Svenska
Gamereactor
recensioner
Manor Lords

Manor Lords (Early Access)

Patrik har byggt städer och krigat i ett av årets mest efterlängtade stadsbyggare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är svårt att inte ryckas med av den trevliga medeltidsmusiken som möter mig i huvudmenyn. Storslagen konst och fantastiska möjligheter att skräddarsy min upplevelse är premissen för denna medeltida stadsbyggare. Det märks tydligt när du målar ditt vapen (sköld) med alla möjliga färgval och inställningar. Crusader Kings 3 har ett liknande djupt system för detta. Du kan även skräddarsy dina stående trupper. Utanför det har jag faktiskt sällan sett ett så pass omfattande system för en ikon. Du får också ställa in storleken på banorna och vilka vinstmål du ska ha, eller om du vill spela helt utan sådant. Så vad är det som gör detta unikt? Utvecklarna bakom projektet har varit väldigt tydliga med att det inte går att jämföra med exempelvis Total War eller Cities: Skylines.

Trots liknande strider i realtid kan jag hålla med om att Manor Lords först och främst är en stadsbyggare inte helt olik Anno, Tropico, The Setlers och Banished. Du erbjuds ett väldigt långsamt tempo även för genren på gott och ont. Därför blev jag glad när jag såg alternativen för hastigheter. Jag älskar att precis som i The Settlers transporterar arbetarna resurser från en plats till en annan. Först ska träden sågas och göras till plankor. Byggnader kräver att någon transporterar och bygger upp den nya strukturen. Det är alltså en invånare du inte bara ser som en siffra utan som vandrar runt i världen, lever, åldras och dör. Det gör väldigt mycket för inlevelsen.

Manor LordsManor Lords
Du kan fastna i den här menyn länge.

Jag tycker att det finns en omsorg i utvecklingen av detta projekt som syns överallt. Slavic Magic har jobbat hårt med detta projekt, och både musik, konst, grafik och funktionaliteter är över förväntan för ett indieprojekt. Den omsorgen smittar av sig till mig på grund av att jag som en konsekvens av deras välgjorda upplägg bryr mig om mina samhällen. Även om städerna kan växa med borgar och murar är det ändå vägen dit som är betydelsefull. Det skapas hela tiden minnen som när du sätter ner din första kyrka eller lyckas lösa stora problem med hunger. Precis som i Anno 1800 eller Dungeon Keeper kan du vandra runt i din värld och kika på bygget. Tack vare grafiken, säsongerna och dag och nattcykeln känns det som en verklig plats. Beroende på vad du odlar och ber dina arbetare producera kommer städerna se olika ut. Du kan skapa mer specialiserade samhällen eller mer mångfacetterade sådana.

Detta är en annons:

Det är viktigt att observera att du tar över områden i denna stadsbyggare för att komma längre i hur din eller dina städer utvecklas. Fler territorium ger dig mer möjligheter att anskaffa mer resurser. Det påminner lite om systemet i Cities: Skylines där du får nya områden att bygga på. Däremot kommer du inte bygga flera städer i samma område och skalan är långt ifrån storstadsbyggena du ser i ovan nämnda serie. Jag är väldigt nöjd över presentationen och hur den tillför det spelmässiga. Exempelvis de tidigare nämnda säsongerna. Som påverkar skördar, vad dina bybor gör och hur miljöerna ser ut. Det påverkar också vilka resurser du behöver mer av. Du kan verkligen känna vårkänslorna när snön drar sig tillbaka och hur sommaren tittar fram trots att det bara är ett spel.

Manor Lords
Att ta kontroll över områden på kartan är viktigt för att vinna.

En annan viktig grundbult är användargränssnittet och byggandet. Jag gillar inte ikonerna i byggmenyn. Jag tror att istället för en bild på husen behövs symboler för skilja byggnaderna åt. I nuläget har du fem eller fler bilder på byggnader med liknande utseenden. Det skapar onödig förvirring och du måste hovra över byggnaderna med muspekaren för att med hjälp av informationsrutorna snabbare se vad du vill bygga. Däremot är det enkelt att dra zoner och placera ut byggarbetsplatserna. Det är även busenkelt att bestämma hur många som ska bygga och att använda teknologiträdet för att få mer verktyg att skapa dina drömmars stad.

Striderna som varit en viktig bit av marknadsföringen är inte en så stor aspekt av detta som man först kan tro. Det tar tid för staden att växa så pass att du kan producera soldater av dina invånare. De ska vara i en viss ålder och män, utöver det behöver du producera vapnen och utrustningen som rustningar. Du kan för pengar även hyra legosoldater. Striderna sker i realtid i eller utanför städerna där du kontrollerar soldaterna snarlikt Total War. Däremot har du lite mer avancerade verktyg, jag imponerades över hur du kan långsamt dra tillbaka dina trupper för att lura in fienden i fällor. Tänk Hannibal Barca och slaget vid Cannae. Du flyttar kolumner av trupper beordrar infanteri att attackera och bågskyttar att avlossa sina pilar. Det är smidigt och striderna ser väldigt bra ut. Räkna dock inte med att det är fokuset eller att du kan göra det omgående. Det tog många timmar innan jag kunde strida med större härar.

Detta är en annons:
Manor LordsManor Lords
Formationer är nödvändiga och att ha rätt utrustade trupper.

Strategiskt har du mängder med alternativ för att bygga fram dina samhällen. Det påminner mig mycket om Anno i det att du förr eller senare samlar in alla möjliga resurser. Även om du är mer specialiserad på något och säljer den varan till datorkontrollerade motståndare eller via handel. Däremot finns det flera sätt att ta sig fram och komma till slutet. Det är där precis som i nästan alla konkurrenter titelns problem finns. Spelet stannar nästan av och det tappar sin lyster. Kanske ska utvecklarna snegla på något som kommande Frost Punk 2 eller hitta egna vägar för att göra slutspurterna mer intressanta. Jag finner Vilka problem uppstår i större städer, kan det bli friktioner inom samhällena. Striderna är toppen hela vägen, däremot hoppas jag att vi kommer att se fler funktioner för att bibehålla vårat intresse när vi är störst och starkast i världen.

Vad vi har är i slutändan en fantastiskt sammansatt stadsbyggare för dig med lite tålamod och historieintresse. Det påminner mer om The Settlers och Banished än något som Sim City. Samtidigt har det strider i vissa situationer som för tankarna till Total War. Men det är ändå något helt eget. Det sticker ut med härlig musik, levande värld och en mysig simulering av medeltida samhällen. Det tar ett större grepp än Banished utan att vara lika bestraffande. Jag tycker inte att det är helt perfekt. Med en viss brist på kartor och avsaknad av vissa spelmässiga inslag som fortfarande är under utveckling, är det ändå ett otroligt lovande spel i sin genre. Även bristen på saker att göra i slutet av kampanjerna hindrar inte att resan dit är toppen. Jag brukar alltid reservera mig mot att rekommendera köp av early access, men Manor Lords gör att den principen är svår att hålla fast vid. Om utvecklarna bibehåller sin passion och bygger på detta till fullversionens lansering, kan detta bli ett riktigt mästerverk i sin genre. Just nu är det riktigt bra med stor potential.

Manor Lords
Att bygga städerna är enkelt, tar lite tid men är väldigt belönande. Synd bara att titeln har en lite svårläst byggmeny.
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
Manor Lords
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra grafik, bra musik, välskapta historiska detaljer, fin spelmekanik och bra omspelningsvärde
-
Saknar lite kartor, svårläst användargränssnitt och behöver mer att göra mot slutet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content