Svenska
MEDLEMSRECENSION

Brütal Legend

Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister, Rob Halford, Jack Black och Lita Ford. Jo, visst låter rollistan helt perfekt, och soundtracket är oslagbart. Men håller verkligen detta spel i längden?

Till en början känns det så, den första banan är riktigt rolig. Man kör hotrods, svingar yxor och spelar elgitarr för att ta kol på onda demoner och nunnor. Men efter just dessa moment, så går det lite utför. Eller nja, ett par kapitel till innehåller ungefär samma recept, som till exempel delen där man ska hämta riktigt feta bassträngar ifrån en stor mördarspindel. Men som sagt så går det åt fanders inte långt senare.

Det som drar ner mitt intresse riktigt mycket är de så kallade 'Stage Battles'. Man bygger upp en stor scen, hoppar upp i luften och flyger med sina vingar, trollar fram lite headbangers och rocktjejer och sedan spelar man som ett realtidsstrategispel. Anledningen till att det inte fungerar är den att det inte är tillräckligt djupt och det blir lätt enformigt i längden. Vissa fighter kan dra ut ordentligt på tiden, så man tappar lätt intresset.

Under dessa fighter ska man i alla fall samla så mycket fans som möjligt. Det gör man genom att frigöra stora iglar ifrån 'fan geisers', och sedan bygger man 'Merch Booths', och därifrån strömmar sedan alla fans bort till din scen. Fans måste man ha för att kunna bygga units, alltså figurer och fordon som hjälper dig att förstöra motståndarens scen och fan geisers.

Lite senare i spelet får man i alla fall nya units, som Rob Halfords Fire Barons. De åker runt på motorcyklar och gör ringar av eld för att krossa fienderna. Det låter spännande i grunden, och jo, det är det. I alla fall den första gången. Men ungefär halva spelet går ut på att ha dessa Stage Battles, och som sagt så blir det lite enformigt.

Musiken är väl ändå det som räknas i ett spel om heavy metal? Det finns gott om den varan i det här spelet, så var icke orolig! Black Sabbath, Motorhead, Judas Priest, Tenacious D, Children of Bodom, Saxon, Motley Crue, Def Leppard, Ozzy Osbourne, Diamond Head och 3 Inches of Blood är alla stora favoriter. Soundtracket är i stort sett helt ultimat för alla rockare som jag själv, men jag saknar Iron Maiden. Det är väl det enda. Lite Run to the Hills hade ju inte skadat, då en av troféerna faktiskt heter 'Ran to the Hills'. Men men, man kan inte få allt här i världen.

Och på tal om världen, den i Brütal Legend är helt magnifik. Som jag har nämnt så har man en hotrod som man kan dra ner till Ozzy och bygga om lite hur som helst. Just det ja, Ozzy är någon sorts gud som man åker ner till underjorden till för att köpa uppgraderingar till bil, gitarr, yxa etc. Men tillbaka till omgivningen. Det finns en hel del monster och djur att beundra, såsom viltsvin med hjul och avgasrör, metalltaggade piggsvin och demoniska älgar. Man kan också göra roadkills av precis alla varelser som går att hitta. Miljöerna är väldigt varierade, då det finns en del av kartan som är täckt av is och snö, en annan del är djungel, sen finns det lite öken, lite vanlig skog samt det skräckinjagande Sea of Black Tears. Där finns det spökhästar, talande fladdermöss och liemänn. Double Fine ska ha mycket beröm för deras designteam.

Grafiskt ser det helt okej ut. Karaktärerna har väldigt bra animationer, ansiktsuttryck och reaktioner på allt som händer. Men vissa delar av världen har lite stora texturer och kantiga sidor, men det är inget som man ser allt för mycket. Som sagt så är ju musiken helt kunglig, och röstskådespelet är också helt perfekt, med en hel del mindre gästspel från bland annat Kyle Gass och Tim Curry, som för övrigt är en perfekt superskurk i Brutal Legend.

Men det spelmässiga håller inte riktigt måttet med resten av produktionen, och alla förbannade Stage Battles drar ner betyget ett helt steg. Men dessa bataljer fungerar mycket bättre i onlineläget, där man möter en annan spelare, sen bygger ni varsin scen och fightas om övertaget. Anledningen att det fungerar bättre är att det går lite fortare än i singelspelarläget, så det hinner aldrig att bli tråkigt.

Slutsatsen jag kommer fram till är den att detta är ett spel med helt fantastisk design, musik, karaktärer och miljöer, fast som ligger lite efter när det kommer till själva spelandet.

+ Intressanta miljöer
+ Roliga karaktärer med humor
+ Gudomligt soundtrack
+ Ganska skoj online
+ Mycket utforskande och samlingsobjekt
- Kort äventyr
- För många och för långa Stage Battles
- Inte klockren grafik

8/10

Medlemsrecensioner17
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10