Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

Ballad of Gay Tony

Du spelar som Luis Lopez. En kille från Dominikanske Republiken (Om jag har rätt)som jobbar åt legendare Tony Prince, AKA Gay Tony. Du är Tonys högra hand och gör alla skitjobb. Vilket är mkt roligare än det låter.

Spelet börjar i ett bankrån, som faktiskt är bankrånet som man själv gör i GTA IV. Du ligger på golvet och snackar med en person bredvid dig som sedan blir galen och skjuter ner en av rånarna. Killen bredvid dig blir dödad och du ligger kvar. Du får sedan lämna platsen efter snack med polisen. Då börjar spelet.

Luis har en liten lägenhet inte långt från sin mammas hus. Luis mamma har ekonomiska problem som gör att hon lånar pengar av lånehajjar som sedan Luis får reda ut. Han får tex gå till "Liberty City Cage Fighting" för att tjäna pengar och betala tillbaka mammans lån. Luis mamma vill inget hellre än att Luis ska sluta jobba på nattklubbar och skjuta folk och börja i en skola istället. Luis har också två "homies", Armando och Henrique. Han känner dessa sen sin barndom har sålde droger tillsammans med dom innan han åkte in i fängelse. Armando och Henrique är ganska viktiga i Luis liv och han bryr sig om dom fast han egentligen inte borde hjälpa dom med deras drog försäljning och annat. Men Armando och Henrique har två roliga funktioner som jag ska berätta om lite senare.

BOGT (Ballad of Gay Tony) har mer variation i sig än vad Lost And Damned och GTA IV har. Med variation menar jag uppdragen man får göra. Du får tex vara med i biljakter, båtjakter, helikopteruppdrag och utpressningsuppdrag genom att skjuta golfbollar på folk i skrevet. Men självklart också vanliga "Get in and shoot everyone" uppdrag. Du har också checkpoints i uppdragen så du slipper köra om hela uppdraget om du dör på sista delen. Men spelets story kretsar mest runt Tony och hans ekonomiska problem. Hur han försöker fjäska för sina kolegor som han är skyldig pengar. Men han hamnar rejält i luven med en bulgar som blir en huvudsakliga fiende. Till råga på det har han kärleksproblem med sin pojkvän Evan som är riktigt otrevlig mot en BTW.

Du blir också presenterad för Mori och Yusuf. Mori är Brucies storebror som bara älskar att reta sin lillebror. Han klagar på att Brucie är för feg, klen och osmart. Det går verkligen Brucie på nerverna som framstår som lite mindre cool än i GTA IV. Men Mori är ett lika muskelberg som Brucie fast kortare vilket får honom att se ut som en fet griskulting. Sen har vi Yusuf som lever "The American Dream" som Niko blir lurad till LC för. Men iaf, han sätter på snygga tjejer, bor i lyx lägenhet och älskar guld. Guld Uzi, Guld Helikopter och Guldbil. Yusuf blir en kille man verkligen kan lita på.

Efter varje uppdrag du klarar kmr det upp en litet diagram skulle man kunna säga. Du ser hur mkt procent du fick på uppdraget. Det betsår oftast av hur mkt du blev skadad och bilen. Men det finns också andra saker att göra för att få upp procenten beroende på vilket uppdrag du kör.

En ny sak att prova i LC är L.C. Cage Fighting som jag nämnde lite tidigare. Detta består alltså av en liten Wrestling ring i en källare med stängsel runt om så du inte kan fly. Här gäller det att dra på hårdhandskarna och spöa personer med Melee Combat. En match består av 5 ronder. Varje rånd innehåller 3 personer som vill ha spö. När du har spöat 3 stycken börjar nästa rond. I dom högre ronderna börjar motståndarna komma in med Baseball trä och kniv vilket du kan ta från dem om du är snabb.

Ny expansion betyder såklart nya Fordon och Nya Vapen. Det är inga direkta nya favoriter bland fordonen men det är ett par nya bilar, motorcyklar och två helikoptrar. En av helikoptrarna heter "Buzzer" som är min favorit helikopter för den är liten, snabb och utrustad med Misiler och Machine Gun. Den är grymt kul att spränga saker med. Men det är som sagt inga andra favorit, håller fast vid min Comet/Porsche.

Sen är det ju nya vapen och där kmr lite nya favoriter. Lite av det nya är ett nytt Snipergäver som påminner mkt om Borderlands vapen i mina ögon iaf. Sen är det ett nytt Machine Gun som jag inte gillar direkt. En ny Magnum som duger men sen kmr det saker. En ljuddämpad SMG som är grym fast dålig på långt håll. Sen är det en Shotgun med exploderande skott. Inte exploderande som granat kastaren i Lost and Damned men det blir en liten smäll när den träffar. Den är nu min favorit Shotgun men sen kmr det bästa. Sticky bombs! Sticky Bombs är en bomb som du antingen lägger på saker eller kastar på saker. Sen avlägsnar du dig, trycker på en knapp och bomben sprängs. Detta är skitkul att leka runt med och är därför min favorit. Tänk dig att du blir förbannadd på taxichaufören som körde på dig när du skulle gå över vägen. Du går fram, lägger bomben på huven, går bord, låter han köra iväg och BOOOM!

Sen har du ju också fallskärm vilket troligtvis är bland dom mest spännande sakerna. Det finns basejumps uppdrag där du tex ska landa i en ring, landa på en lastbil som kör eller åka genom ringar. Dessa är jätteroliga men för få tyvärr. Men man kan ju alltid spela om. Ett par uppdrag innehåller också fallskärmshoppning, tex sista uppdraget som är väldigt "gangsta".

Jag sa ju också att Armando och Henrique har två roliga funktioner. Ringer du Armando så kmr han med en bil full med vapen i bakluckan som du får köpa av han. Precis som Little Jakob i GTA IV. Detta är väldigt viktigt eftersom du inte kan köpa dom nya vapnen hos dom vapensäljare som finns i vissa källare i LC.
Ringer du Henrique så kan han komma med en snygg sportbil som du väljer själv. Han är där på ett par sekunder så du kan ta bilen och sticka.

Vill också passa på att säga att BOGT är bland dom roligaste spelen jag har spelat. Jag skrattade flera gånger när tex Mori och Brucie bråkar om sin löjliga saker, bloggare bajsar på sig och Tonys alla uttryck. Eftersom det är mer oseriöst så liknar BOGT mer San Andreas som jag älskade.

Jag tkr GTA BOGT är bättre än GTA IV och Lost And Damned. Anledningen till detta är att storyn är rolig, mer oseriös, variation på uppdragen och flera roliga vapen och bilar. Eftersom GTA IV var mitt favorit spel genom tiderna så måste ju Ballad of Gay Tony egentligen gå upp på första plats. Eftersom jag har spelat GTA IV i ungefär 150 timmar online och offline känns Liberty City lite utnött. Men det håller för BOGT men nu hoppas jag på GTA V i vår om det som Gamereactor tror om manualen stämmer. Jag ger GTA IV BOGT 10/10

Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10