Svenska
Gamereactor
recensioner
Matchpoint - Tennis Championships

Matchpoint - Tennis Championships

Det var länge sen tennisspelen var nåt att hurra över. Johan har tagit sitt racket och kollat om nya Matchpoint - Tennis Championships kan vara räddningen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns så många sporter som för tillfället saknar bra spel eller inte har lika bra spel som en gång i tiden. Boxning, golf och tennis är nog de tre största bovarna. Jag hade förhoppningen att Matchpoint - Tennis Championships skulle kunna nudda vid magin som de forna Top Spin och Virtua Tennis-titlarna gav, men tyvärr kommer det inte ens i närheten.

Matchpoint - Tennis Championships
Spelet har fått grus i maskineriet.

Hur stor skillnad det är märks redan när spelet startas. Ta Top Spin 4 till exempel, det som många håller som tidernas bästa tennisspel. Det kom ut år 2011 och hade spelare som Björn Borg, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Pete Sampras och Andre Agassi. Det fanns totalt 25 spelare att välja bland. Matchpoint - Tennis Championships har i jämförelse en rätt bedrövlig uppsättning. Frontfiguren är Nick Kyrgios, rankad som nummer 40 (!) i världen. Världsettan Daniil Medvedev finns dock också med, men sen är det skralt. Det finns visserligen ytterligare tre spelare bland de tio bästa, men det är inte de största namnen utan istället Andrej Rublev, Carlos Alcaraz och Hubert Hurkacz. Det finns totalt bara elva herrspelare, varav tre inte ens är med bland de 65 bästa. Lägg därtill fem damspelare där Garbiñe Muguruza är den bästa rankade på plats tio. Kan legenderna rädda det då? Nä, det finns två stycken. Och inget ont om varken Tommy Haas eller Tim Henman, men kom igen. Nä, spelarutbudet är ingen höjdare.

Matchpoint - Tennis Championships
Tommy Haas och Tim Henman är de enda två legendarerna i en skral uppsättning spelare.
Detta är en annons:

Tråkigt nog blir det inte bättre därefter. På banan är det inte i närheten av de gamla kanontitlarna. Jag skulle vilja beskriva det som att det saknas personlighet och charm. Det är som att två robotar spelar mot varandra. Det visas knappt några känslor alls och vissa animationer känns bara fel, som att spelarna går tillbaka till serveposition efter att en matchboll slagits in. Inget firande här. På hemsidan utannonseras det att det finns "sophisticated character animations". Min fråga är då var man hittar dessa. Märk att jag skrev två robotar. För det går nämligen inte att spela dubbel. Eller så det gömts så bra att jag inte kan hitta det. Tennisen på banan är väl på sin höjd okej. Det är svårt att göra något dåligt av en så simpel formel som att slå en boll över en nät, men innanför en linje. De fyra olika knapparna på kontrollen används för fyra olika slag; rakt, top spin, back spin och lobb. Hur hårt slaget är bestäms av hur länge du håller inne knappen och siktar gör du med den vänstra styrspaken. Det är tennis, varken mer eller mindre. Men det finns saker som irriterar. Små saker som att linjedomare inte reagerar när bollarna flyger rakt in i magen eller att det knappt blir några märken i gruset. Men också större saker som att bollar som tydligt ser ut att vara utanför linjen inte döms som ute. Dessutom får vi inte höra linjedomarna säga något när bollen faktiskt är ute.

Matchpoint - Tennis Championships
Tennisen är okej. På sin höjd.

Det mesta av detta kommer du att uppleva under spelets egentligen enda riktiga spelläge, karriärläget. Vinn matcher och turneringar, ta dig upp på rankingen. Det är vad det hela går ut på. Det hela är upplagt i ett schema där du får välja om du vill spela en turnering (och vilket utifall det finns fler än en att välja), en vänskapsmatch som kan låsa upp nya kosmetiska saker eller ett träningspass som ger dig förbättrade egenskaper. De kosmetiska sakerna är saker som racket och skor. Dessa ger dig en liten boost till dina egenskaper, som plus två poäng på din forehand. Det finns också en tränare att anställa som fungerar på liknande sätt. Men på det stora hela så betyder inte egenskaperna så mycket. Din spelare startar med alla egenskaper på 20, av maximalt 100. Direkt slängs du in i turneringar där motståndarnas egenskaper är helt galna. I en match kan du möta en spelare som har runt 30 i alla egenskaper och ligger på plats 75 på rankingen och i nästa kommer en spela på plats 200 och har 80 till 90 i alla egenskaper. Det är väldigt ojämnt. Karriärläget har inte så mycket att erbjuda förutom att vara långt. Det saknas licenser och turneringarna har generiska namn. Om du lyckas vinna en av dessa turneringar, vilket är lättare än lättast på den normala svårighetsnivån (det finns tre olika), kommer du inte få någon pokal eller något grattismeddelande. Matchen tar slut, du ser resultatet och det är raskt vidare tillbaka till schemat för att välja något annat. Spelet hade mått bra av lite mer personlighet.

Matchpoint - Tennis Championships
Karriärläget är uppbyggt med ett schema där du väljer vad du vill göra härnäst.
Detta är en annons:

Något jag gillar är att samtliga spelare, riktiga eller ej, har styrkor och svagheter. Dessa kan du få avslöjade under en match. Till exempel kan du få reda på att en motståndare inte är så bra framme vid nätet eller blir nervös när det är oavgjort. Samtidigt kanske denne har en väldigt stark backhand. Det hjälper till att skapa lite taktik åtminstone. Övriga spellägen är vanliga enstaka matcher och ett träningsläge. Online bjuds det på ett rankat läge och träningsmatcher. Eftersom det inte finns någon dubbel så blir det max två spelare samtidigt. Det finns inga turneringslägen, varken offline eller online.

Matchpoint - Tennis Championships
Ett ansikte bara en mor kan älska.

Nä, Matchpoint - Tennis Championships är inte något nytt Top Spin. Ganska långt ifrån. Det bjuds på få spelare utan superstjärnor och spellägen i dess mest grundläggande former. Karriärläget må vara långt, men det är inget speciellt. Själva tennisen må vara okej, på sin höjd, men hela spelet saknar den där charmen. Tyvärr får vi vänta vidare på att tennisgenren vaknar till liv igen. Matchpoint är ingen matchboll, utan snarare ett dubbelfel.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Tennisen på banan är okej, karriärläget är ju ganska långt åtminstone
-
Spelarutbudet är uselt, inte speciellt vackert, inga licenser, saknar all charm och personlighet, går inte att spela dubbel, för lätt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Matchpoint - Tennis ChampionshipsScore

Matchpoint - Tennis Championships

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Det var länge sen tennisspelen var nåt att hurra över. Johan har tagit sitt racket och kollat om nya Matchpoint - Tennis Championships kan vara räddningen...Loading next content