Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Vi har lärt oss allt om Lego-äventyret och spelat början av Episode IV, och kraften är stark i det här spelet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Lego Star Wars: The Skywalker Saga släpps äntligen den 5 april (en månad innan heliga 4 maj och efter en del förseningar), och häromdagen fick jag möjlighet att både titta på olika delar av det färdiga spelet tillsammans med utvecklarna på TT Games samt spela i fyrtio minuter.

Eftersom både den brittiska studion och Warner Bros. Games under några månader har beskrivit omfattningen och de nya funktionerna i det mest ambitiösa Legospel hittills - som spänner över nio filmer och introducerar en ny generation av klossbaserade titlar - tänkte jag att jag hellre skulle samla ihop ett gäng intressanta och/eller humoristiska fakta här nedanför så att fansen kan ta del av dem, eftersom jag är ganska säker på att de flesta av er redan känner till grunderna.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Detta är en annons:

Men innan dess vill jag säga en sak till alla er unga padawans: efter vad jag har sett och spelat är jag mer otålig än Anakin som tar sig an Count Dooku i slutet av Attack of the Clones, eftersom detta inte bara kan vara det bästa Legospel hittills och något av det roligaste man kan ha i 2022; det kan också vara ett av de allra bästa Star Wars-spelen någonsin. Nu går vi vidare till listan:

13 fakta från Lego Star Wars: Skywalker Saga

Som du kan se i mitt spelklipp ovan har den av fans uppskattade slutscenen från Rogue One: A Star Wars Story delvis inkluderats i början av Episode IV: A New Hope, vilket är ett bra sätt att ytterligare koppla samman seriens berättelse och historia, bland annat genom att Leia svarar "hope" (hopp) när hon får frågan om innehållet på disken som kommer förändra rebellernas öde.

Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga


 1. I videon startar jag ett nytt spel från Episod IV enligt Warners begäran, men du kan välja att starta spelet från den första episoden i någon av de tre trilogierna, alltså Episod I, IV eller VII, och på skärmen "välj episod" visas vackra Lego dioramor för att representera en legendarisk scen från var och en av dem. Från någon av dessa punkter låser du upp de följande episoderna genom att slutföra storyn (det om du inte tar en omväg via Free Play), vilket samtidigt låser upp planeter, områden, karaktärer, skepp, sidouppdrag och mer att utforska fritt.
 2. Detta är en annons:

 3. Valfriheten är också närvarande när du går vidare genom själva storyn, för även om de kan verka linjära, så presenterar de många alternativa vägar och tillvägagångssätt för både strider och pussellösning, oftast beroende på vilka karaktärer du vill använda för uppgiften. Detta visas runt 8:30 i videon, då Leia och Antilles kan välja mellan ett lasertorn eller en vattenkanon.
 4. En ny motor för en ny generation Legospel innebär inte bara mer geometri, finare detaljer eller texturer med högre upplösning (inklusive de så omtalade damm- och snöpartiklarna som täcker karaktärer och föremål), utan också ett mycket bättre och modernare belysningssystem som ger en fantastisk atmosfär, filmliknande bilder och häftiga effekter.
 5. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

 6. Kameran är också bättre. Den är mycket närmare action och karaktärer för en filmisk vinkel som ger mer precision. Lego-spelen blev för trånga och förvirrande med de senaste Lego Movie- eller Lego Marvel-bidragen, och därför är denna renare presentation välkommen. Dessutom byggs allt som finns i Lego IRL med Lego-klossar i spelet för att samlarna skall kunna relatera till det, som till exempel den så välbekanta inredningen i CR90 Corvette (Tantive IV).
 7. Striderna har setts över. Om du skjuter från TPS-perspektivet kan du använda skydd och röra dig mellan dem för att sedan sikta på olika kroppsdelar för att orsaka effekter och lustiga reaktioner. Om du tvärtom väljer att använda dina nävar och närstridsvapen finns det en kombo-mätare som fungerar som en multiplikator för nitar och som belönar både variation i rörelser och smidighet med kontringar, som en Lego-version av Bayonetta och Batman Arkham.
 8. Legospel har alltid (naturligtvis) handlat om att samla, och här är True Jedi-mätaren uppdelad i tre sektioner, medan det finns tre andra speciella utmaningar per nivå (och totalt 45 nivåer), för att inte tala om de vanliga minibitarna eller de mycket speciella Kyber-klossarna för att investera och låsa upp mer.
 9. Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga

