Svenska
MEDLEMSRECENSION

Batman: Arkham Asylum

Månen står högt på himlen och täcks endast av ett par enkla moln. Gården ligger i mörker och det ända ljuset som finns kommer från lyktorna från ett av öns många vakttorn. En så länge ligger stället i vila, allt är lugnt. Batman närmar sig en ungefär 4 m hög dörr låst med tjocka stänger. Innanför dörren väntar mentalt rubbade bodybuilders uppumpade med adrenalin. Välkommen till Arkham Asylum.

Utanför dörren satt en skylt. Två ord som karaktariserar Jokern enormt: Intensive Treatment. Det är på denna avdelning av Arkham som mestdelen av spelet utspelar sig, efter ett misslyckat försök att en gång för alla bura in Jokern så flyr han istället och befriar alla intagna.

Medan de intagma springer runt och håller Batman i "schack" arbetar Jokern på sin mest galna plan någonsin - att spränga Gotham City i småbitar. Men Batman är Batman och på något sätt ska han väl klara av både Jokern och 200 galna steroidnissar på en gång?

Nyckelfunktionen i spelet heter "Detective Mode", som urskiljer viktiga föremål eller personer som står för ordet framgång. Läget visar också om en vakt (intaget pshyco alltså) bär ett vapen eller inte och i vilken kondition den är (Lugn, nervös, skräcklagen eller galen) vilket är extremt användbart och man klarar sig nog inte utan den.

Genom att prata med den lilla skara av de överlevande av Arkhams personal (som givetvis har blivit kidnappade av patienterna och måste befrias genom att dela ut en del ond bråd död åt kidnapparna) får man ledtrådar som i sin tur leder till nyckelpersoner för att till sist komma åt Jokern. Och för att påminna Batman eller ge honom en "hint" kopplar Jokern ofta på högtalarsystemet eller syns på de obligatoriska skärmarna i varje rum.

Mycket av speltiden utspelar sig i mörka gångar eller svagt upplysta rum vilken lämnar ett stort ansvar hos grafikerna på Rocksteady för att få till ljussättningen så bra som möjligt. Vilket dem har lyckats med rätt bra, för alla rörelser kastar trovärdiga skuggor på närliggande objekt. Grafiken är överlag snygg med väldigt få grafikmissar.

Ljudet känns inte dåligt, utan lite överdrivet någon gång ibland, en käftsmäll har nog inte låtit så mycket sen Bourne: Conspiracy. Annars häftiga effekter som till ecempel då Batman vecklar ut sin mantel för att glida ljudlöst frammåt med endast ljudet av vinden som avslöjande faktor.

Om du är intresserad av Batman, stealthspel eller actionspel i allmänhet så är Batman. Arkham Asylum ett måste, ett av de bästa i år faktiskt, det svåraste i alla fall. Är du inte van vid maffiga slutbossar så kommer du att få en utmaning.

Spelet är tyvärr ganska kort och det är nog det som hindrar det från att ta sista steget till toppen av betygskalan men det blir en stark nia som Mörkrets Riddare kammar hem den här gången.

Medlemsrecensioner43
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10