Svenska
MEDLEMSRECENSION

Punch-Out!!

Skrivet av: Linkjr   2009-06-30

Punch Out!! är äntligen tillbaka efter ett långt uppehåll på flera år. Är detta något som fortfarande håller måttet eller är det något som borde ha skippats helt och hållet?

Låt mig klargöra en viktig sak. Punch Out till NES var ett av formatets bästa spel och ett spel som jag rankar som en klassiker. Därefter släpptes som bekant ytterligare en version till NES, fast utan Mike Tyson. Dessutom släppte man Super Punch Out till SNES. Efter det kom det inget spel i denna boxning serie förrens nu.

Det är Next Level Games som stått bakom Wii spelet. Utvecklaren har bara släppt ett Wii spel tidigare, ett ganska bra sådant nämligen Mario Strikers Charged.

Du ska ännu en gång bli världsmästare med Little Mac och få slåss mot 13 andra boxare. Slåss gör du i olika elitnivåer, minor circuit, major circuit samt world circuit. Boxare har alltså återanvänts från tidigare Punch Out spel bortsett med några få undantag. Du får bland annat möta Glass Joe, Piston Hindo, Don Flamenco, Aran Ryan, Bald Bull King Hippo, Disco Kid med flera. Det finns även en hemlig bonus motståndare. Till din hjälp har du samma gamla tränare som tidigare, Doc Louis.

Spelet är ganska så snyggt tack vare sin helt klart passande grafiska stil. Det är cell shading som använts. Visst har vi sett snyggare spel som använt denna teknik, men karaktärerna är ändå förvånansvärt detaljerade. Tycker att karaktärerna ibland upplevs vara lite för kantiga, men det kompenseras som sagt med att dem är väl detaljerade kombinerat med sina häftiga rörelser och attacker. Varje boxare har en special attack som kan skada Little Mac ganska väl om han inte aktar sig.

Kontrollen i spelet fungerar klart bättre än boxningen i Wii Sports. Jag använde Wii remote plus nunchuck i både minor circuit och major circuit men när jag började på world circuit var jag tvungen att byta till enbart Wii remote. Detta då motståndet blev för bra och då krävdes det tajt kontroll som omedelbart reagerar på dina knapptryckningar.
Jag kan inte jämföra det här särskilt mycket med riktiga boxning spel såsom Fight Night Round eftersom det här handlar om att enbart röra sig till vänster eller höger eller ducka för att senare kontra med en attack. För att kunna använda din special attack krävs det att du har minst en stjärna som du får genom att i rätt ögonblick träffa motståndaren i huvudet.
Det känns däremot som att stjärnorna inte är lika viktiga i det här spelet jämfört med tidigare Punch Out spel. Mestadels på grund av att det är ett klart lättare spel. Missförstå mig inte, det erbjuder fortfarande utmaning. Dock inte i lika höga nivåer som exempelvis NES spelet där flera motståndare krävde ett antal försök innan man kunde besegra dem.

Musiken är samma som den i NES spelet, fast man har moderniserat den och det låter väldigt bra. Vad som är synd är att det finns väldigt få låtar i hela spelet. Bra är dock att vissa motståndare faktiskt talar även om man inte förstår vad alla säger då det förekommer språk som man inte förstår sig på.

Vad som är synd är att det saknas ett onlineläge. Next Level Games inkluderade trots allt ett hyfsat onlineläge i Mario Strikers Charged och borde ha gjort det här också. Däremot hittar man här ett skapligt multiplayer läge. Du och en vän kan möta varandra på plats. Kul i några timmar, men jag hade önskat att man även kunde styra andra karaktärer än bara Little Mac och därmed själv få prova deras special attacker.

Överlag är Punch Out ett mycket bra spel. Det är kul så länge det varar. Spelet tar slut efter bara några timmar, men efter att man klarat spelet gäller det också att man kan försvara sina vunna titlar vilket är lättare sagt än gjort.
Jag skulle vilja säga att Wii versionen snarare är en nyversion av ett gammalt spel än ett självständigt nytt Wii spel. Det märks dessutom att det här inte är lika påkostat som andra högbudget Nintendo titlar som till exempel Mario Kart. Men det behöver det inte heller vara. Alla som vill uppleva härlig nostaligi känsla bör inte tveka. Spring och köp säger jag!

Plus: Passande grafisk stil, roligt singelplayer läge, härlig nostalagi känsla.
Minus: För få låtar, inget onlineläge.

Testad version: Wii, NTSC

Grafik: 8
Ljud: 7
Kontroll: 9
Hållbarhet: 7

Totalt: 8/10 = Ett väldigt roligt spel som tilltalar många.

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10