Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

San Andreas all over again eller i samma seriösa klass som originalet? Jag har spenderat runt 10 timmar på klubben och minst lika många på gatorna och avlägger rapport om den andra expansionen till Grand Theft Auto IV!

Redan under inledningen av spelet anar jag parallell handling. Spelets huvudperson Luis Lopez står i kön på banken, Bank Of Liberty och väntar då dörrarna slås upp och in kommer fyra rånare i full mundering och jag ler med hela ansiktet. Jag följer samma mellansekvens ur ett annat perspektiv med samma fåniga leende. Att få se hur det gick efter bankrånet är kul. Luis pratar med polisen innan han går hemmåt och blir omkörd av Johnny.

Mitt fåniga leende börjar nu lägga sig och jag förbereder mig för ett liv uptown, tillsammans med den omtalade nattklubbsägaren Tony Prince. Och jag märker tidigt att spelet har ett nytt tema. Redanunder första uppdraget kallat I Luv LC får man veta att Tonys nattklubbs business inte är liten och jag nickar instämmande vid tanken på att han är stadens kung.

Som tidigare nämnt är smutsiga träningskläder och skinvästar utbytta mot kostymer, hoodtröjor och märkesjackor. Det samma gäller safehousen. Dock finns det bara ett i Gay Tony vilket är ett litet minus. När man kliver in genom dörren där förs tankarna tillbaka till Plaboy X lägenhet än säg Nikos första lya, som egentligen var Romans.

Ballad Of Gay Tony är tillskillnad från exempelvis Lost and Damned inriktad litemer på galenskap, som San Andras ungefär. Uppdragen kretsar mycket kring att betjäna en eller några av Tonys många gäster. Och ett exempel är då man väntar inne på Misionette 9, då Luis stöter ihop med en tjej i baren. Alla som har spelat Lost And Damned vet att Stubbs inte var rädd att visa upp behag, och det är lite nedtonat i Gay Tony, även fast man som spelare får bevittna vid ex antal tillfällen i spelet vissa saker som... Ja, går lite hett till.

Under äventyret träffar jag också på en steroidkille som heter Mori och tänker direkt på Brucie från originalspelet. Inte konstigt då det snart visar sig att Mori är tillsynes Brucies brorsa och kallar honom sarkastiskt "Baby B". Under Mories styre ska det tuktas stereoidhandlare, stjälas exklusiva bilar för att sedan pressa dem till det yttersta i förorten.

En till snubbe som är värd att nämnas är Yusuf, en imigrant från Arabernas kommun. Han försöker leva den extrema amerikaniserade levnandsättet med lya fylld med spel, guld och vapen. Han är inte krävande heller, nej, först ska man stjäla The Buzzard, liten, ettrig och livsfarlig helikopter från en Yacht för att sedan spränga yachten. Sen ska man sno en av spelet nya fordon, NOOSE nya tillskott kallat APC, en pansarvagn med roterande kanon. Hela kalaset avslutas med kapning av ett tåg, komplett med vagnlyftande helikopter. Han betalar dock bra och man får hans bil (ful, men snabb) och en blingad version av Buzzard att nyttja efter eget behag.

Det har snackats mycket om uppdrag i helikopter i samband med Gay Tony och det ända minuset är som Petter också påpekade att det inte finns ett lock-on system för gräddvispar med puffror vilket gör att du själv får balanserade gräddvispen mellan överlag och bakslag för att träffa ditt mål. Det har tillkommit två ntya helikoptrar varav den ena är Buzzard. Den andra är en lite mer lyxig variant som inte är särskilt kul att köra utan mest trög.

Andra aktiviteter som finns att göra efter att uppdragen är klara är att göra om dem, faktiskt. När du har klarat valfritt uppdrag belönas du med en viss procent, som visar hur väl du har klarat uppdraget genom att klara av individuella mål för varje uppdrag. Dessa går efter avslutad story göras om hur månta ånger som helst, med enkel åtkomst via mobilen. Fallskärmshopp men cehckpoint, fordon och från helikopter är lika kul som utmanande, för att man även där belönas med hur akurat man var i sitt hopp.

Ens arsenal har också ändrats. En ny pistol som liknar en revolver i modern tappning med samma skadegörelse som Desert Eaglen, en uzi av större modell, sticky bombs, explosiva kulor och en verison av M4 som kan liknas mer vid M60. Alla är ruskigt roliga att använda, speciellt sticky bombsen som är en bättre version en dem som fanns i San Andreas.

Ballad Of Gay Tony är fullt av actionfyllda moment med en story som är välskriven och trovärdig. Tillkommer gör också mycket roliga sidaktiviteter som gör Ballad Of Gay Tony till den bästa av Grand Theft Auto IVs expansioner.

Ett tips till PC/PS3-ägare: Episodes From Liberty City kommer till era format den 30 Mars i år.

Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10