Svenska
Gamereactor
nyheter

Mamma stämmer fem stora utvecklare för spelberoende

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi har alla hört det förut, spelare som gör en David mot Goliat och försöker stämma spelutvecklare för allt mellan himmel och jord för att tjäna en hacka. Vem kan till exempel glömma stämningen emot Fortnite över en så kallad stulen dans? Eller om vi bara backar bandet till tidigare i år då ett fan till Star Wars: Knights of the Old Republic II stämde remasterutgivaren Aspyr för att de aldrig släppte ett planerat DLC till spelet?

Denna gång är det en familj som står för stämningen och det emot inte mindre än fem olika spelföretag, nämligen Activision Blizzard, Microsoft, Epic Games, Electronic Arts och Ubisoft och det för att de i stämmarens ögon medvetet använder sig av patenterade design, algoritmer och reklam som föder och uppmuntrar beroende hos minderåriga barn. De anklagas särskilt för att de inte kommer med varningar till användare att spelen kan bli beroendeframkallande och att designen uppmuntrar barn att spendera stora summor på mikrotransaktioner.

Enligt mamman spelar hennes son runt 13 timmar om dagen spel som Call of Duty, Battlefield, Rainbow Six och Fortnite och går även bakom ryggen på sina föräldrar och spelar ännu mer när de inte ser och spenderar sjuka mängder på mikrotranaktioner i spelen.
Enligt stämningen har barnet upplevt fysisk smärta i allt från armbågar, händer och axlar. Ökad vikt och på gränsen till grov fetma, social fobi, sänkta betyg i skolan samt stor skolfrånvaro.

Men listan slutar inte där. Vi snackar depression, ett ointresse till allt annat som tex sport och andra hobbys, inga vänner och stor ilska och ett utåtagerande sätt. Och ja, listan är ännu längre, men ni fattar poängen här. Mamma menar att allt detta kommer från att hennes son spelar TV-spel.

Familjen vill nu ha betalt för sin sons psykiska lidande och för alla utgifter de haft under dessa år när de sökt hjälp för sitt barn. Och visst är det lätt att lägga allt ansvar på föräldrarna som faktiskt låtit sin son tillbringa över 13 timmar framför dumburken varje dag men forskning de senaste åren har kommit fram till att spel faktiskt kan bli beroendeframkallande precis som vid vilket annat spelberoende så som poker och annat.
Hur det kommer gå i denna stämning har vi ingen aning om men tidigare domar lutar inte åt föräldrarnas fördel tyvärr.

Frågan är vem som har det största ansvaret i detta? Föräldrarna eller de stora TV-spelsbolagen?

källa

Mamma stämmer fem stora utvecklare för spelberoende
Är dina barn beroende än?


Loading next content