Svenska
Gamereactor
recensioner
Lego City Undercover

Lego City Undercover

TT Fusion har tagit det beprövade Lego-konceptet, slagit sig fri från licensspelen och skapat en egen spelvärld. Resultatet är riktigt underhållande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi börjar med det irriterande. Jag stirrar på en roterande polisbricka. En på Wii U-gamepaden och en på TV-skärmen. De snurrar i nästan en minut. Varje gång jag startar spelet. Och liknande laddningstider kommer du att få möta flera gånger under storyuppdragen i Lego City Undercover. Dessa gäspningar kompenseras dock av ett riktigt snyggt spel, som passar perfekt för yngre spelare. Och en hel del vuxna.

TT Fusion har tagit det rejält beprövade Lego-spelkonceptet från licensträsket och byggt upp en alldeles egen värld. Nästan, åtminstone. Lego City Undercover är väldigt likt Grand Theft Auto och Saints Row, och många koncept från sandlådespelens värld återfinns här.

Men det gör inte Lego City Undercover ett dugg sämre. Spelet blir lite av en inkörsport för lågstadieungar till den vackra världen som actionäventyrspelen bjuder på - och är minst lika vanebildande. Här finns det nya uppdrag runt varje knut, på varje tak och inuti varje tunnel. Den som vill göra precis allt i denna färgglada stad, varenda litet sidouppdrag, kommer att behöva lägga många speldagar på Undercover. Inte bara på grund av de irriterande laddningstiderna.

Lego City Undercover
Oroa er inte, föräldrar! I Lego City Undercover finns inga prostituerade, inget blodigt gatuvåld och inga knarklangare.
Detta är en annons:

I 15 större uppdrag under ungefär lika många timmar får vi följa polisen Chase McCain (underbart namn!) och hans jakt på brottslingar i en Lego-version av valfri amerikansk storstad. Storyn är enkel nog för yngre spelare att greppa, men vuxna lär också roas av referenser till Mission Impossible och Shawshank Redemption. Den humor vi sett i tidigare Lego-spel, både i gameplay och mellansekvenser, återkommer och överlag är Lego City Undercover riktigt fnissigt.

Din Wii U Gamepad har en essentiell funktion och är länken mellan spelare och spelvärld. I ett litet videochattfönster får du dina order och Gamepaden används också som ljudscanner eller för att leta upp super-Legobitar. Allt detta utförs på ett riktigt tjusigt sätt. Uppdragen är alla ganska likartade: spring eller kör mellan A och B för att göra folk tjänster.

Våra handlingar utanför storyuppdragen för tyvärr inte med sig några större konsekvenser. Vid ett tillfälle under ett uppdrag får vi reda på att borgmästaren gått med på att betala för all den skadegörelse vårt jobb kommer att innebära. Det går alltså att leva rövare hur mycket som helst och staten står för fiolerna. Det finns dessvärre ingen statistik för hur många Lego-bitar vi förstört eller hur många mil vi åkt totalt. Lite synd.

Lego City Undercover
Fordonen är väldigt varierade och att hoppa med dem är en fartfylld aktivitet.
Detta är en annons:

Det är hursomhelst mysigt att köra runt med den ständigt smilande klosshjälten Chase McCain genom den överraskande stora spelvärlden. Här finns gott om Grand Theft Auto-referenser, både medvetna och oplanerade, till exempel stadsdelarnas placering, minikartan och den kassa spelkontrollen över fordonen, som känns som svampiga tegelstenar. Men det kanske är en korrekt simulering av bilarna, motorcyklarna, helikoptrarna, båtarna eller skåpbilarna - de är ju trots allt gjorda av plast. Det finns över 100 fordon och variationen är ytterligare något som påminner om Rockstars spel. Det enda som saknas är övervåldet. Fast det kanske är lika bra.

Grafiken är tjusig, färgglad och precis vad man väntar sig från ett Lego-äventyr i HD. Jag gillar också att se hur staden gradvis växer och öppnar upp sig när man spelar. Det går att hitta och konstruera färjor, bygga ut tågtrafiken och låsa upp nya tunnelbanestationer. Vissa byggnader har delar som måste byggas upp med hjälp av Lego-klossar och dessa samlar du genom att förstöra saker. Eller så hittar du superklossar som är värda 1 000 eller till och med 10 000 bitar.

Lego City Undercover
Det är lika kul att följa storyn som att bara lattja omkring och samla extra Lego-klossar.

Precis som i de vuxnare förlagorna är det lätt att distraheras på vägen till uppdrag A och sätta igång med uppdrag B, eller till och med C, istället. Häcken full, precis som det ska vara. Det finns alltid något att göra, helt enkelt.

Lego City Undercover har en del problem, dock. Högst upp på listan är bristen på co-op, vilket är totalt obegripligt. Jag stör mig också lite på att man kan köra sönder så många konstruktioner, men att själva Lego-karaktärerna är helt oförstörbara när jag kör på dem. Det är en mindre detalj dock. Men co-op-brist är värre.

Så vi får helt enkelt utforska staden själva. Man återvänder ofta till platser man tidigare besökt med nya förmågor och dräkter som Chase McCain samlar under sina äventyr. Många områden är låsta till en början, och det är kul att få tillträde till dessa. Det finns dessutom många bra sidouppdrag överallt, som att fånga biltjuvar, förstöra bankomater och fixa till sabbade tältläger. Vänta dig också roliga minispel. Och just ja, precis bredvid polisstationen finns en maskin där du kan få bonusuppdrag genom att knappa in en sjusiffrig kod, som du får genom att köpa ett fysiskt Lego City Police High Speed Chase-kit.

Lego City Undercover
Du kan inte stjäla bilar i Lego City Undercover, bara "ta över dem". Allt är laglydigt och fint.

Mellansekvenserna bjuder på stora mängder skratt. De Shaft-liknande låtarna och 70-talsvibbarna är härliga, och samma humor och smarta populärkulturella referenser som i tidigare Lego-spel finns även här.

Lego City Undercover kanske får stryk av Grand Theft Auto, men då ser man saken ur en vuxens perspektiv. Sätt dig in i en åttaårings värld och det är lätt att förstå varför detta spel är riktigt, riktigt bra - och väl värt att lägga en surt förvärvad veckopeng på.

HQ
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
Lego City Undercover
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mysig Lego-värld, massvis med uppdrag, perfekt för yngre spelare, roliga mellansekvenser, smarta referenser
-
Ingen co-op, långa laddningstider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • putterman
    TT Fusion har äntligen tagit Legokonceptet utanför licensträsket och utformat sin egna lilla värld med en helt egen story. Det var därför det... 6/10
  • Vidstige14
    Lego city är ett bra legotema, tärför blev jag väldigt glad över att höra att det skulle komma ett legospel som handlar om just det. Man styr... 8/10

Relaterade texterLoading next content