Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG OLED B3 65"

LG:s senaste "budget-Oled" stavas B3 och även om den saknar den nya A9-processorn från storebrorsan C3 är det en lysande gaming-TV...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När nu även Samsung (delvis) kapitulerat och med start nästa år kommer att stoppa in LG:s Oled-panelen i sina större TV-modeller, är det mer tydligt än någonsin (och det har varit tillräckligt tydligt i flera år, redan) att LG:s Oled-paneler dominerat TV-världen i åratal nu. Den enskilt största minuspunkten som LED-fanatiker viftat med likt en gigantisk varningsflagga har primärt varit Oled-panelernas klena ljusstyrka och med årets modeller har LG verkligen lyssnat till kritiken. Både C3, B3 och framförallt flaggskeppet G3 erbjuder betydligt mer ljusstarka paneler än någonsin tidigare och med tanke på att jag inte ens saknade ljuspunch med LG CX, är jag naturligtvis mer än lovligt lyrisk nu i år.

HQ

Sägas ska dock att priserna, som alla priser idag - på allt, gått upp en del. B3 är modellserien strax under C3 (som är lite snabbare och aningen mer ljusstark) men redan här ligger 65-tumspriserna just nu på 32 000 kronor. Vilket är högt, särskilt jämfört med exempelvis förrförra generationens B1 som kostade cirka 10 000 kronor mindre. Men-men, smakar det så kostar det och med tanke på att Samsungs QD Oled eller den Samsung-baserade Sony A95L kostar närmare 19 000 kronor mer (!) än LG B3, kanske den å andra sidan ska beskrivas om ett fynd, i dagens skenande prisklimat.

LG OLED B3 65"
Detta är en alldeles lysande gaming-TV, rakt av.

Efter att ha recenserat åtta generationer LG Oled blir det ofta mycket upprepning för egen del, så även här. Det går bara uppfinna hjulet visst många gånger och när samtliga hjul rullat ut på butikshyllorna sedan sju eller kanske åtta år tillbaka, blir det väldigt mycket samma typ av beröm här, även om TV:n i sig är en 2023-modell och inget annat. Det första som jag verkligen gillar här, precis som med samtliga LG Oleds, är designen. Direkt ur kartong känns denna TV påkostad, lyxig, välbyggd, lätt och ursnygg. Om jag jämför med uppackningsupplevelsen med Samsung QD-Oled är det klasskillnad på hur väl LG:s modeller sitter ihop. Ingen knakande plast, inga glipor, inget rasslande och material som känns dyrare och mer påkostade, helt enkelt. Designen är densamma som den varit flertalet år nu med supertunn överdel och själva tuningbiten i botten. B3 är superlätt för att vara så stor som den är och det är till skillnad från de flesta andra 65-tummare från andra tillverkare busenkel att både packa upp, lyfta, bära och montera på egen hand.

Nästa aspekt som jag tänkte berömma är som alltid LG Magic Remote. För den är magisk, som alltid. Som namnet antyder. Har man väl vant sig vid den Wii-aktiga pekaren är det ohyggligt svårt att gå tillbaka och jag gillar verkligen hur den känns i handen, också. Bäst, på marknaden. Det inbyggda operativsystemet WebOS 23 är precis som designen och fjärren alldeles strålande och genomgående bäst, enligt undertecknad. Jag har nio TV-skärmar monterade på olika väggar i mitt hus och där hittar du modeller från Sony, Samsung, Panasonic, Philips, TCL och LG och av alla olika gränssnitt är det för egen del alltid WebOS som tar priset för bästa och framförallt snabbast och mest pålitliga operativsystem. Jag gillar nya Google TV också men att påstå att det är lika funktionellt eller lika driftsäkert vore en lögn. Det är det inte. Min TCL 98" är klockren (underbar TV) men Google OS buggar ur någon gång per vecka medan min LG G2 77" i sovrummet inte "fryst" eller fastnat på över 18 månader.

Detta är en annons:

B3 huserar den något äldre, något svagare A7 Gen6-processorn medan storebrorsan C3 nyttjar nya A9 Gen6 och detta tycker jag känns lite synd. Visst, en billigare TV bör ju rimligtvis innehålla billigare komponenter men C3:an kostar faktiskt bara 1900 kronor mer och då får du en nyare processor som är aningen snabbare i specifikt "Game Mode". Mängden input lag i B3 uppgår till 12 millisekunder medan C3-panelen pressar ned det till åtta millisekunder och även om 99,9% av alla gamers aldrig kommer att kunna känna den marginella skillnaden, är det ändå så att C3 är en snabbare panel med ett nyare chip.

LG OLED B3 65"
Designen på B3:an är ljuvlig.

När det gäller bildkvaliteten i sig råder det dock inga tveksamheter om att B3 är ett otroligt fin TV som kan tävla med de dyraste och mest skrytsamt flaggskeppsaktiga av modeller. 120Hz, två stycken HDMI 2.1-ingångar och den där perfekta kontrasten och svärtan, gör denna till en vinnare. Färgerna är mer naturliga och punchigt vackra än någonsin tidigare i LG Oled-världen och rörelsehanteringen har aldrig varit bättre. Ljusstyrkan uppgår till 600 nits vilket är ett rejält uppsving från tidigare år och i mitt vardagsrum samt i vår nybyggda konsolrigg har vi ställt ned ljusstyrkan till cirka 60%, för att det inte ska bli oangenämt. Det finns resurser här för ljusare rum, helt enkelt. Som gaming-TV är detta en strålande produkt, såklart. Du får 90% av det som LG C3 erbjuder till ett lite lägre pris och även om jag hade valt C3 alla dagar i veckan (främst med tanke på hur liten skillnaden verkligen är rent prismässigt) är det inget snack om att detta är en strålande, strålande TV.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande design, underbar byggkvalitet, överraskande bra TV-ljud, marknadens bästa fjärrkontroll, strålande bildkvalitet, snabb panel
-
Endast två stycken HDMI 2.1-ingångar, A7-processorn är inte lika bra som A9:an som sitter i C3
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
LG OLED B3 65"

LG OLED B3 65"

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG:s senaste "budget-Oled" stavas B3 och även om den saknar den nya A9-processorn från storebrorsan C3 är det en lysande gaming-TV...Loading next content