 10. Antalet karaktärer i Lego Star Wars: The Skywalker Saga är 380, vilket är det största antalet hittills. De finns nu i olika klasser (Jedi, Hero, Scavenger, Scoundrel, Bounty Hunter, Villain, Dark Side, Astromech Droids, Protocol Droid, Extra), var och en med sin unika uppsättning förmågor och uppgraderingar. Jag gillade till exempel hur hjältar använder grippistoler, eller hur droider inte ses som ett hot förrän de attackerar först, och hur R2-D2 är en hackarexpert men protokolldroiden C-3PO kan både bygga med tegelstenar, använda mänskliga paneler eller prata med karaktärer.
 11. Kraften är starkare än någonsin. En av mina favoriter var när man använde Ben Kenobis Jedi Mind Tricks, eftersom man nu besitter den andra karaktärens (eller varelsens) sinne för att bokstavligen kontrollera dem, medan Jedi koncentrerar sig. Du kan också använda Kraften för att lyfta en droid och sväva upp den till en oåtkomlig plattform för att samla in saker på Tatooine, eller för att flytta svävande delar för att slutföra ett pussel på Ajan Kloss, vilket känns tillfredsställande.
 12. Samma sak gäller för ljussvärd, som lägger till akrobatiska rörelser till det tidigare nämnda förnyade stridssystemets combos, men som också är praktiska när man skär genom dörrar eller som ett kastvapen. På tal om strid finns det större bossar som till exempel slutstriden med Count Dooku i början av Episod III, en riktig ljussabelduell med olika faser, specialrörelser, fokuserad kamera och en större hälsobalken att tömma. Allt medan kansler (och älskade farfar) Palpatine hade popcornen redo, förstås.
 13. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

 14. Fullfjädrade rymdstrider påminner om Squadron-spelen och ser fantastiska ut, inklusive arkadflygkontroller, boost, lock-on och till och med torpeder. Det finns 69 Starships, fem Capital Ships och 45 Micro Ships att antingen låsa upp eller köpa med studs. Du kan resa i hyperrymden till alla olåsta planeter/episoder, men du kan också flyga runt i varje planets lokala rymd i jakt på uppdrag om smugglingsfrakt (som tar dig till andra planeter) eller Kyber Brick-kometer. Du kan byta skepp när du vill och bege dig till de planeter du ser inom din aktuella galaxkorts sektor, och kom ihåg att ta med dig dina protokolldroider för att dechiffrera kommunikationer...
 15. Samspel för två spelare är drop-in-drop-out som vanligt, men det är mer viktigt att gå samman för vissa uppdrag och aktiviteter. Skärmen delas vertikalt den här gången (inte dynamiskt) och jag kan inte vänta på att prova några av de många mästar- och padawanscenerna, till exempel med Qui-Gon Jinn och Obi-Wan.
 16. Det är helt fantastiskt roligt på både fåniga och smarta sätt. Man kan känna härlig brittisk humor och mellansekvenserna är av filmkvalitet. Det finns kloner som skämtar om sitt nummernamn, droider som firar pensionering, flyktkapslar som förvandlas till tvättmaskiner eller det varmaste stormtrooperbadkaret. Du kan förvandla hela galaxen till ett rave eller leka förödelse med Rancor (en av de dyraste karaktärerna), och jag förväntar mig till och med någon parodi på den senaste trilogin.

Relaterade texter

6
Lego Star Wars: The Skywalker SagaScore

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter två års av ständiga förseningar är Lego Star Wars: The Skywalker Saga äntligen här och bjuder på nio filmer i TT Games-tolkning. Vi har recenserat...

3
Kan du hitta Darth Vader?

Kan du hitta Darth Vader?

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var den stora dagen för Star Wars-fans igår med många presentationer och överraskningar. En av de roligare sakerna var vad Lego Star Wars: The Skywalker Saga hade...Loading next content