Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Final Fantasy XIII-trilogin tar sitt slut senare i år, och Gamereactor reste till Paris för att få sig ett första smakprov av spelet. Mathias berättar allt du behöver veta om Lightnings återkomst...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Domedagsklockan närmar sig midnatt. När Lightning vandrar genom den majestätiska staden Luxerion har femhundra år passerat sedan slutet i Final Fantasy XIII-2. Det är en ny värld, men om tretton dagar upphör den att existera. Vår hjältinna har skickats hit av gudarna, och hennes uppdrag är att rädda världen innan det är försent.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII är den avslutande delen i sagan om Lightning, som Square Enix lovar kommer bli det största och mest kompletta Final Fantasy-spelet någonsin. Den här gången styrs allting i spelvärlden av tiden. Dag följs av natt, vädret förändras och karaktärerna lever normala liv. De går till jobbet tidigt på morgonen och kommer tillbaka hem på eftermiddagen. Folk varandrar på stadens gator tillsammans, de socialiserar sig, och besöker restauranger. Även Lightning är tidens slav, för i det högra hörnet av skärmen finns en klocka som konstant påminner henne om hur lång tid hon har på sig att stoppa undergången.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Varje dygn i spelet består av 24 timmar, men Square Enix har fortfarande inte bestämt exakt hur lång tid varje timme ska vara i verkligheten.

De tretton ödesdigra dagarna består dessutom av många speciella sekvenser som måste upplevas för att Lightning ska komma närmare sitt slutgiltiga mål. Hon kommer även kunna besegra specifika fiender och ta sig an sidouppdrag från karaktärer i spelvärlden för att vrida tillbaka klockan några dyrbara timmar.

Detta är en annons:

Skulle domedagsklockan slå tolv innan Lightning hunnit rädda världen är spelet över, vilket leder till en avslutande mellansekvens och möjligheten att börja om från början. Lightning Returns handlar nämligen om att få uppleva ett unikt äventyr, där det är omöjligt att göra alla uppdrag och se alla sekvenser under en och samma genomspelning. Istället är det meningen att man ska kunna kasta sin in på nytt igen när man är klar, och självklart får man ta med sig föremål och förmågor som samlat på sig första gången.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning kan använda sig av en förmåga som kallas Overclock, som saktar ner tiden för alla i omgivningen. Det är praktiskt när man möter många fiender samtidigt, men det får även domedagsklockan att gå snabbare.

Tidsupplägget känns väldigt intressant på förhand, men det är knappast den enda radikala förändringen till spelupplägget. Lightning Returns: Final Fantasy XIII verkar nämligen bli ett mycket mer actionfokuserat spel jämfört med de två tidigare delarna i serien. Precis som tidigare är spelvärlden öppen för utforskning, men den här gången handlar det inte bara om att ta sig från punkt A till punkt B. Lightning kan springa, hoppa och till och med smyga runt i den nya världen Novus Partus, och det kommer även finnas vissa inslag av parkour när man utforskar de större städerna i spelet.

Det är ingen hemlighet att man låtit sig inspireras av Assassin's Creed, men det är knappast någonting negativt. I en tidig sekvens försöker Lightning lösa ett mordmysterium i Luxerion och måste hitta ledtrådar i staden och spionera på misstänkta. Det känns riktigt spännande att få göra lite mer varierande saker i den öppna spelvärlden, och förhoppningsvis finns det gott om dessa scenarion i det slutgiltiga spelet.

Detta är en annons:
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Luxerion är den största staden i Novus Partus, och det kommer att finnas mycket att göra i staden som man kan fördriva tiden med.

Det kommer dock finnas mer att göra i spelet än att springa runt i storstadsmiljöer och leka detektiv. Två av de fyra kontinenterna som bygger upp Novus Partus är vidöppna landskap där livsfarliga monster lurar och uråldriga grottor som kan utforskas ligger dolda. Wildlands består mäktiga skogar och små byar, medan Dead Dunes är en enda stor öken som är öppen för utforskning.

Det är dock i stridssystemet som de allra största ändringarna ligger. Lightning är den enda spelbara karaktären den här gången, och genom att använde den vänstra analogspaken kan man förflytta henne på stridsfältet i realtid. Antingen för att attackera en fiendes svaga punkt från en viss vinkel eller undvika en inkommande attack. Som om inte det vore nog kan man även koppla Lightnings förmågor till de fyra knapparna på handkontrollen, vilket innebär att man kan skapa en manuell blockfunktion om man vill ha en sådan.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
De såkallade Active Time Battle-mätarna från tidigare spel återvänder även den här gången, men nu kommer de inte behöva vara fullt återuppladdade innan de kan börja användas igen. Det nya systemet kallar man för "Amazing Active Time Battle".

I teorin skulle man alltså kunna spela Lightning Returns: Final Fantasy XIII som om det vore ett renodlat actionäventyr, vilket lär göra det till ett mer lättillgängligt spel för nykomlingen. Det känns som att Square Enix försöker göra sig av med mycket av det som gör striderna i många rollspel lite tröga, men de lovar att djupet fortfarande kommer att finnas där för de inbitna fans som redan älskar Final Fantasy av den anledningen.

Trots att Lightning är den enda spelbara karaktären är hon starkare och mer kapabel än någonsin tidigare, och hon kommer kunna växla mellan också stridsstilar på begäran. Dessa stilar kan ses som klasser, och kan förses med unika vapen, sköldar och rustningar. Deras förmågor, och hur dessa är utplacerade på handkontrollen, kan dessutom skräddarsys så att alla kan spela på sättet de själva föredrar.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
En av de nya karaktärerna i spelet är den mystiska Lumina, som påminner väldigt mycket om Lightnings syster.

Lightning är dock inte den enda karaktären från de tidigare spelen som befinner sig i Novus Partus, och många av de som återvänder är infekterade av ett mystiskt mörker som får dem att attackera Lightning. Noel från Final Fantasy XIII-2 är en av dessa, och även Snow Villiers från det första spelet kommer att återvända.

Trots att världens undergång är nära så ser framtiden ljus ut för Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Vi kommer inte vara fullt övertygade förrän vi fått pröva på de spelmässiga nyheterna och det unika tidsupplägget själva, men Square Enix har åtminstone lyckats med att väcka vårt intresse igen. Det finns alltså gott om anledningar till att se fram emot Lightnings återkomst senare i höst.

HQ
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Relaterade texterLoading next content