Svenska
MEDLEMSRECENSION

Mirror's Edge

Spelad version PS3, PAL

Det finns ingen återvändo.
I en stad där all information granskas, brott är ett minne blott och folket har offrat sin frihet för ett bekvämt leverne, finns det några som valt ett alternativt liv.
De kommunicerar med budbärare, s k Löpare. Du är en Löpare vid namn Faith.
Ett mord har skett i denna perfekta stad och du är nu jagad.

Mirror´s Edge är ett mycket bra spel. Det har en intressant framtidsvision och staden är fylld av fantastiska miljöer. Det företag som sålde vitfärgen som alla husen målats med, måste tjänat multum för det är mycket vitt, det är ljust, och känns som nordisk design. Kanske inte så konstigt när utvecklarna DICE är svenskt?
Handlingen är ganska rättfram. Ett mord har begåtts, du & din syster är misstänkta och nu måste du rentvå era namn. En konspiration nystas upp. Vid nåt tillfälle går det lite väl snabbt, litegrann som i James Bond-filmerna, Faith ser någon logotyp på nåt papper vid ett skrivbord och plötsligt är man på väg till en båt i hamnen, men överlag är storyn bra och tydlig. Mellansekvenserna spelas upp i japansk animé-stil, vilket funkar överraskande bra och är stämningsfulla.

Grafiken är bra, särskilt uppe på taken där Mirror´s Edge är som bäst. Man ser stadssiluetten vid horisonten, några röda objekt i allt det vita och sen tar man fart! Höjdkänslan är härlig när man står på kanten och tittar ner och när man får upp farten känns det nästan som racing bland takåsarna! Det är också en läcker effekt att man ser Faiths händer och fötter när hon springer, hoppar, klättrar & rullar, vilket höjer känslan avsevärt.
Animé-avsnitten är dock inte så grafiskt imponerande och inte heller är korridorerna eller människorna de bästa animationer jag sett, utan där blir Mirror´s Edge mera mediokert.

Ljudet är också bra. Det finns några suveräna effekter, när Faith flåsar eller faller från hög höjd, och några mera standardeffekter, helikopter- & vapenljud. Musiken är ambient & elektronisk men ganska sparsam förutom när man jagas då den intensifieras och blir stressande. Snyggt! Titelspåret Still Alive framförs av Lisa Miskovsky och är en helt okej låt.

Spelkontrollen fungerar ofta godkänt men några passager blir frustrerande på grund av att det krävs millimeterprecision vid vissa hopp och man kan inte titta ner på var man sätter sina fötter. Speciellt på en bana mot slutet när jag skulle vägghoppa, klättra & skutta upp till toppen av en innergård under konstruktion, var det märkbart irriterande hur svårt det var. Jag måste dött en ziljon gånger, minst!

Hållbarheten är godkänd. Story-läget spelade jag klart på ca 8-9 timmar, sen finns det tre paket man kan hitta & samla på varje bana. Det finns även Time Trials & Speed Trials där man skall klara banorna på tid, kanske mer intressant om man är trofé-beroende, vilket jag inte är.
Tyvärr är Mirror´s Edge mycket linjärt. Visst finns det val man kan göra om vilken väg man skall ta över hinder, men illusionen av en öppen stad när man står där uppe på taken, krossas snabbt när man inser att det inte finns några alternativa rutter alls att välja. Det gäller att följa den rödsnitsade banan helt enkelt.

Mirror´s Edge är ett bra spel med en intressant färgpalett. DICE har gett oss en möjlig framtid och den framtiden är design.

Medlemsrecensioner63
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10