Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Conduit

Skrivet av: Linkjr   2009-08-01

High Voltage´s mål var att göra det bästa FPS spelet på Wii. Borde inte vara en allt för svår uppgift. Frågan är snarare om det håller samma klass som Halo 3 och Killzone 2?

High Voltage är ingen känd utvecklare och har tidigare i princip bara producerat låg budget spel. Dem gav oss ett Wiiware spel tidigare i år. Det blev ett racing spel som dock inte fick någon vidare god kritik från spelpressen.

The Conduit handlar om att du spelar som Michael Ford, en agent som arbetar åt en snubbe som heter Adam som hör till regeringen. Tidigt i spelet får du reda på att terrorister och aliens invanderar Washington D.C. Ditt mål är att stoppa terroristen Prometheus. Handlingen överraskar spelaren ganska tidigt i början i och med att det blir omvända roller för vem som verkligen är god och vem som verkligen är ond. Ska man sammanfatta handlingen kan jag kort och gott säga att den verkligen inte är särskilt intressant. High Voltage har infört ett samtal man har med uppdragsgivaren innan varje uppdrag och det är oftast utråkiga samtal. Dessutom kan man inte trycka bort dem utan måste lyssna på dem.

Anledningen till att spelet heter The Conduit är för att alla aliens kommer från så kallade eldrör. Du måste förstöra alla "conduits" i spelet. Det finns nio banor, första banan vid en tågstation fungerar mest som en introduktion till spelet. Det fortsätter vid en flygplats, Washingtons gator och laboratorier. Hyfsat varierande banor som dessutom är väldigt detaljrika vilket inte alltid är vanligt när man talar om Wii spel.

Vapen finns det gott om och dem är faktiskt väldigt roliga att använda. Du har den vanliga pistolen, shotgun, kulsprutare med mera. Överlag påminner The Conduits vapen starkt om Perfect Darks vapen. Det innebär att du har även ett antal "alien vapen", som dock är roliga att använda.

High Voltage har här använt sin nyproducerade Quantum 3 grafikmotor som ska göra att Wii spel påminner om nästa generationsgrafik. Quantum 3 motorn har gjort spelet väldigt detaljrikt som tidigare nämnt och här hittar vi även ett antal ljuseffekter som uppskattas, även om dem känns som nedbantade jämfört med nästa generationsgrafik. Spelet håller bra bildhastighet nästan hela tiden. Det har dock hänt att bildhastigheten sjunkit när det väl hänt för mycket samtidigt på skärmen.

Jag måste dock säga något om hur pass smarta fienderna är. I dem första fyra, fem banorna så är dem väldigt dumma och helt enkelt inte tillräckligt smarta jämfört med dagens standard. Visserligen förbättras dem mot slutet av spelet men fortfarande håller dem låg nivå.

Vad som absolut måste påpekas är att ljudet som är det sämsta med spelet. Musiken känns som att den är tagen från en b-film. Röstskådespeleriet likaså och inte minst alla mediokra ljudeffekter. Här fanns det alltså inte mycket att hurra för.

Kontrollen är riktigt välgjord och fungerar hela tiden perfekt. Du kan själv anpassa den exakt hur du vill direkt inne i spelet. Det vill säga, är du inte nöjd med kontrollen och du är mitt uppe i ett uppdrag. Pausa bara spelet och ändra på kontrollinställningarna direkt i paus menyn. Härligt gjort! Kontrollen påminner annars om Metroid Prime 3, vilket förstås är väldigt bra. Man har även inkluderat en slags lock funktion. Trycker du på Z knappen låser sig siktet på den närmaste fienden, vilket det finns mycket av i Nintendo utvecklade spel. Granater kastar du med hjälp av nunchucken vilket känns väldigt naturligt. Det enda jag kan klaga på gällande kontrollen är när man slåss med sitt vapen. Ibland när en fiende kommer för nära en vill man använda sitt vapen för att slå ner fienden. Det gör man genom att vifta kontrollen till sidan. Det fungerar bra, men det tar en stund innan Wii kontrollens pekare återställs till sin centrala punkt.

Det här är ett ganska kort spel. Singelplayerläget håller i cirka 5-6 timmar. Istället får du ägna dig åt det extremt välgjorda onlineläget som innhåller en hel del klassiska moment men även en ranking där du får experience point för varje match du spelar. På så vis kan folk veta hur duktig du är innan dem möter dig. Spelet ska tydligen även stödja Wii speak, dock inget jag testat på. Onlineläget är egentligen det bästa med spelet. Vorde det inte för att det var extremt underhållande hade det här spelet fått två betyg sämre.

Det är överlag den bästa shootern på Wii om man bortser från Metroid Prime 3 som inte är någon riktig shooter. Det håller långt vill jag lova. Det är dock inte alls i samma klass som exempelvis Halo 3 eller Killzone 2. Däremot ser jag ändå fram emot High Voltage nästa storspel, The Grinder. Ska bli spännande att se hur dem förvaltar den titeln och framförallt hur mycket prestanda dem kan få ut av Quantum 3 motorn.

Plus: Välgjord spelkontroll, underhållande onlineläge
Minus: Tråkig handling, dumma fiender, mediokert ljud

Testad version: Wii (NTSC)

Grafik: 8
Ljud: 5
Kontroll: 9
Hållbarhet: 7

Totalt: 7/10 = Ett bra försök av High Voltage studio som lyckats skapa det bästa FPS spelet på Wii.

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10