Det är verkligen inte mycket som skiljer nysläppta Emberton III mot föregångaren. Jag skulle nog vilja få det till att denna högtalare inte borde ha en trea efter sitt produkt namn utan kanske snarare bara borde ha rullats ut som en "något uppdaterad" Emberton II. För ja... Trean har möjlighet att spela tre decibel starkare än Emberton II men den når o andra sidan inte lika djupt i basregistret (med fem Hz differens) vilket jämnar ut den jämförelsen. Båda högtalarna innehåller samma två stycken 2-tums fullregisterelement med två stycken passiva radiatorer. Båda på tio watt vardera.
Emberton III har stöd för Bluetooth 5.3 vilket inte föregångaren hade. Det innehåller även en liten mikrofon den här gången vilket möjliggör samtal via den lilla högtalaren. Du kan alltså ringa Conny och prata direkt in i Emberton III, vilket är en välkommen om ändå meningslös funktion (jag ringer nämligen aldrig till Conny). Det finns fortfarande inga fysiska ljudingångar vilket gör att du nyttjar denna via din mobiltelefon/dator och Bluetooth (du kan koppla in två olika källor), enbart. Batteriet är lite bättre också och ger 32 timmars uppspelning per laddning medan föregångaren erbjöd 30 timmars batteritid.
Designmässigt har inget nytt hänt. Detta är fortfarande en pytteliten, kompakt och superläckert designad högtalare som ser ut som en topp från en klassisk Marshall-förstärkarstack och den är klädd i samma trevliga gummiaktiga yta som föregångarna. På ovansidan sitter samma guldfärgade aluminiumknapp, på framsidan samma guldfärgade Marshall-logotyp och vid uppstart ger den från sig samma gemytliga gitarriffs som alltid. Marshalls appbaserade EQ är fortfarande bra. Den är fortfarande Den är IP67-klassad och tål därför att slungas ned i badet och priset har gått från 1695 kronor till 1995 kronor.
Ljudet då? Jag har alltid gillat Emberton (Och Willen, Stanmore och Woburn) då svenska Zound Industries har den ytterst goda smaken att trimma sin DSP och högtalarnas ljudkaraktär mot primärt rock och hårdrock. Till skillnad från många andra Bluetooth-högtalare av samma storlek klarar Emberton III av distade hårdrocksgitarrer och skärande vass falsettskriksång (Rob Halford) utan att krokna, vilket verkligen inte går att säga om alla modeller jag testat i denna prisklass), och det fortsätter jag att uppskatta. Karaktären här är varm och fyllig utan att kännas tjock och det finns mängder av god separation mellan instrumenten oavsett om jag spelar Audioslave eller Black Sabbath. Jag hör ett litet, litet eko i de lägre frekvenserna här dock som jag inte lagt märke till tidigare och det stör timingen en smula. På det stora hela låter dock Emberton III väldigt bra. Framförallt så låter den klart större och mer omfångsrik än vad den är.
Det går för egen del dock inte riktigt komma från att kinesiska Xiaomi dominerar detta segment för tillfället. Xiaomi Sound Outdoor är bara marginellt större än Emberton III och den kostar hälften så mycket. Trots detta låter den bättre, även om det handlar om små kvalitetsskillnader. Jag upplever den som en smula mer naturlig i sin återgivning av framförallt trummor och ljudet ur den är mer livfullt, vilket gör att betyget inte hamnar där uppe i det absoluta toppskiktet den här gången. Det råder dock ingen tvekan om att Emberton III är en väldigt bra Bluetooth-högtalare.