Svenska
Gamereactor
recensioner
Madden NFL 17

Madden NFL 17

Efter sjukskrivningen var det ett spel Jonas Mäki var extra sugen på, nämligen nya Madden. Här är vår recension av årets upplaga...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Lite elakt har man kunnat befara att det är ett sätt att dölja spelmässiga brister bakom en snygg fasad, men lyckligtvis har EA ett kvitto i form av framförallt NHL-spelen, men även FIFA, på att så inte är fallet. Just Madden har dock varit en bergodalbana som pendlat mellan mästerlig simulation och styltfest med usel kollisionsprogrammering. Football är mer komplicerat än vår variant (soccer) och följaktligen heller inte lika lättsimulerat, och det har märkts.

För varje gång EA velat lägga till nya tacklingar, nya sätt att hålla defensiven borta eller trick för quarterbacken, så har det för ofta slutat nya brister. Inte sällan så grava att EA gett upp hoppet om att laga dem, för att istället ersätta med nya funktioner som kanske inte heller visat sig fungera. Men så kom Madden NFL 16. Äntligen satt i princip allt på plats, och det var med skräckblandad förtjusning jag dunkade in årets upplaga i min Playstation 4. Skulle EA Tiburon ha förvaltat arvet, eller på nytt försöka trycka in en massa funktioner?

Madden NFL 17
Madden NFL 17 är finputsat och trimmat på alla områden, och serien har aldrig varit bättre.
Detta är en annons:

Något EA:s sportspel alltid varit marknadsledande i, är det här med presentationer. Att liksom få det att se ut och låta som på TV, samt verkligen ge känslan av att det här är matcher som gäller något på riktigt. Madden NFL 17 är självfallet inget undantag, tvärtom, och spelsuget är på topp redan innan jag ens hunnit trycka in Start-knappen första gången.

Den som letar efter nya spellägen lär dock snabbt bli besviken. Upplägget är nämligen detsamma som förra året, och någon motsvarighet till FIFA:s våldsamt påkostade storyläge finns inte. Det är såklart en liten besvikelse, och Madden-serien är en gigant av rang. Jag väljer att tolka det som att EA helt enkelt filar på något maffigt som kommer debutera i nästa år upplaga av spelet istället, då stöd för både Playstation 4 Pro och Xbox Scorpio lär finnas, liksom möjligen chansen att leka quarterback i virtual reality.

HQ

Som jag alltid gör med dessa spel, så inleder jag med att köra någon vänskapsmatch med Minnesota Vikings. Oftast med min bäste vän som försökskanin, men den här gången kunde han inte så datorn får agera motstånd i form av regerande Super Bowl-mästarna Denver Broncos. Och det är jag tacksam för redan i första spelet efter kickoff blir jag varse hur Broncos defensiva linjesnabbt anpassar sig efter min anfallsfint, med deras cornerback ångande mot mig som ett ilsket lokomotiv. Bang! Smällen på skärmen får det att svartna för ögonen på mig framför skärmen.

Detta är en annons:

Hade jag ökat svårighetsgraden till max, vad är detta? Lyckligtvis gäller det inte bara motståndarna, utan jag blir snabbt varse att mina medspelare plötsligt blivit riktigt pålitliga. Jag vet inte vad EA Tiburon gjort med den artificiella intelligensen, men det är ett rejält kliv upp sedan föregångaren. Det här syns även på animationerna som i kombination med riktigt välgjord grafik framträder ännu bättre. Det står klart för mig att medan nyheter av rang saknas, så tycks det underhållande Madden NFL 16 ha förbättrats på praktiskt taget alla sätt.

Madden NFL 17
Några nya påkostade spellägen finns inte, utan fokus tycks ha legat på att trimma det befintliga.

Bland annat finns nu ännu bättre hjälpmedel inkluderade för att underlätta knappexercisen NFL-spelen brukar innebära. Framför allt gillar jag att det nu står förslag på vilka knappar du ska trycka för att ha en chans att undkomma tacklingar. Därmed slipper jag lära mig allt på en gång och förlita mig på att jag ska minnas de där korta instruktionerna jag får vid laddskärmarna innan matcherna. Även jag som lirat de flesta football-spel av rang sedan Hedenhös dagar har rätt att känna mig ringrostig när det var länge sedan sist jag spelade och detta hjälper faktiskt. Det finns även andra grejer som tydligare instruktioner om rutter för löpspel och i slutändan har Madden aldrig varit mer intuitivt än nu - och samtidigt heller inte djupare. En underbar kombination.

Dessutom är spelet inte helt utan nyheter, utan flera mindre tillägg finns. Dit hör framför allt Play the Moments. Ett snabbare sätt att spela som låter dig snabbspola matcher till viktiga moment och sedan ta över spakarna just där och då. Ett mer arkadbetonat läge som gör det lättare att uppleva de där riktigt episka ögonblicken. För den som vill vara elak kan man kanske kalla det ett sätt att slippa spela Madden NFL 17 och bara plocka russinen ur kakan, men alla har inte samma tid eller ens intresse för football. Att i det läget ha alltför tidskrävande spellägen gör att de riskerar att förbli outforskade av många som helst av allt bara vill förnedra kamraterna i världens förmodligen roligaste bollsport.

Madden NFL 17
Grafiken lever äntligen upp till seriens storhet. Det är ett rejält lyft sedan sist, sett till både detaljer, publik och animationer.

Det har aldrig varit lättare att rekommendera ett spel i Madden-serien till alla spelare. Du bör utan tvekan ge det chansen om du kan sporten, liksom om du vill lära dig vad allt handlar om och bara ha ett riktigt innehållsrikt och roligt lir att spela mot vänner. Madden NFL 17 är snubblande nära en pinne till i betyg, men jag hade då velat ha någon riktig nyhet för att dela ut vår nästa högsta siffra. Nu är det "bara" en solklart köp och ett kvitto på att EA Tiburon fått till den perfekta formeln att bygga vidare på.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastisk spelkontroll, mycket intuitivt, vrålsnyggt, trovärdig simulation, bra kommentatorer, massor av innehåll, väldigt genomarbetat
-
Saknar nya spellägen, få européer online ger dålig ping
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Madden NFL 17Score

Madden NFL 17

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter sjukskrivningen var det ett spel Jonas Mäki var extra sugen på, nämligen nya Madden. Här är vår recension av årets upplaga...

6
EA Sports förutspår vinnaren av Super Bowl

EA Sports förutspår vinnaren av Super Bowl

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Som traditionen bjuder inför varje Super Bowl låter EA Sports sin senaste upplaga av Madden NFL-serien förutspå vinnaren genom att simulera matchen. Det visar sig oväntat...

2
Madden NFL 17 är drygt 20 gigabyte stort

Madden NFL 17 är drygt 20 gigabyte stort

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Filstorleken på nästa del i Madden-serien har avslöjats via Xbox Live Marketplace, och tack vare det vet vi nu att Madden NFL 17 är 20,66 gigabyte stort. Spelet släpps...

0
Här är E3-trailern för Madden NFL 17

Här är E3-trailern för Madden NFL 17

NYHET. Skrivet av Joakim Sjögren

Sportspelen hade som vanligt en stor plats på EA's presskonferens under årets E3, och ett av de idrottsbaserade spelen som visades upp var Madden NFL 17. I den sprillans...



Loading next content