Svenska
Gamereactor
artiklar

Mackans datorbygge 2023 (2): Bygget

Mackans eminenta datorbygge fortsätter och efter att i den förra artikeln gått igenom alla komponenter så har det blivit dags att sätta samman spektaklet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Mitt eminenta datorbygge fortsätter, och efter att tidigare under veckan presenterat alla komponenter som den lilla besten kommer bestå av så har det nu blivit hög tid att montera samman rubbet. Ett moment som alltid är något man gör med en viss nivå av skräckblandad förtjusning, trots att det numera är nästan lekande lätt jämfört med för 20 år sedan. För att försöka sig på ett datorbygge under tidiga 2000-talet, det var i sanningen ett äventyr.

På den gamla goda tiden gällde det snarare att ha en god vän som höll ens hand genom hela processen och lärde upp en. För att inte tala om alla drivrutiner som krävdes, följt av den evinnerligt långsamma installationen av de versioner av Windows som erbjöds på den tiden. Vilket ofta landade i antingen 98, XP eller 2000, alla med sina egna små egenheter, fördelar och nackdelar.

Så med det sagt, ja, jag är förhållandevis gammal i gemet och har byggt ihop min beskärda del av datorer genom åren. Alltid med, så vitt jag kan minnas, gott resultat. En resa som tagit mig från AMD och deras Thunderbird på hutlösa 1,4 GHz till dagens frustande Intel-monster med 20 kärnor. Kontrasterna är stora och varje nytt datorbygge blir en allt mer strömlinjeformad, enkel upplevelse.

Mackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Moderkort från ASUS och minnen samt lagring från Kingston på plats.
Detta är en annons:

Det är lite som att bygga med Lego, och att sätta samman en dator idag kräver knappast speciellt mycket av dig som person. Det är något jag skulle vilja påstå att vem som helst kan ge sig i kast med, givet rätt förutsättningar och att viljan samt intresset finns där. För visst finns det något alldeles speciellt med att plocka samman komponenter, bygga ihop rubbet och sedan kunna njuta av frukterna av ens jobb.

Så med allt detta sagt vill jag bara förtydliga för er alla att jag trots allt inte är något proffs när det kommer till datorbyggen. En glad amatör på sin höjd, en dammig gammal gubbe med brinnande intresse för teknik och prylar som råkar varit med i datorsvängen under rätt många år. Jag har ingen förfinad process eller ultimat lösning, utan brukar följa vad som anses standard praxis för de flesta. Så nu kör vi!

Om du missat den inledande artikel där jag gick igenom valet av komponenter så finns den att läsa här.

Mackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Intels nya 14700 på plats och PSU samt GPU från ASUS uppackade.
Detta är en annons:

Arbetsplatsen blev rätt och slätt köksbordet med hue-lamporna i taket inställda på ett så vitt ljus som bara möjligt samt en skyddande tunn duk för att förhindra skador eller repor. Därefter fokuserade jag på moderkortet - standard ATX utan några överdrivna krusiduller att ta hänsyn till (tack och lov). Stilrent och snyggt precis som jag vill ha det, och gjorde det redo för både minnen, processor samt lagringsenheten.

Viktigt är såklart att kontrollera att RAM monteras i rätt DIMM-portar, information som alltid finnes i medföljande manualer, och om man är osäker går det självfallet att hitta online också på tillverkarens webbplats. Förutsatt du inte köpt dina komponenter från någon skumraskbutik i Kina. Något jag innerligt hoppas ni aldrig får för er att göra. Därefter var det bara att plugga in m.2-disken och skruva på det metallhölje som täckte över den.

Processorer är som tidigare nämnt numera en barnlek att lägga på plats. En liten indikator i hörnan markerar korrekt läge och efter att sedan fällt ner luckan över den och hakat bygeln på plats så ploppade det skyddande plastlocket av, och vid detta läget var tiden mogen att skruva hela moderkortet med de hittills monterade komponenterna på plats i Fracal North-chassit - en låda som jag kan meddela är tacksamt enkel att arbeta med.

Mackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Dark Rock Pro 5 är verkligen inte liten, och passade precis in i Fractal-chassit.

Emellanåt kan det vara en god idé att trycka i vissa av de modulära kablarna från PSU-n redan innan man skruvar fast moderkortet. Beroende lite på hur mycket plats du har att arbeta med på insidan, och speciellt med stora processorkylare kan det bli riktigt meckigt att komma åt att fästa vissa kontakter annars. Men, tack vare öppningarna på ovansidan på Fracal-lådan var detta inte något problem under detta bygge.

Så efter att moderkortets skruvar var säkrade på plats, så klämde jag på lite kylpasta och gjorde processorfläkten - den minst sagt rejält tilltagna, sprillans nya Be Quiet Dark Rock Pro 5, redo att fästas på plats. Även här är allting väldigt förenklat och någon irriterande bygel som glider behöver man inte oroa sig över. Så kudos till Be Quiet för att de verkligen har förfinat installationsprocessen, som aldrig varit så här enkelt tidigare.

Därefter var det bara grafikkortet och totalt fyra Be Quiet Silent Wings Pro 4 som skulle monteras på plats. Två framtill för att dra in luft, samt två på toppen för att trycka ut luft. Till ASUS GeForce RTX 4070 12GB GDDR6 ProArt OC krävdes bara en sladd, den nya standarden av 8-pins anslutning. Vilket mer eller mindre avslutade bygget efter att de sista sladdarna till moderkortet tryckts i för USB, HD-audio och frontpanelen.

Mackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Knäpptysta fläktar i front och topp, från Be Quiet så klart.

Med allt på plats, och panelerna på chassit monterade så återstod det bara att starta upp datorn för att säkerställa att allt fungerade. Den enda vägbula som jag stötte på var att bios krävde en uppdatering för att fungera korrekt med den nya generationen av Intel-processorer. Vilket också var lätt fixat efter att ha laddat ner den från ASUS webbplats, lagt in på ett USB-minne och startat upp flashern från BIOS.

Därefter kvarstod det bara att installera Windows 10 på datorn följt av några väl valda program, samt så klart Armory Crate-sviten från ASUS, något som i stort sett skötte sig själv. Så med allt på plats, alla nödvändiga program installerade - så kunde jag snabbt konstatera att datorn snurrade på helt utsökt tyst. Verkligen nästan helt ljudlös under idle mode och detta medan temperaturen på processorn låg på stadiga 28 grader celsius.

Hela processen var tacksamt enkel och bekymmersfri, och komponenterna passade verkligen samman som ärtor med morötter. Enkel kabeldragning tack vare det intelligent konstruerade chassit från Fractal och (så klart) modulariteten i vår PSU. Verkligen en ren fröjd från början till slut att bygga ihop och nu kvarstår bara att testa igenom bygget och se vad den lilla skönheten går för. Något vi återkommer till i den tredje och avslutande artikeln nästa vecka.

Mackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): ByggetMackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Fractal North, mycket möjligt det snyggaste chassit sedan hedenhös.
Mackans datorbygge 2023 (2): Bygget
Installerad och klar, game on!


Loading next content