinner sig i.

Lego Avengers Tower väljer istället att fira några av de bästa stunderna i hela franchisen, ikoniska scener som etsat sig fast på våra hornhinnor och som nu förevigats i ett otroligt fräscht, mäktigt bygge som fångar allas blickar som kommer i dess närhet. Det enda negativa jag egentligen kan peka ut med Avengers-tornet är mängden klistermärken som inkluderas. Ett nödvändigt ont tyvärr, och man förstår att det inte hade varit rimligt att lösa det på något annat vis. Vilket också nog är en av få saker som förhindrar detta från ett absolut toppbetyg.

Lego Avengers TowerLego Avengers TowerLego Avengers Tower
Hulken krossar vidare, ett Quinjet och fler minifigurer!

Visst man kan argumentera för att prislappen är lite i saftigaste laget. Men i all ärlighet, sett till mängden timmar av ren, koncentrerad underhållning detta bygge faktiskt ger. Den otroligt ensemble av vackra minifigurer, detaljer och påskägg i varje hörn, så är detta inte annat än en av de mest underhållande och iögonfallande Legobyggen jag någonsin fått glädjen att sitta ner med. Som grädde på moset är dessutom huset helt modulärt och passar därmed in med tidigare byggsatser från Lego i samma system. Något som är riktigt coolt, och det råder ingen som helst tvekan om att Lego Avengers Tower varit den mäktigaste, mest underhållande upplevelse som det danska bolaget släppt på mycket länge.

Ställt vid sidan av andra modulära hus blir Avengers-tornet om möjligt ännu mer imponerande, så till den milda grad att till och med det respektabla Daily Bugle upplevs som (nästan) litet. För det råder ingen som helst tvekan om att Lego Avengers Tower är den mäktigaste byggupplevelsen på väldigt länge, och något som verkligen fångar ens blick med alla figurer uppsatta längs dess sidor. Så har du pengarna, och är ett fan av Lego och deras byggnader - eller Marvel för den delen, då är det bara att köpa. För mycket roligare och coolare än så här blir det knappast.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otroliga detaljer, massvis av minifigurer och många timmars underhållning.
-
Många klistermärken
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content