Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Madden NFL 25

Madden NFL 25

Under natten drog årets NFL-säsong igång, men Jonas Mäki tror sig redan veta hur det går efter att ha tjuvstartat med Madden NFL 25. Kolla in recensionen av seriens 25-årsjubileum...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ni som spelar FIFA- eller NHL-serien vet inte hur bra ni har det. Varje år levererar EA en putsad utgåva som tar tillvara allt som var bra med föregångaren, gör om när något visade sig vara mindre lyckat och kompletterar med allt mer realistisk grafik. Läget kunde inte vara mer annorlunda i Madden-världen. EA betalar svindyra pengar för att vara helt säkra på att mer eller mindre ha ensamrätten på amerikansk fotboll värd namnet.

Några pengar över för bra football-spel tycks sedan saknas. Varje år slänger man in stora spelförändrade gimmickar som snabbt visar sig vara just det, gimmickar. Och när nya gimmickar ska in, måste de gamla bort. Det gör att en version från ett år till en annan kan vara radikalt olika och nästan aldrig genomtänkta. Vad som gör allt värre är att konkurrens som sagt saknas helt, så spelen har grafiskt knappt utvecklats alls genom åren och idag är Madden-serien EA:s näst största sportserie och en av de viktigaste de har - men tekniskt oerhört primitiv.

Madden NFL 25
Madden NFL 25 innehåller väldigt få nyheter i förhållande till Madden NFL 13.

Vad värre är, spelmekaniken i Madden ligger på vissa områden efter vad konkurrenterna erbjöd för tio år sedan. I synnerhet NFL 2K-serien, men även Sonys eget Gameday och i viss mån Microsofts eget Fever. När jag spelar mot datorn känns det sällan som det spelar någon större roll vad jag väljer för spel och känner jag att jag behöver snabba poäng så är det bara att utan konskvenstänka kamikaze-slänga bollen så långt man kan. Folk tar alltid emot bollen, datorn fattar aldrig vad man håller på med och den artificiella intelligensen agerar som rena hänsgården.

Detta är en annons:

I år fanns dock förhoppningar om att det kanske kunde bli annorlunda, det är nämligen 25-årsjubileum för Madden och den här versionen vi spelar nu är även den som ska introducera serien till nästa generation. Jag plockade därför vant favoritlaget Minnesota Vikings (är man masochist, så är man) och valde att spela vänskapsmatch mot regerande Super Bowl-mästarna Baltimore Ravens. Något som direkt slår mig är hur omoderna och långsamma menyerna är i Madden-serien jämfört med sina sportsyskon från EA.

Madden NFL 25
Den artificiella intelligensen hos offence är väldigt mycket bättre än hos defence.

Det laddas, är onödigt omständigt, oanvändarvänligt och dessutom väldigt sterilt. Det är väldigt lite i Madden NFL 25-presentationen som känns 25-årsjubileum. Det luktar mer insprungna löparskor än nya super-sneakers, om man säger så. Och väl under matchen så får jag verkligen anstränga mig för att hitta nyheter. EA Tiburon har bland annat lagt till lite kraftigare stiff arms och gjort jukes mer effektiva, men jag skulle ljuga om jag sade att det påverkar spelet i någon nämnvärd omfattning.

Lägg till det att grafiken fortfarande inte hänger med. Visst har animationerna blivit något bättre, men det är fortfarande alldeles för detaljfattigt och opolerat jämfört med FIFA och NHL. Dessutom tycks inte EA:s system för att skapa ansikten vara något att hänga i julgranen. Det är extremt få av spelarna eller tränarstaben jag alls skulle kunna identifiera på planen genom att titta på dem om jag inte såg deras tröjor. Det är för mycket zombie och för lite liv. Lägg till det robotaktiga sekvenser som repeteras in absurdum som att man får vatten sprutat i munnen. Javisst, det händer i football, men inte med exakt samma animation och sådan förutsägbarhet.

Detta är en annons:
Madden NFL 25
Infinity Engine som introducerades förra året känns nu mer inarbetad och finslipad, med färre märkliga animationer som resultat.

Den artificiella intelligensen är inte heller på topp och mina defensiva spelare beter sig ofta som tölpar utan att ha en aning om vad de ska göra härnäst. Inte heller O-line verkar ha någon riktig koll på vad de sysslar med och blottar glatt quarterbacken Christian Ponder som därmed utsätts för flera onödiga sacks, i synnerhet mot mänskligt motstånd som direkt ser och förstår att utnyttja bristerna.

