Svenska
Gamereactor
recensioner
Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe

Mario och company är tillbaka i sitt mest kompletta racingspel någonsin. Vi har kastat bananskal på varandra och satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fyll tanken och ladda bananskalen, för nu är det dags igen. Den italienska rörmokaren och hans fartgalna vänner är tillbaka, men den här gången är det dessvärre inte i form av ett helt nytt Mario Kart. Istället har Nintendo valt att släppa en så kallad lyxutgåva av Mario Kart 8 som ursprungligen släpptes till Wii U för cirka tre år sedan. Och visst är det bra lyxigt allt. Mario Kart har aldrig sett snyggare ut, och aldrig flytit på så bra som i Mario Kart 8 Deluxe. Nintendo är mästare på att skapa fantasifulla spelvärldar och färgglada figurer, och de har även en tendens att välsigna sina skapelser med tidlösa designer som tar vara på begränsad hårdvara. Kort och gott tänker man inte på att man spelar ett tre år gammalt spel när man driftar runt i Mushroom Kingdom och svävar bland dess moln.

Med det sagt är det fortfarande Mario Kart 8 vi snackar om här, så om du var med och lekte redan på Wii U-tiden vet du exakt vad du har att förvänta dig från spelseriens debut på Switch. Alla förare, banor, vapen och till och med det nedladdningsbara materialet från Wii U-versionen återvänder i Deluxe-utgåvan - fast med ett litet undantag. Mario Kart 8:s kritiserade Battle Mode har nämligen genomgått stora förändringar. Spelseriens ballongfighter är snudd på heliga för många Mario-fans, det vet vi allihopa, men när del åtta släpptes för tre år sedan blev många besvikna på att Nintendo inte hade tagit sig tiden att skapa riktiga arenor till de intensiva dödsduellerna. Istället tvingades spelarna jaga runt varandra på de vanliga race-banorna, och det var inte särskilt kul. Detta snedsteg har Nintendo som tur var korrigerat i och med Switch-versionen. Här finns fem sprillans nya banor att slåss på, samt tre klassiker som hämtats från tidigare delar.

Mario Kart 8 Deluxe
I Mario Kart 8 Deluxe kör du inte bara på vägen, ibland svävar du även. Detta ger dig möjligheten att köra upp för väggar och även upp och ner när banan tillåter det. Eller vad sägs om att köra under vattnet, eller glidflyga genom skyn? Det är också möjligt nämligen. Det både ser och känns coolt ut, även om det inte direkt tillför någonting rent spelmässigt.

Battle Mode-nyheterna tar inte slut där dock. Det har även tillkommit ett par nya spellägen också, som Shine Thief från Mario Kart: Double Dash, där spelarna tävlar om vem som kan hålla i en stor stjärna under längst tid samtidigt som motståndarna försöker sno den. Bäst är dock nytillskottet Renegade Roundup, vilket mer eller mindre är Marios ekvivalent till tjuv och polis. Ett lag (poliserna) försöker fånga det andra laget (tjuvarna) med enorma pirayaplantor, medan tjuvarna försöker hålla sig undan tills tiden är ute. Konceptet är simpelt (och långt ifrån nytänkande) men det är precis lika kul och beroendeframkallande som det kultklassiska ballongläget. Battle Modes ansiktslyft är en av de största anledningarna till att införskaffa Deluxe-versionen som man redan bemästrats spelet sedan något år tillbaka.

Detta är en annons:

Mario Kart 8 Deluxe bär med sig ett par subtila förändringar också. Precis som i Double Dash till Gamecube finns det nu vapenlådor som innehåller två vapen, och föremålstjuven Boo är äntligen tillbaka bland dessa lådor. Spelare kan även välja att slå igång olika typer av körassistans. Ett exempel är Smart Steering som hjälper till med att att hålla dig på vägen, men den som väljer att spela ut detta hjälpmedel kan istället se fram emot en tredje nivå av Mini-Turbo när man driftar. Utöver allt detta tillkommer ett par nya fordon samt fem nya förare. Skurkarna King Boo, Dry Bones och storostens minsting Bowser Jr. ansluter sig till racet i och med Mario Kart 8 Deluxe, och det gör även Inkling Boy och Inkling Girl från Nintendos galna partyaction Splatoon.

