Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Lego Icons: Pac-Man Arcade

Lego-token Conny snuvade kattsamlaren Marcus på den senaste byggsatsen föreställande ett retromysigt arkadspel med Namcos ljusgula ost i...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Precis som för min Lego-kompis Marcus så var plastbitarna en väldigt stor del av min barndom. Jag minns hur jag byggde restauranger, lastbilar med flak som kunde tippas, futuristiska tåg som gick på räls ovan marken, hela städer och mycket annat. Sedan försvann Lego ur livet under många år, men när Star Wars-Lego dök upp och jag hade råd att börja köpa de seten, då började de fylla hyllorna härhemma. Förutom massa Star Wars har jag även en Tallneck från Horizon-spelen, en scen från Jurassic Park, New York och London City-byggen och en hel del andra utspridda i hyllorna. Att alla dessa skulle få sällskap av en arkadmaskin med Pac-Man i Lego kunde jag aldrig tro, men så anlände det i posten och jag började bygga.

Det ska direkt sägas att själva kabinettet var aningen mindre än jag trodde. Kartongen och produktbilder skvallrade om något gigantiskt, men jag är inte besviken på något vis. Tvärtom ser jag det kompakta bygget, som ändå har rätt generös storlek, som något bra. Att få plats med Lego är ofta ett projekt i sig och för en som snart eliminerat allt utrymme här hemma var den mindre än förväntade storleken väldigt välkommen. Måtten på det färdiga bygget är 32 centimeter på höjden, 25 centimeter i bredd och 17 centimeter djupt.

Lego Icons: Pac-Man Arcade
Kartongen är gigantisk!

Själva byggprocessen är uppdelad i några olika moment och det är, som så ofta i fallet med Lego, otroligt tillfredsställande att upptäcka hur maskineriet slutligen går ihop. Saker liksom bara faller på plats. Klaffar. Att just ett Lego Pac-Man passar bra här i mitt nördiga hem är ju givet och som display är den en fullpoängare, men jag har ändå några saker att kritisera som också avspeglas i det slutgiltiga betyget och jag tänker att vi tar de först.

Detta är en annons:

Det första är att själva skärmen var rätt tråkig att bygga. Här fanns absolut några moment som jag gillade, men det är väldigt mycket smått, mycket upprepningar (i ett tillfälle ska 64 likadana saker byggas ihop av 256 bitar fördelat på tre olika delar) och det blir mycket tjatigt småaktigt pillande just här. Däremot blir ju såklart resultatet fantastiskt med en Pac-Man och små figurer som rör sig med hjälp av en vev som i sin tur drar en kedja. Att se sådana tekniska saker fungera är givetvis vansinnigt häftigt i slutändan men skärmens alla moment var för mig byggets svagaste del. En annan sak att kritisera är att mängden av klistermärken, där den stora loggan på toppen med ordet Pac-Man på vit bakgrund är det enda trycket. Här finns åtminstone några saker där jag tycker det kunde varit ett tryck istället. På håll gör inte klistermärken så mycket, helhetsintrycket är ändå fantastiskt men jag önskar Lego kunde eliminera dessa litegrann i sådana här dyra byggen. Riktpriset på Legos hemsida är ändå hela 3100 kronor så även om de 2651 bitarna ändå ger mycket för pengarna så kunde man definitivt lyxa till det lite här med några fler tryck. Överlag tycker jag också den höga prislappen inte riktigt är värd bygget som helhet, även om det då är riktigt roligt och blir väldigt fint så är det mycket pengar och jag hoppas att priset kan sjunka några hundralappar när det går att köpa i diverse butiker.

Lego Icons: Pac-Man ArcadeLego Icons: Pac-Man ArcadeLego Icons: Pac-Man Arcade
Det går att öppna baksidan för att se mekaniken samt förvara minifiguren.

Dessa klagomål åt sidan så finns här många fantastiska detaljer, bland annat en knapp som kan tryckas ner så myntinkastet (som dock bara är ett av alla dessa förbaskade klistermärke och det är dessutom lite synd att man inte gjorde ett "riktigt" sådant) lyser upp. På sidan av kabinettet sitter den lilla spak som drar kedjan som i sin tur drar de små figurerna runt skärmen och på ovansidan kan man även ändra vilken poäng som visas. Det går även att öppna bakstycket för att beskåda maskineriet och här kan man husera den enda minifiguren som medföljer, komplett med en miniversion av en arkadhall. På toppen finns även Pac-Man och två spöken och med en liten knapp kan man vrida på dessa tre modeller och dessa går även att ta av och ställa bredvid om man nu vill det.

Lego Icons: Pac-Man Arcade
Såhär ser bygget ut hemma hos mig.
Detta är en annons:

Hela byggtiden landade på lite över sju timmar och jag byggde ihop detta på utspridda pass under fyra dagar. Som display är den verkligen något alldeles extra och kontrasten mellan svart och gult är iögonfallande. Även om skärmen var rätt trist att få ihop så ser den fantastisk ut och att öppna baksidan och se vad som döljer sig "under huven" är också roligt. Det är en imponerande modell och Legos satsning på kombinera sina plastbitar och Tv-spel är ju verkligen fantastiskt. Några enstaka minus till trots hade jag riktigt roligt under bygget och när jag sedan satte den på plats i hyllan så känns det verkligen som ett av de finaste Lego-byggena jag har på display. Och för oss som inte leker med byggena längre blir ju det, förutom såklart själva processen att sätta ihop modellen, det viktigaste.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Kompakt men fortfarande imponerande i sin storlek, många fina detaljer, iögonfallande helhetsintryck, roliga mekaniker
-
Skärmen var enformig att bygga, en del klistermärken kunde gärna fått vara tryck
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content