Det här sträcker sig även till kommentatorerna som är närmast parodiskt dåliga. Nu är ju inte det någon dealbreaker, men när man har spelat NHL 14 med Oskar Nyström och vet hur bra artificiellt kommenterade matcher kan vara, så känns det bra komiskt att få beröm för mitt fina springspel under matchen efter att ha missat vartenda ett och tagit fem yards på två fulla quarters.

Utanför planen är en av de största nya funktionerna att kunna spela som ägare i Connected Franchise. Tidigare har man kunnat agera spelare eller coach, men nu kan man skapa sig antingen en fiktiv sådan eller axla manteln som exempelvis Robert Kraft (New England Patriots). Med så mycket annat i Madden NFL 25 så är det dock halvhjärtat gjort. För att man måste ha något nytt liksom, inte för att konkurrenssituationen kräver det.

Madden NFL 25
Madden NFL-serien skulle verkligen må bra av att göras om från grunden till nästa år och helt anpassas för nästa generations konsoler.

Följaktligen är det väldigt små skillnader mot de båda andra Connected Franchise-varianterna och fyllt med märkligheter som att jag plötsligt förväntas ta ut ägaren och löpträna för att tjäna lite XP. Idiotiskt är bara förnamnet. Tänk om EA skulle lägga lite kraft på det här istället och verkligen bjuda på ordentligt speldjup, Connected Franchise är en genuint bra idé i grunden men praktiskt taget tomt på meningsfullt innehåll och känns därför lika medelmåttigt som det mesta annat i Madden NFL 25.

Nu är jag väl medveten om att jag låter väldigt kritisk, men grundkärnan i Madden NFL 25 är väldigt lik fjolårets version. Der går alltså utmärkt att spela och ha roligt och det finns ett massivt innehåll. I synnerhet om du har vänner som verligen förstår sporten och spelar "rätt". Orsaken till gnället är att jag inte kan förstå att EA inte skärper till det här. Madden NFL 25 spelar i farmarligan när det kommer till sportspel. Det är helt enkelt inte så bra som det borde vara, så stor som sporten faktiskt är och så bra som spelen faktiskt säljer. Det är helt enkelt inte okej att så lite hänt sedan fjolåret och att det är så pass primitivt, i synnerhet när det är jubileum och spelet ska introduceras till nästan generations konsoler.

HQ
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
Madden NFL 25
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Enormt mycket innehåll, bra nätkod, tung tacklingsfysik, finslipade animationer
-
Ojämn artificiell intelligen, obalans mellan defense/offense, usla kommentatorer, för få nyheter
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Madden NFL 25Score

Madden NFL 25

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Under natten drog årets NFL-säsong igång, men Jonas Mäki tror sig redan veta hur det går efter att ha tjuvstartat med Madden NFL 25. Kolla in recensionen av seriens 25-årsjubileum...

7
Över en miljon sålda Madden NFL 25

Över en miljon sålda Madden NFL 25

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

EA låter meddela att det bara tog Madden NFL 25 några dagar att segla förbi en miljon sålda spel. De som köpte spelet har sedan tillsammans kommit upp i över sex miljon...

4
Fixa ditt springspel i Madden NFL 25

Fixa ditt springspel i Madden NFL 25

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Utan bra runningbacks kommer du inte långt (bokstavligt talat!) i NFL. EA har nu skickat ut en trailer för kommande Madden NFL 25, där man bjussar på lite tips och tricks...

4
Senaste Madden NFL 25-trailern

Senaste Madden NFL 25-trailern

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inte långt kvar nu, varken till NFL-kickoff eller tills premiären av Madden-seriens 25-årsjubileum i Madden NFL 25. Här en sprillans ny trailer inför lanseringen...

Årets omslag till EA:s sportspel

Årets omslag till EA:s sportspel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

EA har visat upp omslagen till deras kommande sportspel FIFA 14, Madden NFL 25 och NBA Live 14. Som synes är det svartvitt tema som gäller i år. Vad tycker ni om det, och...

8
Inget Madden NFL 25 till Wii U

Inget Madden NFL 25 till Wii U

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Även om amerikansk fotboll inte hör till de största sporterna i Europa, är det desto större i Nordamerika. Så stort att Madden-serien är EA:s näst största sportserie. Men...Loading next content