Mario Kart 8 Deluxe
Link från The Legend of Zelda gästade en av de nedladdningsbara expansionerna till Mario Kart 8 för några år sedan, och denna gång är han och alla andra karaktärer upplåsta direkt från start. Det enda som måste låsas upp i Mario Kart 8 Deluxe är nya hjul, karosser och glidflygare genom att samla mynt på kärbanan.

Tyvärr känns det som att andra delar av spelet försummats en aning. Mario Kart är såklart alltid bäst när upplevelsen delas med andra människor, och därför är riktigt underligt att Nintendo inte valde att förbättra spelets onlineläge. Spel över nätet må vara lite snabbare och stabilare i Deluxe än till Wii U, men de sociala valmöjligheterna är fortfarande smått skrattretande för ett spel som släpps år 2017. Varför kan jag inte bjuda in mina vänner till mitt race? Många av problemen beror såklart på Switch och konsolens online-plattform, men om Nintendo vill att deras framtida spel ska kunna konkurrera med Sony och Microsoft denna generation måste de börja ta online på allvar. Förhoppningsvis får vi se ett Mario Kart 9 till formatet inom några år, och då räknar vi med ett storslaget onlineläge. För det ska väl inte vara för mycket begärt?

Nu säger säkert många av er att Mario Kart ska upplevas lokalt, och inte över nätet med främlingar, och visst är det så. Mario Kart 8 var ett fantastiskt partyspel redan för tre år sedan, på barnkalaset, familjekvällen eller förfesten. Switch-konsolens sociala möjligheter har dock förgyllt spelet ytterligare, för nu har vi bära spelet med oss. Att kunna spela Mario Kart med tre polare på tåget, på flyget, i bilen, vart du än är någonstans, är helt fantastiskt. Enligt mig är detta den riktiga anledningen till att införskaffa Mario Kart 8 Deluxe om du redan äger Wii U-versionen och har svårt att rättfärdiga ett köp.

Detta är en annons:
Mario Kart 8 Deluxe
Bildskärmsuppdateringen i Mario Kart 8 Deluxe är oftast silkeslen, men när man spelar tre eller fyra på samma skärm går dessvärre antalet bilder i sekund ner från 60 till 30. Det är inte ovanligt att många utvecklare väljer att göra så, men när det handlar om en nyversion av ett tre år gammalt spel känns det lite snopet.

Om du äger en Switch, och ännu inte upplevt Marios senaste eskapader på körbanan, tycker jag att du genast ska skynda dig iväg till affären. Timingen att spela Mario Kart 8 har nämligen aldrig varit bättre än precis nu. Som du kanske redan förstått är detta Nintendos mest kompletta racingspel någonsin. Det är simpel matematik, det vet alla som är bekanta med den italienska rörmokaren och hans go-kart. 48 läckra banor, med 42 charmiga karaktärer, samt ett dussintal vapen leder till ett oändligt antal timmars sann underhållning.

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket innehåll, färgglatt och charmigt, fantastisk körkänsla, riktiga Battle Mode är tillbaka, lämpar sig perfekt till Switch
-
Onlinedelen lämnar mycket att önska, bildskärmsuppdateringen halveras vid lokalt spel för 3-4 spelare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Leorio
    Tidernas mest orättvisa storspel - som vi älskar att hata och vi hatar att vi älskar. Här är Mario Kart 8 Deluxe! Spel skapar känslor.... 9/10

Relaterade texter

Mario Kart 8 DeluxeScore

Mario Kart 8 Deluxe

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Mario och company är tillbaka i sitt mest kompletta racingspel någonsin. Vi har kastat bananskal på varandra och satt betyg...Loading next content